Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vaginálny zápach - poznáte jeho príčiny?

Aké môžu byť príčiny vaginálneho zápachu?
Aké môžu byť príčiny vaginálneho zápachu? (Zdroj: GettyImages)

Ak si želáte, aby vaša vagína voňala a nemala žiadny pach, je to zbytočné želanie. Zdravá vagína nejaký pach jednoducho má, tento je navyše úplne individuálny. Môžu ale nastať situácie, že sa vám zdá, že vašu vagínu je jednoducho cítiť inak ako zvyčajne. Aké môžu byť príčiny?

Azda akékoľvek problémy s pohlavnými orgánmi považujeme väčšinou za chúlostivé a neradi sa o nich rozprávame s rodinou, s blízkymi a často len veľmi hanblivo aj s lekármi. Napriek tomu sú to problémy časté a jedným z nich je práve zápach “tam dole”. Vagína má svoj typický zápach zapríčinený baktériami, ktoré sa v nej prirodzene nachádzajú. Tam dole má totiž každá žena individuálny “ekosystém”, ktorý je tvorený množstvom tzv. dobrých baktérií. Tieto chránia vagínu pred “zlými baktériami” ako neželanými hosťami, ktré môžu zapríčiniť problém. Jednou z hlavných prítomných dobrých baktérií je Lactobacillus, podobná typu baktérií nachádzajúcich sa v živých jogurtoch.

…keď však nastane problém.

Ten môže nastať ihneď po sexe. Už len samotný pot spôsobuje odlišný zápach pohlavných orgánov. Tu je riešenie veľmi jednoduché - hygiena. Napriek tomu, že predstava plynulého spánku po kvalitnom výkone je lákavá, určite je vhodné dopriať si ešte sprchu, aby sa predišlo prípadným problémom súvisiacim z narušenia vaginálnej flóry. O to viac, ak súčasťou milovania bol aj orálny sex.

Pomerne známym problémom je bakteriálna vaginóza, ktorá je charakteristická rybím zápachom. V prípade súčasného výtoku rozličných farieb je určite vhodná návšteva gynekológa, ktorý zhodnotí aktuálny stav a navrhne správnu liečbu.

Príčinami vaginálneho zápachu ale môžu byť aj zlá hygiena, sexuálne prenosné choroby, rozličné druhy rakoviny či aj poranenia súvisiace s pôrodom.

…ak to vlastne nie je problém.

Sú ale aj stavy, kedy je to “tam dole” cítit inak, ale príčinou nie je žiadny zdravotný problém, ktorý by ste predpokladali. Aké môžu byť dôvody?

Diéta! Hoci to nebolo nikdy vedecky potvrdené, predpokladá sa, že to, ako sa stravujeme, môže mať vplyv na to, ako naša vagína vonia. Neblaho na ňu môžu vplývať napríklad cesnak, cibuľa či silné koreniny.

Lieky. Ak beriete napríklad lieky proti alergii či aj nejaké hormonálne lieky, môžu mať vplyv na to, ako je vás tam dole cítiť.

Hormonálne zmeny. To, ako je vašu vagínu cítiť, môže byť dané aj konkrétnou fázou vášho menštruačného cyklu, tehotenstvom či aj menopauzou.

Zabudnutý tampón. Áno, aj to sa stáva. V týchto prípadoch je nástup zápachu rýchly a intenzívny.

 

 

Zdroje:

www.patient.info

www.livi.co.uk

 

Viac o téme: VaginaVaginalny zapachBakterialna vaginoza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9