Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pôrod v pohodlí domova? Odborník varuje: NEROBTE to!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: GettyImages)

V poslednej dobe, zdá sa, sa rozmáha idea domácich pôrodov. Prečo pôrod doma rozhodne neodporúčajú, aké sú možné riziká nielen pre dieťa, ale aj pre matku? Prečítajte si rozhovor s primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia.

O pôrodoch doma, ich rizikách, priebehu a prípadných komplikáciách, sme sa rozprávali s MUDr. Gabrielom Mančíkom, MBA, námestníkom pre LPS a primárom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice.

MUDr. Gabriel Mančík
Zobraziť galériu (2)
MUDr. Gabriel Mančík  (Zdroj: AGEL SK)

V poslednej dobe sa nám, zdá sa, čoraz viac rozmáhajú domáce pôrody. Je to iba zdanie alebo sa to v praxi potvrdzuje?

Podľa našich informácií a poznatkov z prvokontaktových gynekologických ambulancií je to skôr zdanie. Za rok 2023 nemáme informáciu o domácom pôrode v našom regióne.

 

Aký je lekársky náhľad na pôrody doma?

Je to podľa mňa veľmi nezodpovedné konanie zo strany matky, eventuálne oboch rodičov.

Dá sa nejako vo všeobecnosti povedať, kedy by to rodička naozaj mohla doma skúsiť a kedy je to riziko?

Práve to je ten problém, nikdy dopredu nevieme, kedy pôrod prebehne fyziologicky, čisto prirodzene bez nutnosti akéhokoľvek zásahu lekára, kedy sa tento pôrod bude komplikovať a kedy bude nevyhnutný zásah lekára, pôrodnej asistentky. Kde je tá hranica, kedy začína byť ohrozené nenarodené bábätko, prípadne matka.

 

Dajú sa vôbec dať nejaké rady, ktorých sa určite pri pôrodoch doma držať?

Áno, jedna rada. Nepokúšať osud a pôrod absolvovať v zdravotníckom zariadení – pôrodnici.

V akých prípadoch nie je v žiadnom prípade vhodné pokúsiť sa o domáci pôrod.

Ešte raz opakujem, nedoporučujeme viesť pôrod za akýkoľvek okolností, podmienok doma. Ohrozujeme svoje nenarodené dieťatko, ohrozujeme rodičku, budúcu mamičku a pri akomkoľvek probléme vystavujeme mamičku, ako aj celú rodinu, traume a výčitkám, že prípadný neúspech z domáceho pôrodu, budeme musieť znášať do smrti.

 

Predstavme si, že sa rodička pokúsi o domáci pôrod. Aké situácie môžu nastať, kedy by už určite mala sadnúť do auta a ísť do nemocnice, prípadne si zavolať odbornú lekársku pomoc?

V prvom rade môže ohroziť plod, vzhľadom na to, že nevie sledovať stav plodu počas pôrodu v maternici, prípadne v pôrodných cestách. Dieťatko sa môže za určitých okolností veľmi rýchlo „pridusiť", ak nie odumrieť. V druhom rade a nie menej vážnejšom, ohrozujeme život matky, napr. prípadným popôrodným krvácaním, čím v priebehu niekoľkých minút ohrozujeme život matky.

 

Môže žena porodiť doma jednoducho sama, prípadne iba s manželom?

Najideálnejší stav je, že by bol pri pôrode prítomný lekár - pôrodník a skúsená, vzdelaná pôrodná asistentka. Naozaj v prípade, že matka, rodička je rozhodnutá rodiť doma, je nevyhnutné, aby jej stav ako aj stav plodu, sledovala erudovaná, pôrodná asistentka z bohatými praktickým skúsenosťami z pôrodnej sály.

Aké sú najčastejšie príčiny toho, že žena snažiaca sa porodiť doma sa ocitne v nemocnici?

Napríklad, ak pôrod nepostupuje, to znamená rodička má veľmi dlhú dobu pôrodné bolesti a bábätko nie a nie sa narodiť, ďalej nechce sa spontánne porodiť placenta a v poslednom rade popôrodné krvácanie. Pôrodné poranenia vo väčšine prípadov nie sú dôvodom na návštevu zdravotníckeho zariadenia.

 

A aký je názor lekárov na duly pri pôrodoch?

Prítomnosť duly na pôrodnej sále nevnímam ako nejaký rušivý moment, pokiaľ si to pacientka želá a je to pre ňu prínos a opora počas samotného pôrodu. Je tu však jedno ale, a to, že nesmie zasahovať do priebehu pôrodu, nesmie zasahovať do ordinácií medikamentov a nesmie zasahovať do štandardov sledovania matky a plodu. Za priebeh pôrodu ako takého je zodpovedný lekár pôrodnej sály a vzdelaná a skúsená pôrodná asistentka.

 

Viac o téme: PorodTehotenstvo Porod domaMUDr. Gabriel MancikGynekologicko-porodnicke
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9