Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Narodením dieťaťa to nekončí: Ako prebieha pôrod placenty?

Ako prebieha pôrod placenty a prečo je dobré nechať placentu po pôrode odobrať? Zobraziť galériu (3)
Ako prebieha pôrod placenty a prečo je dobré nechať placentu po pôrode odobrať? (Zdroj: Unplash)

Narodením bábätka sa pôrod nekončí. Tretia doba pôrodná, teda pôrod placenty a plodových obalov, sa začína narodením dieťatka a končí vypudením placenty. Ako prebieha pôrod placenty, na čo sa môžete pripraviť a prečo je dobré placentu po pôrode odobrať a nechať ju zamraziť?

Fázy pôrodu sú tri

Bežne delíme pôrod na 3 fázy: prvá pôrodná doba (otváracia), druhá pôrodná doba (vypudzovacia) a tretia pôrodná doba (pôrod placenty a plodových obalov). Tretia doba pôrodná, kedy príde na rad pôrod placenty a plodových obalov, sa spravidla začína narodením dieťatka a končí vypudením placenty. 

Keď príde na rad pôrod placenty, mamička už zvyčajne videla svoje novorodeniatko a mala možnosť si ho aj po prvý raz priložiť. Pôrod placenty a plodových obalov môže trvať len niekoľko minút až maximálne hodinu. Treba však myslieť na to, že každý jeden pôrod je veľmi individuálny. 

Pôrod placenty nastáva najčastejšie až vtedy, keď už mamička svoje dieťa po prvý raz videla a mala možnosť si ho aj priložiť.
Zobraziť galériu (3)
Pôrod placenty nastáva najčastejšie až vtedy, keď už mamička svoje dieťa po prvý raz videla a mala možnosť si ho aj priložiť.  (Zdroj: Pexels)

Pôrod placenty nebolí

Placenta sa delí na materskú a plodovú časť. Materská časť prilieha k maternici, plodová zabezpečuje spojenie s plodom a jeho výživu. Po pôrode dieťaťa však už placenta nemá v tele ženy žiadnu funkciu

Po pôrode dieťaťa nastáva krátke obdobie oddychu, kedy žena nepociťuje žiadne sťahy a kontrakcie. Následne sa jej maternica začne opäť sťahovať a žena znova pociťuje sťahy, ktoré však už nie sú bolestivé. Pôrod placenty nebolí, placenta je mäkká a ohybná. 

Sťahy pomáhajú tomu, aby sa placenta oddelila od steny maternice a spolu so zostatkami plodových obalov a pupočníka bola vyplavená pôrodnými cestami von. Žena môže byť ešte raz vyzvaná, aby poslednýkrát zatlačila.

Po pôrode placenty lekár skontroluje jej celistvosť a presvedčí sa o tom, že v maternici nezostali žiadne jej zvyšky. Následne skontroluje aj možné pôrodné poranenia a vykoná ošetrenia, ktoré mamička potrebuje. Počas tretej doby pôrodnej môže zároveň prísť aj k odberu placenty. 

Prečo je odber perinatálnych tkanív dôležitý

Počas pôrodu je možné odobrať všetky perinatálne tkanivá - pupočníkovú krv, tkanivo pupočníka a placentu. Odber pupočníkovej krvi je možný v každej pôrodnici na Slovensku, avšak o odbere placenty je dobré sa vopred informovať a zistiť, či je možný aj vo vami vybranej pôrodnici

Perinatálne tkanivá obsahujú dôležité kmeňové bunky a ich využitie patrí k prevratným a najmodernejším liečebným metódam. Kmeňové bunky pupočníkovej krvi už dnes účinne pomáhajú pri liečbe desiatok vážnych chorôb vrátane hematologických a onkologických, pri niektorých nádorových ochoreniach, ale i pri poruchách imunity či metabolizmu. 

„Stovky vedcov po celom svete skúmajú využitie pupočníkovej krvi, tkaniva pupočníka a placenty aj pri diagnózach, ako sú detská mozgová obrna, autizmus, úrazy chrbtice, Parkinsonová a Alzheimerová choroba, akútny infarkt myokardu, mŕtvica a iné,“ vysvetľuje MSc. Dominika Valent Raffajová, medical advisor pre Cord Blood Center.

Predpokladá sa, že do roku do roku 2030 zodpovedné inštitúcie schvália desiatky nových bunkových terapií. 

Odber perinatálnych tkanív je bezbolestný pre matku aj dieťa a vykonáva sa, až keď je bábätko už na svete. Placenta sa odoberá ako celok a vždy spolu s pupočníkovou krvou a časťou pupočníka.
Zobraziť galériu (3)
Odber perinatálnych tkanív je bezbolestný pre matku aj dieťa a vykonáva sa, až keď je bábätko už na svete. Placenta sa odoberá ako celok a vždy spolu s pupočníkovou krvou a časťou pupočníka.  (Zdroj: Unplash)

Ak sa placenta neodoberie, musí byť zlikvidovaná

Uskladnené kmeňové bunky pre rodiny predstavujú určitú možnosť liečby v prípade nečakaných udalostí. Táto „zdravotná poistka“ pre dieťa je už v porovnaní s minulými rokmi navyše aj cenovo dostupnejšia.

MSc. Dominika Valent Raffajová vysvetľuje, že „ak necháte bábätku súčasne odobrať krv z pupočníka aj z povrchových žíl placenty, tkanivo pupočníka i placentu, získate preň najväčšie možné spektrum kmeňových buniek, ktoré sa dnes pri pôrode dá získať.“

Takisto dodáva, že „odber perinatálnych tkanív je bezpečný, nie je bolestivý ani pre matku, ani pre novorodenca. Pupočníková krv sa odoberá do špeciálneho odberového vaku až po prestrihnutí pupočnej šnúry. Pokiaľ ide o placentu, tá sa odoberá ako celok. V čase jej odberu je bábätko už porodené. Neodobratie placenty je zároveň obrovská škoda. Ak sa mamička rozhodne placentu neodobrať, narába sa s ňou ako s biologickým odpadom a po pôrode musí byť zlikvidovaná. Nie je tak možné využiť obrovský potenciál, ktorý v sebe má,“ vysvetľuje odborníčka.

Placentu nie je možné si z pôrodnice odniesť domov. Ak sa ju mamička rozhodne neodobrať, placenta aj všetky vzácne kmeňové bunky, ktoré obsahuje, sú zlikvidované. Ako spomenula aj odborníčka, to je však veľká škoda. Placenta je totiž akousi „zlatou baňou kmeňových buniek“, pretože ich obsahuje nielen najväčšie množstvo spomedzi všetkých perinatálnych tkanív, ale aj najviac typov. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9