Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strie: Čo všetko by ste o nich mali vedieť?

(Zdroj: PR článok)

Strie sú typ jazvy, ktorá vzniká, keď sa naša pokožka rýchlo natiahne alebo stiahne. Prudká zmena spôsobí prasknutie kolagénu a elastínu, ktoré podporujú našu pokožku. Ako sa pokožka hojí, môžu sa objaviť strie.

Nie každému sa vyvinú tieto úzke pásiky či jazvičky na koži. Zdá sa, že úlohu zohráva kolísanie hladín hormónov. Vyššie riziko môžete mať aj vtedy, ak sa strie objavia u príbuzných vo vašej rodine.

Ak sa objavia strie, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude v týchto situáciách:

  • Rastové skoky, ku ktorým dochádza v puberte
  • Strie v tehotenstve
  • Rýchla strata alebo prírastok hmotnosti
  • Silový tréning, keď máte rýchly rast svalov

Čo sú strie a dokážeme sa ich zbaviť?

Ako každá jazva, aj strie sú trvalé, no liečba môže spôsobiť, že budú menej nápadné. Liečba tiež môže pomôcť zmierniť svrbenie.

Koža sa skladá z troch kľúčových vrstiev. Strie sa tvoria v derme alebo strednej vrstve, keď je spojivové tkanivo natiahnuté za hranice svojej elasticity. Zvyčajne je to spôsobené rýchlym rozťahovaním alebo sťahovaním kože.

Ako telo rastie, spojovacie vlákna v derme sa pomaly naťahujú, aby sa prispôsobili pomalému rastu. Rýchly rast však vedie k náhlemu rozťahovaniu. Strie nakoniec vyblednú do striebristého, bieleho alebo lesklého vzhľadu, pretože bledý tuk pod kožou sa stáva viditeľným namiesto obvyklých krvných ciev.

Liečba

Krémy, mlieka a gély na strie: Výskumníci študovali veľa krémov, pleťových vôd a gélov predávaných na liečbu strií. Ak chcete vyskúšať niektorý z týchto krémov, pleťových vôd alebo gélov na vyblednutie strií, určite dbajte na nasledovné:

  • krém na strie používajte na počiatočné strie. 
  • vmasírujte si prípravok do strií. 
  • aplikujte produkt každý deň po dobu niekoľkých týždňov. 

Z produktov starostlivosti o pleť určených na liečbu strií je asi najobľúbenejší stále olej Bi-Oil. Pomáha zlepšiť vzhľad jaziev, strií a nerovnomerného tónu pleti. Klinicky overená formulácia je kombináciou rastlinných extraktov a vitamínov suspendovaných v olejovom základe, ktoré spoločne pomáhajú zlepšiť textúru pokožky a zvýšiť jej elasticitu.

Zloženie Bio-Oil Skincare Oil kombinuje zmes vitamínov A a E, rastlinné extrakty a prelomovú zložku PurCellin Oil™, ktorá znižuje hrúbku formulácie a uľahčuje jej vstrebávanie.

Samoopaľovací prípravok: Zatiaľ čo opaľovanie môže spôsobiť, že strie budú viditeľnejšie, samoopaľovací prípravok môže zakamuflovať strie – ranné aj zrelé. Opaľovaním sa nemôžete zbaviť strií. Keď sa opaľujete, strie sú naopak ešte výraznejšie, pretože sa neopaľujú – ostávajú bledšie. Ani samoopaľovač sa strií ale nedokáže zbaviť, len ich zakryť.

Lieky na predpis, ktoré si aplikujete na pokožku: V štúdiách sa zdá, že dve zložky ponúkajú určitú úľavu:

  • Kyselina hyalurónová
  • Tretinoín

V dvoch veľkých štúdiách aplikácia kyseliny hyalurónovej na strie spôsobila, že strie boli menej nápadné. Tretinoín je retinoid, ktorý môže tiež spôsobiť, že počiatočné strie sú menej nápadné.

Viac o téme: ZdraviePokožkaStriePR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9