STRIE ako signál niečoho VÁŽNEJŠIEHO: Keď už ide o viac než len kozmetický PROBLÉM!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-18 11:45:00

Strie sa považujú za drobnú chybičku krásy. Tieto drobné prasklinky kože vznikajú pri zväčšujúcom sa objeme určitých partií tela. Hoci nemusíme vyvolávať paniku, keďže ide len o rozšírený defekt kože, niekedy za tým môže byť niečo vážnejšie. 

Vyzerajú nevinne, no kedy ich možno považovať za väčší problém?

Hrozí panvová porucha

Podľa jednej štúdie ženy, ktoré majú strie, môžu čeliť trojnásobnému riziku výskytu panvovej poruchy známej ako prolaps panvy, ako ženy bez tohto kožného defektu.

Čítajte tiež: PREJEDZTE sa k dobrému SEXU: Ako rozdúchať ohnivú ISKRU v posteli!

Prolaps panvy je oslabenie svalovej hmoty na spodnej časti panvy, ktoré je dôležité pre udržanie panvových orgánov - maternice a močového mechúra - na mieste, ako sa píše na newscientist.com. Tento stav môže spôsobiť bolesť, stratu kontroly nad močovým mechúrom a v niektorých prípadoch môže viesť až ku skĺznutiu orgánov z miesta, kde by mali byť. V USA sa každý rok vykonáva viac ako 300 000 postupov na nápravu tohto stavu.

Strie prezradia riziko

Vedci tvrdia, že znížená schopnosť vytvárať spojivové tkanivo môže vysvetliť súvislosť medzi kožou a panvovými poruchami. Zmeny, ako je tehotenstvo, puberta alebo väčší prírastok hmotnosti môžu napnúť pokožku a narušiť produkciu kolagénového proteínu, ktorý dodáva pokožke silu a elasticitu. Jazvy, ktoré zostanú v dôsledku tohto prerušenia - strie, sa zvyčajne objavujú ako svetlofarebné čiary na miestach, kde sa ukladá tuk, vrátane stehien alebo brucha.

Hoci to mnohí ľudia vidia ako kozmetický problém, lekárski odborníci v súčasnosti tvrdia, že strie by mohli naznačovať závažnejší problém.

Alexa Kimballová z Brigham and Women's Hospital v Bostone v USA a jej kolegovia preskúmali výsledky výskumu, ktorý sa uskutočnil na 116 pacientoch s problémami s kožou alebo močovým mechúrom vo veku od 25 do 90 rokov. Približne polovica všetkých respondentov uviedla, že majú strie.

Zo žien, ktoré mali oslabenú funkciu panvy, klasifikovanú ako prolaps, 55% uviedlo, že majú strie. Ale v skupine žien, ktoré netrpeli progresiou panvy, iba osem (25%) z nich malo tento kožný problém. Vedci poznamenávajú, že počet tehotenstiev sa medzi týmito dvoma skupinami významne nelíšil.

Výsledky tejto malej štúdie naznačujú, že spoločnou príčinou by mohli byť kožné aj panvové stavy. V tkanivách žien s oboma poruchami boli zistené znížené hladiny dôležitého štrukturálneho proteínového kolagénu. Kimballová a jej kolegovia tvrdia, že na identifikáciu žien s rizikom prolapsu panvy by sa dali použiť strie, a následne by pomohli rady o zmenách životného štýlu, ktoré by mohli znížiť ich šance na rozvoj poruchy.

Z kožného problému rakovina

Dôkazom, že za striami môže byť i vážnejší zdravotný problém, je 42-ročná Demelza Jefferisová z anglického mesta Plymouth. Lekári jej oznámili, že má rakovinu prsníka, ako sa uvádza na metro.co.uk. Šokujúce je však to, ako dospeli k tomuto záveru. Zistili to na vyšetrení podľa malej preliačiny na prsníku, ktorá vyzerala ako obyčajná stria. Tá však bola viditeľná len vtedy, keď si žena zdvihla ruku. 

Nasledovala séria vyšetrení a operácií, počas ktorých jej odstránili drobný uzlík a niekoľko lymfatických uzlín. Následne to poslali na rozbor. Žena mala veľké šťastie, nakoľko to lekári podchytili v skoršom štádiu. Podstúpila dva týždne rádioterapie a dnes už má po liečbe. V súčasnosti radí ostatným ženám, aby nič nenechali na náhodu a zašli za svojím lekárom, ak si všimnú na prsníku niečo nezvyčajné. 

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie strie

2020-08-18 11:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia