Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vážne OBAVY, ktoré vyvolávajú ŽUVAČKY: Vplyv na DNA v bunkách kvôli tomuto sladidlu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Posledné roky sú umelé sladidlá na pretrase. Slúžia ako náhrada cukru s minimom kalórií, no za akú cenu? Za tú, ktorá sa nedá vyčísliť. Za cenu zdravia.

Umelé sladidlo sukralóza je široko používané a nachádza sa v mnohých produktoch, vrátane diétnych nápojov a limonád a taktiež žuvačiek. Okrem toho, že dodáva chuť, podľa novej štúdie, publikovanej v časopise Journal of Toxicology and Environmental Health, je tiež schopné poškodiť DNA vo vnútri našich buniek!

Keďže DNA obsahuje genetický kód, ktorý zodpovedá za to, ako sa naše telo vyvíja a udržiava, možno to považovať za vážny problém, ktorý môže viesť k mnohým zdravotným problémom, ako sa uvádza na sciencealert.com. Obavy výskumníkov sú veľké. Preto žiadajú agentúry pre potravinové štandardy, aby preskúmali bezpečnosť tohto sladidla a regulačný stav náhrady cukru.

Prekročené množstvá látky

Ak má  niečo tendenciu rozbíjať DNA buniek, má tzv. genotoxický účinok. Štúdia sa zamerala konkrétne na sukralóza-6-acetát, čo je chemická zlúčenina, ktorá vzniká vtedy, keď sa požije sukralóza a metabolizuje v tele, ako sa uvádza v štúdii z roku 2018 na potkanoch.

"Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uvádza prah toxikologického záujmu pre všetky genotoxické látky 0,15 mikrogramu na osobu a deň," hovorí biomedicínska inžinierka Susan Schiffmanová zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne a pokračuje: "Naša práca naznačuje, že stopové množstvá sukralóza-6-acetátu v jednom dennom nápoji, sladenom sukralózou, prekračujú túto hranicu."

Sukralóza-6-acetát sa v týchto nápojoch nachádza už pred ich požitím, no keď ho skonzumujete, ešte viac sa ho vytvorí v žalúdku. Sukralóza sa v skutočnosti vyrába z vylepšenej verzie sukralózy-6-acetátu, ktorý sa syntetizuje z cukru sacharózy.

Vážne OBAVY, ktoré vyvolávajú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Následok pre črevo

V štúdii výskumníci vykonali sériu laboratórnych testov na ľudských krvinkách a tkanive črevnej steny, aby videli reakciu sukralózy a zlúčeniny sukralóza-6-acetátu. Uskutočnili sa aj testy na genetickú aktivitu črevných buniek, všetky s použitím štandardizovaných analytických postupov na detekciu poškodenia DNA.

Testy potvrdili mechanizmy, ktoré boli genotoxické a klastogénne (lámanie reťazcov DNA), a tiež ukázali zvýšenú expresiu génov, ktoré sú spojené so zápalom, oxidačným stresom a rakovinou. Ba čo viac, bola poškodená aj výstelka čriev!

„Zistili sme, že obe chemikálie, sacharóza a sukralóza-6-acetát, spôsobujú, že črevo je akoby deravé,“ hovorí Schiffmanová. "V podstate robia stenu čreva priepustnejšou. Chemikálie poškodzujú "tesné spoje" alebo rozhrania, kde sa bunky v črevnej stene navzájom spájajú."

Ak je črevo priepustnejšie, znamená to, že čiastočne strávené jedlo a toxíny môžu preniknúť do krvného obehu. Tento stav môže byť vyvolaný mnohými spôsobmi, čo sa môže prejaviť v rôznych častiach tela. 

Mala by sa prehodnotiť bezpečnosť

Vedci, ktorí stoja za novou štúdiou, varujú, že ľudia by mali prestať užívať sukralózu a konzumovať čokoľvek, čo ju obsahuje. Predtým bolo sladidlo schválené na základe výskumu, ktorý ukázal, že prešlo telom nezmenené. Teraz sú však tieto zistenia v rozpore s novšími štúdiami.

Ďalší výskum by sa mohol bližšie pozrieť na potenciálne nebezpečné zdravotné dopady expozície sukralóza-6-acetátu, ako navrhujú výskumníci.

"Táto práca vyvoláva množstvo obáv z možných zdravotných účinkov spojených so sukralózou a jej metabolitmi," prízvukuje Schiffmanová. "Je čas prehodnotiť bezpečnosť a regulačný stav sukralózy, pretože pribúdajú dôkazy, že so sebou nesie značné riziká."

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSladidloBunkyDNASukralóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9