LETO nie je PREKÁŽKOU: Ako sa ZBAVIŤ kožných VÝRASTKOV natrvalo, REPORTÁŽ zo zákroku

Zdroj: gettyimages.com
2023-06-08 12:00:00

Hoci zvyčajne nebolia, nie sú práve najpríjemnejšie, čo sa týka estetickej stránky. Platí to hlavne vtedy, ak sa objavia na viditeľných miestach na tele. Našťastie, kožných výrastkov sa dá zbaviť pomerne jednoducho.

Ak vám pohľad na nepekné výrastky, inak nazývané fibrómy alebo angiómy, nedá spávať, stále je čas, niečo s tým začať robiť. Bojíte sa, že je neskoro kvôli prichádzajúcemu letnému obdobiu? Omyl! Jún nie je prekážkou zájsť do kliniky a nechať sa viesť odborníkom, ktorý vás zbaví tohto problému. Tak, ako sme spravili aj my. 

 

"Drobné výrastky na koži, väčšinou na stopke, patria medzi časté kožné problémy," hovorí dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková, podľa ktorej sa tieto kožné útvary môžu odstrániť tekutým dusíkom, elektrokauterom alebo laserom.

Našťastie, všetky zákroky sú rýchle, takmer bezbolestné, šetrné a čo je najhlavnejšie, robia sa ambulantne bez skalpela. Vďaka tomu nehrozia viditeľné jazvy. Dobrá správa pre nás hneď po príchode do dermatologicko-laserovej kliniky Tomar, kde sme podstúpili zákrok.

Po absolvovaní vstupného vyšetrenia, kde sa odporučil najvhodnejší typ zákroku, bolo jasné. "Víťazom" sa stáva laser, ktorý je najmodernejšou a veľmi využívanou metódou na odstránenie výrastkov. Výsoko-výkonný CO2 laser je vhodný na ploché, menšie a bezpečné znamienka (nezhubné nádory), fibrómy a výrastky. 

Kožné výrastky, ktoré sme si dali odstrániť: 

"Kožu nepoškodzuje, z hnedej škvrnky vznikne nenápadná plochá chrasta, ktorá do týždňa odpadne. Laserom vieme odstrániť aj vypuklé benígne znamienka, ak sa nejedná o tzv. prekancerózy a pigmentové névy a ich priemer musí byť od 1 mm do 1 cm,“ vysvetľuje odborníčka.

Pár sekúnd a je po všetkom

Zákrok si nevyžadoval žiadnu špeciálnu prípravu. Odporúča sa, aby pacient zvolil pohodlné oblečenie a ak je výrastok v okolí spodnej bielizne, napríklad bezšvové modely. Bezramienková podprsenka je najlepšia, keďže sa tým predíde zbytočnému dráždeniu ošetrovanej oblasti.

Očakávali sme dlhší priebeh ošetrenia. O to viac nás vyviedla z miery MUDr. Tomeková, ktorá nás zbavila nepekných výrastkov doslova v priebehu niekoľkých sekúnd! Produkciou silného, presne zamiereného laserového lúča sa odstránili výrastky, po ktorých nasledovalo zarovnanie povrchových nerovností. Následne sa na ošetrené miesto aplikoval antibiotický zásyp.

Bolo to veľmi rýchle a takmer bezbolestné. Občas bolo cítiť jemné štipkanie, no nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Ak je však pacient veľmi citlivý a chce sa zbaviť väčšieho výrastku, dá sa použiť lokálna anestézia. 

Takmer bez obmedzenia

Po zákroku môžete robiť čokoľvek! Naše kroky z kliniky smerovali do práce. Pacient totiž nie je nijako obmedzený a môže vykonávať bežné každodenné činnosti. Dokonca môžete ísť aj na slnko! No radšej s prelepením v danej ošetrenej oblasti. 

Taktiež je dobré dávať si pozor, aby ste dané miesto udržali v suchu. Návštevu solária tiež odložte na inokedy a po týždni, keď chrastička odpadne, môžete miesto umývať a na slnku sa chrániť kvalitným prípravkom s SPF 50.

"Výhodou týchto zákrokov je, že ich robíme šetrne, bez šitia, takže jazvy v tomto prípade vzniknú iba v ojedinelých prípadoch. Kvalitný prípravok s UVA a UVB ochranou je samozrejmosť nielen na ošetrovanom mieste," radí nám dermatovenerologička po absolvovanom zákroku a zároveň upozorňuje na jeden problém.

Doma radšej NIE

Internet je plný rôznych babských rád, ktoré sľubujú odstránenie výrastkov v pohodlí domova. Podľa odborníčky však ide o risk. Najprv by mal tento kožný problém vidieť dermatológ, ktorý zhodnotí, či ide o znamienko alebo kožný výrastok.

"Kľúčová je diagnostika a zvolenie správnej metódy odstránenia. Niektoré domáce recepty môžu pomáhať napríklad pri bradaviciach, čo však nemusí platiť pri fibrómoch alebo iných znamienkach. Navyše, môžu poškodiť pokožku, vytvoriť jazvu, hyperpigmentáciu či zápal na danom mieste. Nerada preto odporúčam tzv. „babské recepty“," dodáva MUDr. Tomeková.

Je to jasné. Stačí spraviť len jedinú vec. Rozhodnúť sa pre správnu kliniku, ktorá vám pomôže vyriešiť problém. Čo sa týka nás, odchádzame z kliniky s úsmevom na tvári a blaženým pocitom, že sme sa zbavili konečne niečoho, čo nám robilo vrásky už pekných pár rokov. 

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie prevencia kožné výrastky

2023-06-08 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia