Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Umývate sa “tam dole” príliš? Môžete si ublížiť!

S intímnou hygienou to netreba preháňať.
S intímnou hygienou to netreba preháňať. (Zdroj: GettyImages)

Nie, nikto vás nejde prehovárať, aby ste sa umývali menej či nebodaj vôbec! Napriek tomu ale treba zvážiť, ako často a akým spôsobom sa “tam dole” umývať.

Vaša vagína je samočistiaca, s prípadými “zlými” baktériami by si mala vedieť poradiť sama. Ak je zdravá. O jej zdravie sa - možno paradoxne - postaráte práve aj tým, že ju nebudete príliš umývať a doprajete jej presne takú starostlivosť a hygienu, aké potrebuje.

Tak napríklad prílišné používanie produktov dámskej intímnej hygieny môže narušiť jej samočistiace schopnosti, váš mikrobióm, a môžete sa tak stať nachýlnejšími na rozličné vaginálne infekcie, často sprevádzané nepríjemným zápachom.

Prieskum v Kanade

V Kanade sa odborníci podujali zistiť, ako to vlastne je s vaginálnou hygienou a zdravím žien. Uskutočnili prvý prieskum svojho druhu medzi 1 435 respondentkami nad 18 rokov, z ktorých až 95 % žien uviedlo, že používa rozličné produkty intímnej hygieny - zvlhčovače, krémy proti svrbeniu, vlhčené utierky, výplachy, čipky, spreje, prášky či produkty na depiláciu. Až 80 % respondentiek pritom uviedlo, že mali alebo mávajú pravidelne zdravotné problémy vo vaginálnej oblasti. Pri bližšom skúmaní sa preukázalo, že dámy, ktoré používali rozličné produkty intímnej hygieny, majú približne trikrát vyššiu pravdepodobnosť vaginálnych zdravotných problémov. Dôvodom je narúšanie vlastného mikrobiómu v dôsledku používania rozličných produktov vaginálnej hygieny.

Ako to teda robiť správne?

Cestou k zdravej vagíne teda možno je - jednoducho to nechať na ňu. Vyhnite sa všakovakým produktom, ktoré vám ponúkajú ich výrobcovia a predajcovia a spoľahnite sa na schopnosť vášho vlastného tela udržať si zdravie, aj v intímnych partiách.

A držte sa pár základných pravidiel:

  1. Po veľkej potrebe sa utierajte spredu dozadu. Nikdy nie naopak!
  2. Nepoužívajte na intímne oblasti sprchovacie mydlá či gély.
  3. Noste priedušné, ideálne bavlnené spodné prádlo, preferujte bielu farbu.
  4. Vyhnite sa drsným alebo dráždivým mydlám.
  5. Pri sprchovaní umývajte svoje intímne oblasti ideálne čistou vodou. Ak nutne potrebujete použiť mydlo, siahnite po tom najjemnejšom možnom.
  6. Počas menštruácie vymieňajte svoje hygienické potreby (tampóny, vložky) každé 3-4 hodiny alebo hneď, keď cítite, že už sú mokré či nepríjemné.

 

Zdroje:

www.open.library.ubc.ca

www.patient.info

 

Viac o téme: Vaginalna hygienaIntimna hygienaIntimna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9