Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S PROBLÉMAMI v intímnych partiách nemusíte ísť hneď k LEKÁROVI: TIPY bez použitia liekov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ženská nočná mora. Hoci o tom nerady hovoria, pravdou je, že kvasinkové infekcie sú často vyskytujúcim sa problémom, ktorý za život postretne takmer každú ženu. Ako si pomôcť?

Intenzívne svrbenie, opuch a podráždenie nie je nič príjemné, no našťastie existujú spôsoby, ako sa tohto neduhu zbaviť aj prírodnou cestou.

Výskyt vaginálnych kvasiniek je bežným ženským problémom. Najčastejšou príčinou je rozvoj Candida albicans, teda mikroorganizmu, ktorý má tendenciu množiť sa vo vlhkom a teplom prostredí, ktoré charakterizuje intímnu časť tela. Keď sa kvasinky rozmnožia, zmenia PH vaginálnej flóry a spustia infekciu, uvádza sa na steptohealth.com. Príznakmi sú pálivá bolesť, svrbenie a zapáchajúci sekrét.

Ak sa problém nerieši, môže spustiť rad závažných ochorení. Aby ste predišli ich šíreniu, je potrebné nosiť bavlnenú spodnú bielizeň a vyhýbať sa príliš dlho oblečeným mokrým plavkám. Platí to najmä teraz počas letných mesiacov. Na čo tiež netreba zabúdať, je správna intímna hygiena. Našťastie, okrem liekov, ktoré na kvasinky predpisuje gynekológ, existujú bežné návyky a prírodné prostriedky, ktoré s nimi tiež dokážu bojovať.

Ako sa zbaviť kvasiniek bez liekov?

1. Dodržujte hygienické návyky

Správne každodenné hygienické návyky sú jedným z kľúčov k udržaniu zdravej intímnej oblasti. Podľa National Health Service (NHS) by mali ženy používať neutrálne mydlo bez vôní a prísad, ktoré menia prirodzené pH intímnej oblasti. Taktiež by sa mali uistiť, že spodná bielizeň je čistá a suchá. Ak už s nimi zápasíte, odborníci odporúčajú umývať si intímne partie dvakrát denne a častejšie za deň meniť spodnú bielizeň, ktorá by mala byť suchá a čistá.

S PROBLÉMAMI v intímnych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Udržujte intímnu oblasť suchú

Vagína je chránená prírodným lubrikantom, ktorý obsahuje zdravé baktérie, brániace rastu kvasiniek. Vzhľadom na to, že táto oblasť zostáva mierne vlhká, pokúste sa udržať vonkajšie partie suché, aby sa predišlo množeniu kvasiniek. Nezabudnite sa dobre osušiť, keď sa dosprchujete.

3. Vyhýbajte sa sexu

Kvasinkové infekcie nie sú rizikom pre sexuálne zdravie páru. Počas liečby však nie je dobré mať pohlavný styk, pretože to môže sťažiť liečbu. Kontakt s partnerom môže predĺžiť dĺžku infekcie a v niektorých prípadoch spôsobiť bolesť a nepohodlie. V niektorých prípadoch, ak sú kvasinky veľmi premnožené, sa môže nakaziť aj partner.

4. Pomôžte si kúpeľom s jablčným octom

Urobte si kúpeľ s jablčným octom. Prírodná kyselina octová, ktorú obsahuje, pomáha obnoviť prirodzené pH vagíny. Má aj protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť intímnu oblasť. Pridajte pol šálky, približne 125 mililitrov jablčného octu do vane napustenej teplou vodou a okúpte sa v nej.  

5. Noste bavlnenú spodnú bielizeň

Spodná bielizeň má veľa spoločného s týmto typom infekcie, pretože niektoré látky absorbujú príliš veľa vlhkosti a bránia vetraniu intímnej partie. Oblečenie vyrobené z bavlny je ideálne, aby ste sa vyhli týmto nepríjemnostiam. Je to preto, že umožňuje dostatočné dýchanie a neuľahčuje rast kvasiniek a baktérií. 

S PROBLÉMAMI v intímnych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Noste zásadne len bavlené nohavičky
  • Vyhnite sa noseniu mokrých plaviek po veľmi dlhú dobu
  • Noste voľné oblečenie, aby pokožka mohla dýchať

6. Vyhnite sa používaniu púdra a vonných látok

Existuje nespočetné množstvo parfumov, púdrov, deodorantov a iných produktov, ktoré sú vyrobené na zmenu vône vagíny. Môžu však výrazne zmeniť zdravú mikrobiologickú flóru danej oblasti. Navyše, vedú k infekciám. Ich zlúčeniny totiž znižujú počet zdravých baktérií, ktoré bojujú s vaginálnymi kvasinkovými infekciami.

Keď žena dodržiava správne hygienicke návyky, vagína nemá dôvod nepríjemne zápachať. V prípade, že k tomu dôjde, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, pretože by to mohlo naznačovať istý zdravotný problém v intímnej oblasti. Odborník vám predpíše adekvátnu liečbu, ktorá zníži nepohodlie za krátky čas.

Príznaky kvasinkovej infekcie

Infekciu spoznáte podľa týchto znakov:

  • pálenie
  • začervenanie
  • svrbenie
  • bolesť pri sexe
  • opuch
  • hrudkovitý vaginálny výtok
Viac o téme: LetoZdravieKvasinkyInfekcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9