Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z ODPADKOVÉHO koša na TANIER: Z cibuľovej ŠUPKY profitujú ČREVÁ, takto si ju VYCHUTNÁTE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každý deň sa na celom svete vyhodia tony odpadu z cibule. Je však dosť možné, že po tom, čo sa dozviete o výhodách šupky z tejto zeleniny, do koša už nepoputuje!

Ak sa snažíte vyťažiť maximum z toho, čo máte po ruke, pravdepodobne poznáte benefity niektorých ovocných a zeleninových šupiek. Obsahujú množstvo živín, ktoré sú pre ľudský organizmus priam jedna báseň. Uznanie si zaslúži taktiež cibuľa, no vrátane jej šupky! Tá vyniká vlastnosťami rovnako ako vnútro zeleniny. 

Podľa štúdie publikovanej v časopise Plant Foods for Human Nutrition je cibuľová šupka funkčnou zložkou vďaka obsahu vlákniny a flavonoidov. Výskum zdôrazňuje skutočnosť, že cibuľová šupka by sa mohla pridať do „potravín“, aby sa čo najlepšie využili jej výhody, uvádza sa food.ndtv.com.

Hlavné prínosy cibuľovej šupky

Zabráni zápalom

Hovorí sa, že je obohatená o antioxidanty, ktoré zabraňujú oxidačnému stresu a zápalu v bunkách, čím podporuje zdravé telesné funkcie.

Posilňuje imunitu

Podobne ako vnútro cibule, aj šupka je nabitá základnými vitamínmi a minerálmi, ktoré vás vyživujú zvnútra a podporujú zdravie imunity.

Podporuje zdravie čriev

Ako už bolo spomenuté, šupka obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tela. Vďaka tomu podporuje metabolizmus a trávenie a produkuje dobré baktérie v črevách na udržanie zdravej rovnováhy.

Z ODPADKOVÉHO koša na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riadi krvný tlak

Flavonol je známy tým, že pomáha udržiavať krvný tlak v tele. Šupka cibule ho obsahuje veľké množstvo! To automaticky robí ingredienciu skvelou na udržanie krvného tlaku pod kontrolou.

Príprava na konzumáciu

Popri benefitoch treba brať do úvahy jednu vec. Šupka môže byť pokrytá choroboplodnými zárodkami a pesticídmi, ktoré môžu mať negatívny vplyv na vaše telo. Jediný spôsob, ako tomu zabrániť, je pred konzumáciou šupku dobre očistiť. V ideálnom prípade je vždy dobré mať po ruke šupku z organickej cibule, ktorá je bez škodlivých insekticídov a pesticídov. V opačnom prípade by ste ju mali vyčistiť podľa nasledujúcich krokov:

  • Krok 1: Cibuľu nakrájajte a ošúpte.
  • Krok 2: Šupku dobre umyte pod tečúcou vodou.
  • Krok 3: Zmiešajte vlažnú vodu s trochou soli a kurkumy. Namočte do nej šupku a umyte ju čistou vodou.

Ako čo najlepšie využiť jej výhody?

  • Vo forme čaju - je to pravdepodobne najefektívnejší spôsob, ako zo šupky cibule extrahovať všetky živiny. Povarte ju dobre vo vode päť až sedem minút. Sceďte a popíjajte.
  • Prášok do jedla - po umytí šupku najskôr osušte. Môžete ju nechať sušiť dva až tri dni na slnku alebo položiť na plech na pečenie a do mikrovlnnej rúry. Potom ju rozdrvte na hladký prášok a použite ako korenie.
  • Pasta do polievky - môžete ju rozdrviť na hladkú pastu a pridať do misky polievky, aby ste zvýraznili textúru a chuť svojho jedla.
Viac o téme: ZdravieCibuľaPrevenciaBenefityŠupka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9