Je najkonzumovanejším nápojom na svete. Snáď ani neexistuje žiadna domácnosť, ktorá by nemala v špajze zásoby pomletých či celých zrniečok kávy. Niekedy nás však z nej rozbolí brucho.
Hoci káva môže mať vedľajšie účinky, napriek tomu sa mnohí k nej stále vracajú! Čierny mok má jednoucho svoje čaro, pri ňom oddychujeme, vychutnávame si poobedie v kaviarni alebo sa naň spoliehame, ak potrebujeme nakopnúť. Prečo však zbytočne trpieť? Dá sa to aj bez nepríjemností, ktoré by vás mohli dohnať na záchod alebo, po ktorých by ste siahali po pohároch vody kvôli dehydratácii. Platí to v prípade, ak si ju doprajete ráno nalačno.
Čo môže spôsobiť káva na lačný žalúdok:
- Poruchy trávenia
- Kofeín vedie k nevyváženej hladine cukru v krvi počas dňa, keďže znižuje citlivosť na inzulín
- Ovplyvňuje hormóny a zvyšuje stres
- Spôsobuje zápal a zvyšuje oxidačný stres
- Vyvoláva pocit dehydratácie, keďže zápal v tele narúša rovnováhu obsahu vody
Pite kávu INAK!
Ak budete dodržiavať nasledujúce odporúčania podľa food.ndtv.com, nielenže si vychutnáte obľúbený nápoj, ale budete môcť po ňom ihneď fungovať na 100 percent.
Začnite ráno s vodou
Skôr než si nápoj nalejete do šálky, vypite najprv pohár vody. Pomáha neutralizovať črevné kyseliny, čím predchádza tráviacim ťažkostiam. Voda tiež pomáha vášmu telu naštartovať proces metabolizmu.
Rozdeľte si kávu na menšie dávky
Nebojte sa, ráno si rozhodne môžete dopriať dávku kofeínu. Najlepšie však je, aby ste ju dali v menších porciách. Tá prvá by mala byť s väčším množstvom vody a menej kávy. Takto dodáte telu kofeín postupne a príval energie pocítite na dlhšie obdobie!
Radšej po raňajkách
Ak sa chcete vyhnút žalúdočným ťažkostiam, dajte prednosť radšej zdravým raňajkám a až potom siahnite po káve. Týmto spôsobom si ju môžete vychutnať v akomkoľvek množstve. Ak nie ste hladní a po zobudení do seba nedokáže dať väčšie jedlo, skúste si dopriať pred kávou aspoň nejaké sušienky alebo oriešky.
Škorica do nápoja
Kofeín môže viesť k zápalu, ktorý sa dá zvrátiť pridaním štipky škoricového prášku. Vďaka antioxidantom v korení môže nápoj pomôcť ľahko vyplaviť toxíny z tela.
Na cukor a sladidlá zabudnite
Je pochopiteľné, že mnohí majú radi sladkú chuť a neznášajú horkosť čiernej kávy. Pridanie cukru alebo akéhokoľvek iného sladidla okamžite zvýši hladinu inzulínu a zvyšuje riziko cukrovky. Namiesto toho môžete pridať trochu škorice alebo trstinového cukru pre trochu sladkosti.