Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Účinnú OCHRANU pred RAKOVINOU máte DOMA: Tieto BEŽNÉ činnosti ZNÍŽIA riziko vzniku zákernej choroby!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je to až také ťažké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak máte už len pri vyslovení slova "rakovina" zimomriavky, stačí naozaj málo, aby sa vás choroba netýkala.

Objavil sa výskum, ktorý ukazuje sľubné výsledky. Naznačuje, že len 4,5 minúty intenzívnej aktivity počas každodenných úloh, kedy sa viac zadýchate, by mohlo znížiť riziko niektorých druhov rakoviny až o 32 percent. Štúdia publikovaná v časopise JAMA Oncology a vedená Univerzitou v Sydney na to prišla vďaka údajom zo zariadení, ktoré sledovali dennú aktivitu uviac ako 22 000 „necvičiacich“. Výskumníci sledovali klinické zdravotné záznamy skupiny takmer sedem rokov.

Ktoré činnosti k tomu prispievajú?

Len štyri až päť minút intenzívnej prerušovanej fyzickej aktivity bolo spojených s podstatne nižším rizikom rakoviny v porovnaní s tými, ktorí vôbec neboli aktívni, ako sa uvádza na sydney.edu.au. Medzi tieto aktivity patrili úplne bežné činnosti, ktoré trvajú okolo jednej minúty a robíme ich každý deň. Patria sem ťažšie domáce práce, nosenie ťažkých nákupov z obchodu s potravinami, chôdza alebo hranie hier s deťmi. 

„Tieto aktivity možno prirovnať takmer k vysokointenzívnemu intervalovému tréningu (HIIT) vo vašom každodennom živote,“ povedal hlavný autor profesor Emmanuel Stamatakis z Centra Charlesa Perkinsa.

Ako dodal, dospelí, ktorí necvičia, sú vystavení zvýšenému riziku vzniku určitých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka, endometria alebo rakovina hrubého čreva. Ešte donedávna nebolo možné zmerať vplyv menej štruktúrovaných foriem intenzívnej fyzickej aktivity.

Účinnú OCHRANU pred RAKOVINOU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vieme, že väčšina ľudí v strednom veku pravidelne necvičí, čo ich vystavuje zvýšenému riziku zákernej choroby, ale len vďaka nástupu nositeľnej technológie, ako sú napríklad sledovače aktivity, sme schopní pozorovať vplyv krátkych intervalov fyzickej aktivity v každodennom živote,“ objasňuje profesor.

Čo je za tým? 

Štúdia je však pozorovacia, takže priamo neskúma príčinu a následok. Výskumníci však tvrdia, že vidia silné prepojenie a odvolávajú sa na predchádzajúce štúdie, ktoré ukazujú, že prerušovaná intenzívna fyzická aktivita vedie k rýchlemu zlepšeniu kardiorespiračnej kondície, čo môže poskytnúť možné biologické vysvetlenie zníženého rizika rakoviny. K ďalším pravdepodobným prispievateľom patrí úloha fyzickej aktivity pri zlepšovaní citlivosti na inzulín a chronický zápal.

Konkrétne výsledky štúdie

Štúdie sa zúčastnilo 22 398 ľudí s priemerným vekom 62 rokov, ktorí vo voľnom čase necvičili.

Vedci zistili:

  • 2 356 nových prípadov rakoviny počas priemerného sledovania 6,7 roka
  • minimálne 3,5 minúty dennej prerušovanej fyzickej aktivity bolo spojené s 18-percentným znížením výskytu rakoviny (v porovnaní so žiadnou aktivitou)
  • 4,5 minúty denne týchto aktivít bolo spojené s až 32-percentným znížením výskytu rakoviny
  • najväčšie výhody, čo sa týka zníženia rizika rakoviny, boli pozorované u ľudí, ktorí sa venovali každodenným aktivitám v krátkych intervaloch v porovnaní s tými, ktorí nerobili žiadne. 
Viac o téme: CvičenieRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9