Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

3 NAJBEŽNEJŠIE ochorenia, ktoré zmenia vašu DOVOLENKU: Môže skončiť HOSPITALIZÁCIOU

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dovolenku má rád každý z nás. Nepríjemnou sa však stáva v momente, keď niektorý člen rodiny ochorie. Dôležité je vedieť rozpoznať, o aké ochorenia ide, správne zareagovať, chorému poskytnúť všetko potrebné pre skoré vyliečenie a v prípade potreby vyhľadať lekára.

Významnú úlohu ale zohráva aj prevencia. 

Častá žalúdočná chrípka

Gurmáni sa riadia heslom „žijeme preto, aby sme jedli“ a dovolenkové obdobie je nielen pre nich ideálnou príležitosťou vyskúšať rôzne miestne jedlá. Vo väčšine prípadov nepríjemná žalúdočná chrípka súvisí s konzumáciou jedla. Ide o zápalové ochorenie žalúdka a čriev spôsobené zvyčajne v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie. Gastroenteritída vie potrápiť všetky vekové kategórie.

Bežné aj nebezpečnejšie vírusy

Ochorenie väčšinou spôsobujú bežné vírusy. Zvlášť nebezpečným je vírus nazývaný norovírus, ktorý spôsobuje vážnejšiu gastroenteritídu.

„U detí sa zas často prejavujú typické črevné ochorenia spôsobené hlavne rotavírusmi, ktoré sa vyskytujú napríklad v Stredomorí na Balkáne,“ ozrejmuje MUDr. Oto Sova, CSc.

O niečo nebezpečnejšie toxíny, ktoré často pochádzajú z jedál z morských plodov, zaženú človeka do postele aj na niekoľko dní či celú dovolenku. Menej bežnými sú baktérie E. Coli, salmonely a shigella vyskytujúce sa zvyčajne v kontaminovaných potravinách a nápojoch.

Ochorenie rozpoznáte podľa hnačky, ktorá je často veľmi vodnatá a môže byť krvavá. Ak je zdroj gastroenteritídy bakteriálny, tak sa môže vyskytnúť aj nevoľnosť, vracanie alebo oboje. Medzi príznaky patrí aj bolesť žalúdka, kŕče, strata chuti do jedla a dehydratácia sprevádzaná pocitom veľkého smädu.

3 NAJBEŽNEJŠIE ochorenia, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V prípade, ak je gastroenteritída spôsobená vírusom, vyskytuje sa aj horúčka, bolesť hlavy či tela a zimnica. Tieto príznaky sa prekrývajú s ochorením spôsobeným vírusom bežnej chrípky, čo často u dovolenkárov vedie k zmätku, o aké ochorenie ide,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Vojtášová.

Čo robiť, ak dostanete gastroenteritídu?

Dôležitá je hydratácia vodou a izotonickými nápojmi a vyhýbanie sa mastným alebo korenistým jedlám a mlieku, až kým symptómy nepoľavia.

„Ak máte vysokú horúčku, silnú bolesť brucha alebo silno vraciate, okamžite treba vyhľadať lekársku pomoc," dopĺňa MUDr. Vojtášová.

Rovnako ľudia s inými zdravotnými problémami znášajú infekcie a dehydratáciu horšie a mali by preto v prípade príznakov kontaktovať svojho bežného lekára.

Prevencia má viacero podôb

Aby ste predišli situácii, že vám žalúdočná chrípka zničí dovolenku, treba sa zamerať na pravidelné umývanie rúk a piť balenú vodu a nápoje, pričom pred ich otvorením je potrebné uistiť sa, že sú originálne uzatvorené. Miestnu vodu je ideálne nepiť, jedine v prípade jej prevarenia po dobu troch minút. Zuby si čistite iba balenou vodou a pri sprchovaní majte zatvorené ústa. Jedlo vrátane mäsa a rýb konzumujte dobre tepelne spracované. Vyhnite sa pouličným predajcom jedla, kde je riziko kontaminácie potravín vyššie v porovnaní s reštauráciami.

3 NAJBEŽNEJŠIE ochorenia, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ako účinnou sa ukázala prevencia v podobe užívania prírodných saponínov. Je dokázané, že choroboplodné zárodky ako baktérie či vírusy sa dokážu rozmnožovať, iba ak sú prichytené k nejakej ploche, kde sa môžu dostať k výžive, teda hlavne pokožka, črevá a tráviaci systém, ako aj krvné cievy a orgány. Je známe, že saponíny znižujú povrchové napätie, čo v praxi znamená, že povrchy pokožky, ciev, orgánov sa stávajú klzkými a vírusy, ako aj baktérie sa nedokážu na ne prichytiť,“ vysvetľuje vedec a biochemik MUDr. Oto Sova, CSc., a dodáva: „Toto môžeme dosiahnuť tým, že začneme asi týždeň pred odchodom na dovolenku užívať denne dve kapsule saponínov. Táto dávka dokonale znižuje také množstvo vírusov či baktérií, ktorých počet klesne pod takú hranicu, že sa vo vysokej miere zamedzí vzniku ochorenia.“

Detská choroba rúk, nôh a úst - HFMD

Pre rodičov je na dovolenkách najznepokojujúcejšie, ak im ochorie dieťa. Choroba rúk, nôh a úst sa medzi deťmi vyskytuje pomerne často, môže sa však preniesť aj na dospelých a pokaziť tak celú rodinnú dovolenku. HFMD (Hand-foot-mouth disease) je spôsobená viacerými druhmi vírusov zo skupiny enterovírusov.

Nepríjemnosťou tejto choroby sú okrem bolesti hrdla a horúčky aj kožné vyrážky v ústach, na rukách, nohách alebo sedacej časti. Môžu sa vyskytnúť aj vredy v hrdle či na jazyku, ktoré sú sprevádzané letargiou a u dieťaťa sú sprevádzané aj slabou chuťou do jedla. Pozitívnou správou je, že choroba zvyčajne trvá menej ako týždeň, no v prípade závažnejšieho stavu sa môžu vyskytnúť aj infekcie mozgu, pľúc alebo srdca.

Ako ju zvládnuť a zabrániť jej?

Hoci vredy v ústach bolia, pitie dostatočného množstva vody je nevyhnutnosťou. Pitie sladených chladených nápojov alebo nanukov môže zmierniť bolesť a zároveň pomáha dieťa hydratovať.

„Liečba je pomerne jednoduchá: užívaním liekov proti horúčke a bolesti ako paracetamol, v komplikovanejších prípadoch s lekárskou asistenciou. Ak chcete urýchliť zotavenie, dieťaťu doprajte primeraný odpočinok a dostatok tekutín," ozrejmuje doktor Oto Sova.

3 NAJBEŽNEJŠIE ochorenia, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ruky si umývajte mydlom a vodou vždy pred a po jedle a po návšteve toalety. S neumytými rukami sa nedotýkajte očí, nosa a úst. Treba sa vyhnúť zdieľaniu jedla, nápojov, zubných kefiek a športových pomôcok či hračiek. Ak je to možné, dezinfikujte povrchy a hračky, s ktorými ste boli vy alebo deti v kontakte. Infikovaného člena izolujte od zvyšku rodiny.

Je to prechladnutie či bežná chrípka?

Prechladnutie a chrípka sú infekciami horných dýchacích ciest - nosa, úst, hrdla či pľúc spôsobené vírusmi.

Spomedzi vírusových ochorení sa najčastejšie aj napriek letnému obdobiu vyskytuje chrípka. Chrípka sa objavuje v rôznych formách, ako pľúcna, črevná alebo krčná forma," hovorí MUDr. Oto Sova, CSc.

Chrípku je od bežného nachladenia rozlíšiť ťažšie. Avšak bežné nachladenie má tendenciu spôsobovať častejšie kašeľ, bolesť hrdla, nádchu a miernejšiu horúčku. U chrípky je zas menej kašľa, bolesti hrdla a nádchy, ale častejšie sa vyskytuje horúčka a bolesť hlavy či svalov.

Liečba nachladenia a chrípky v teple

Podstatne sa nelíši od ich liečby v chladnejšom období, no MUDr. Vojtášová, všeobecná lekárka, radí: „Pre rýchle zotavenie sú dôležité adekvátny príjem tekutín a odpočinok. Voľnopredajné lieky proti kašľu a nádche môžu pomôcť zmierniť príznaky. Chrípka je ale nebezpečnejšia a môže viesť k zápalu pľúc a hospitalizácii. Preto vyhľadajte lekársku pomoc, ak máte pretrvávajúcu horúčku, nevoľnosť, vracanie, hnačku alebo bolesti." 

Viac o téme: DovolenkaLetoZdraviePrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9