Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nechutný NÁLEZ v jedle, ktorý zažil takmer každý: Skutočná PRAVDA, čo hrozí po konzumácii VLASU

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tak veľmi ste sa tešili na dobré jedlo, až vám to v priebehu pár sekúnd znechutila drobná vec - cudzí vlas. O to horšie, ak je inej farby, ako vaša hriva. Čo sa však stane, ak to odignorujete a zjete pokrm aj s týmto biologickým materiálom?

Nájdenie vlasu v jedle, ktoré si vychutnávate, je veľmi nepríjemná situácia. Častokrát sa mnohým pri tom doslova obráti žalúdok. Dostatočný dôvod na to, poslať tanier s pokrmom naspäť do reštauračnej kuchyne!

Bez problému

Dobrá správa na začiatok. Nájdenie vlasu v jedne či dokonca jeho náhodné prehltnutie spadá medzi veci, ktoré nepredstavujú problém. Existujú však iné, podobné, ktoré môžu predstavovať potenciálne nebezpečenstvo, ak by ste ich našli vo svojom jedle, upozorňuje Angela M. Fraserová, PhD, profesorka na oddelení potravín a výživy na Clemson University v Clemson v Južnej Karolíne pre livestrong.com.

„Pri hodnotení bezpečnosti potravín sa pozeráme na prítomnosť biologických, chemických a fyzikálnych nebezpečenstiev,“ vysvetľuje Fraserová.

Medzi ne patrí:

  • Biologické nebezpečenstvo: Živá vec (mikroorganizmy, baktérie)
  • Chemické nebezpečenstvo: Chemikália, ako je čistiaci prostriedok alebo dezinfekčný prostriedok, ktorá sa neúmyselne alebo úmyselne dostane do potravín
  • Fyzické nebezpečenstvo: Vlasy, kosť alebo kus kovu v jedle

Biologické a chemické riziká aktivujú reakciu imunitného systému a môžu spôsobiť ochorenie v porovnaní s fyzickými. Napríklad baktérie, ako je salmonela v nedostatočne tepelne upravenom kuracom mäse, vám môže zaručiť noc v kúpeľni s otravou jedla. Fyzické riziká však nespôsobujú choroby. Samozrejme, ak je niečo dostatočne veľké, napríklad kus skla, môže vám pri prehltnutí zraniť telesné orgány, alebo existuje riziko udusenia. Pramienok vlasov nespraví ani jedno z toho. Inými slovami, nájdenie vlasu v jedle vám nespôsobí nevoľnosť. 

Nechutný NÁLEZ v jedle,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vlasy nie sú prirodzeným zdrojom patogénnych mikroorganizmov. Aj keď je teoreticky možné, že poskytovateľ stravovacích služieb by mohol spracovať surové mäso, dotknúť sa svojich vlasov a následne na ne zaviesť baktérie, nejde o vysoko rizikovú pravdepodobnú situáciu. 

Vlasy v jedle i napriek ukážkovej hygiene

Je úplne normálne raz za čas natrafiť na vlas v jedle. Na hlave máme 90 000 až 150 000 vlasov, okrem 25 000 chĺpkov na tele plus chĺpky na obočí a mihalnice. Podľa Americkej akadémie dermatológie normálny proces rastu vlasov zahŕňa aj ich vypadávanie, ku ktorému dochádza v podobe 50 až 100 vlasov za deň. Navyše, vypadávajú aj chĺpky na rukách, mihalniciach alebo na tvári. Vlasy si niekedy nájdu cestu do vášho jedla, či už v reštaurácii alebo, keď varíte doma.

To je dôvod, prečo je ideálne, ak ľudia v stravovacích službách nosia pokrývky vlasov a sú bez brady. Fraserová poukazuje na to, že Potravinový kódex FDA, ktorý poskytuje regulačné usmernenia pre reštauračný priemysel a Kódex federálnych nariadení, ktorý dohliada na výrobu potravín, vyžaduje zakrytie vlasov pri príprave jedla.

"Nie je za tým žiadne zdôvodnenie verejného zdravia, okrem prípadu, že spotrebiteľ vidí vlasy v jedle a prirovnáva to k hygienickým podmienkam prevádzky," hovorí odborníčka.

Chyba! Fraserová poznamenáva, že keď pracovala v sektore regulácie potravín, bežne sa odporúčalo pozrieť sa na to, ako vyzerá kúpeľňa podniku a otestovať tak čistotu kuchyne. Reštaurácia však môže mať ukážkovú hygienu a napriek tomu si nájdete vlas v jedle. Ide jednoducho o nehodu, ktorej sa nedá zabrániť. 

Nechutný NÁLEZ v jedle,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo robiť? 

"Keď som nedávno cestovala, mala som v jedle malý kúsok vlasu. Vybrala som ho a pokračovala v jedení," hovorí Fraserová.

Vaša reakcia, samozrejme, nemusí byť podobná. Je úplne v poriadku, ak to zdvorilo oznámite čašníkovi alebo manažérovi.

"Nepredpokladajte automaticky, že je to špinavé miesto. Môže to byť nehoda. Zdvorilo im ukážte problém," hovorí.

Dobrá reštaurácia sa ospravedlní a dokonca to napraví. Môže vám doniesť nový pokrm, alebo vám ho nezaráta a zaplatíte menej. 

Nevedomosť pomáha

Fraserová hovorí, že federálny zákon povoľuje malé množstvo vlasov a hmyzu v jedle počas výroby.

"Všetci každý deň zjeme malé množstvo vlasov a hmyzu," dodáva, čím potvrdzuje, že jednoducho o tom len nevieme.

Nebojte sa, neochoriete. Jediné, čo vás straší, je vedomosť. To, že viete o ňom a reálne ho vidíte pred sebou v jedle, na ktoré ste sa tak tešili. 

Viac o téme: ZdravieJedloVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9