Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ODBORNÍCI na toxikológiu upozorňujú na ALOE VERA: Podobná ako výfukové PLYNY, možný KARCINOGÉN!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zvyšuje riziko rakoviny podobne ako známe sladidlo? Mnohí si všimli, že aj známa rastlina sa nachádza v zozname možných karcinogénov. Čo to pre nás znamená?

Pred pár týždňami Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila aspartám, náhradu cuku nachádzajúcu sa napr. v diétnych kolových nápojoch, za pravdepodobne karcinogénny. Tým sa pridal do zoznamu spolu s ďalšími 300 látkami, ktoré zrejme spôsobujú rakovinu. Napriek tomu WHO tvrdí, že používanie sladidla je bezpečné. Dospelý človek by musel skonzumovať 9 až 14 plechoviek diétnej koly denne, aby prekročil odporúčané limity. 

Sú na mieste obavy? 

V tom istom zozname možných karcinogénov spolu s olovom a výfukovými plynmi motora sa prekvapivo nachádza aj aloe vera - všadeprítomný rastlinný extrakt pridávaný do každodenných produktov starostlivosti o pleť, doplnkov a dokonca aj ústnych vôd a zubných pást, píše sa na dailymail.co.uk. Niet divu, že sa objavili u mnohých obavy, či je aloe vera skutočne karcinogénna. Znamená to, že tento rastlinný extrakt nie je možné použiť na schladenie po spálení od slnka? Odborníci na toxikológiu ubezpečujú, že nie je dôvod na paniku. 

Rastlina aloe vera podobná kaktusu sa po stáročia používa v tradičnej medicíne, pričom starí Gréci a Rimania aplikovali priehľadnú dužinu na rany. Dnes sa výťažok z aloe vera dostal do takmer každého druhu produktov starostlivosti o pleť – od gélov a hydratačných krémov na spálenie od slnka až po šampóny, mydlá a dokonca aj dezodoranty. Globálny trh s výťažkami z aloe vera zarobí približne milióny eur, pričom dopyt každý rok rastie.

Treba však byť opatrní v prípade, ak chcete rastlinu konzumovať. Existujú určité dôkazy, že špecifická zložka – žltá tekutá šťava nachádzajúca sa vo vnútri listov, medzi vonkajšou kôrou a vnútornou dužinou, známa ako latex – by mohla spôsobiť problémy.

ODBORNÍCI na toxikológiu upozorňujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nebezpečné látky v rastline

V roku 2013 výskumníci študovali toxické účinky aloe vera. Dali potkanom na dva roky vodu obsahujúcu rôzne koncentrácie „extraktu z celých listov aloe vera“, ktorý obsahoval aj latex. U niektorých potkanov kŕmených vyššími koncentráciami sa vyvinul zriedkavý črevný nádor. U tých, kŕmených nižšími koncentráciami tekutiny z aloe vera sa tieto nádory nevyvinuli.

Vedci sa domnievajú, že za to môžu zlúčeniny v latexe aloe vera známe ako antrachinóny, ktoré majú laxatívny účinok a dráždia tráviaci trakt. Okrem pleťových produktov sa výťažky z aloe vera nachádzajú aj v doplnkoch zdravej výživy, o ktorých sa tvrdí, že pomáhajú pri „detoxikácii“ a zlepšujú trávenie. 

Na základe zistení z roku 2013 vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín varovanie, v ktorom neodporúča „dlhodobé používanie a konzumáciu doplnkov obsahujúcich antrachinón vo vysokých dávkach z dôvodu možných obáv o bezpečnosť“.

ODBORNÍCI na toxikológiu upozorňujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko nemožno vylúčiť

V roku 2019 bol navrhnutý zákaz určitých výťažkov z aloe vera, o ktorých je známe, že obsahujú najškodlivejšie antrachinóny. Približne v rovnakom čase bol pridaný na zoznam možných príčin rakoviny WHO.

"Existujú aj dôkazy z iných štúdií, že antrachinóny spôsobujú poškodenie DNA v bunkách, ktoré by mohlo viesť k rakovine," hovorí Alan Boobis, emeritný profesor toxikológie na Imperial College London.

Zaujímavé je, že rovnaká štúdia odhalila, že u myší kŕmených rovnakou vodou sa nádory nevyvinuli.

"Neexistuje žiadny dôkaz o škodlivom účinku na ľudí, ale štúdie, ktoré sú k dispozícii, znamenajú, že riziko nemožno vylúčiť, a preto je na zozname pravdepodobných karcinogénov," tvrdí Boobis. 

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaAloe vera
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9