Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Celý týždeň jedla prevažne PIZZU: ZMENY nastali už po PRVOM dni, toto bolo NAJHORŠIE!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spočiatku sa potešila, že ide o vysnívaný experiment, veď, kto by nechcel stále jesť pizzu! No potom to trpko oľutovala. Takto sa začína príbeh redaktorky, ktorý trval jeden týždeň, no bolo to ako večnosť.

Redaktorka portálu thehealthy.com prijala úlohu a dala sa na každodenné jedenie pizze, ktoré sa stalo jej povinnosťou. Sem-tam si ju zvykla dať, no určite to nebolo každý deň.

Keď bola v New Yorku, o 23:00 jej zazvonil pri dverách v hoteli kuriér s donáškou pizze. Bola taká obrovská! Zjedla dva kúsky a zvyšok dala do hotelovej chladničky. Nasledoval spánok. Hoci by pizza vydržala ešte približne dva dni a mladá žena je obzvlášť citlivá a nemá rada plytvanie jedlom, nakoniec ju dojedla. Celý týždeň tvoril jej jedálniček okrem iného pizzu, pre mnohých obľúbené jedlo. Malo to však svoje následky. 

Pokazené trávenie

Prvú noc, keď si pred spaním dopriala túto pochúťku, jej žalúdok nebol nadšený. Ovocie a zelenina v lietadle, niekoľko súst ľahšieho jedla, pár pív a nakoniec neskoré nočné maškrtenie, ktorého súčasťou bola pizza, to nebolo bohviečo. Na druhý deň ráno dopriala svojmu telu dávku hydratácie vo forme vody a vykročila tak do nového dňa. Tušila, že k zlému tráveniu prispela i veľká dávka roztopeného syra na pizzi. 

"Mliečne výrobky môžu byť ťažko stráviteľné," vysvetlila odborníčka na výživu Katie Bressacková, ktorá je jej dlhoročnou kolegyňou. „Určite môže spôsobiť laxatívny účinok, plus lepok v pizzi taktiež môže podráždiť žalúdok. Lepšie je dať prednosť karfiolovej pizzi, ktorá je bezlepková," radí odborníčka. 

Celý týždeň jedla prevažne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

A čo ďalšie dva potenciálne problémy?

„Jesť neskoro večer môže byť pre žalúdok horšie, ako dopriať si niečo tri hodiny pred spaním,“ pripomenula redaktorke. "Navyše, hrozí nafúknuté brucho."

Ako pripomína odborníčka, let lietadlom tomu neprospieva. Brucho je pod tlakom a akonáhle si dáte prvé jedlo po pristátí, môže vám pomôcť alebo naopak, podporiť nadúvanie. 

Veľký zlom

Po sviatkoch, keď mala za sebou dni, kedy si dopriala kúsky pizze opať s poriadnou dávkou syra, si všimla jednu zmenu. Konzumácia väčšieho množstva mliečnych výrobkov jej spôsobila akné, pričom vyrážky mala hlavne na brade. Hneď na druhý deň ráno sa jej objavili na tvári dve veľké škvrny. Išlo o bolestivý, cystický typ vyrážok. Už sa jej to stalo, vtedy bežala za kamarátkou a dermatologičkou, ktorá jej vstrekla steroid priamo do pupienka. Mala pred jednou dôležitou udalosťou, na ktorej potrebovala vyzerať perfektne. 

Celý týždeň jedla prevažne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Raz jej dermatologička spomenula, že nejaký výskum ukázal súvislosť medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a akné. Medzi mliečnymi výrobkami, mastnými feferónkami, jej náročnými cestami lietadlom sa zdalo, že najväčší orgán jej tela, teda koža, veľmi trpela. Jej imunitný systém to potvrdil, keď po ďalšej pracovnej ceste nasledujúci týždeň dostala infekciu hrdla a respiračný vírus, ktorý trval 10 dní. Už nebola schopná mať také pracovné tempo, ako keď mala 20 rokov. Ale aspoň sa snažila. 

Nevyvážená strava

Redaktorka odjakživa holdovala jedinému športu - chôdzi. Išlo o jej preferovanú voľnočasovú aktivitu, odkedy trávila čas v New Yorku. Po konzumácii pizze mala nutkanie prejsť dlhé kilometre, aby toto bohaté jedlo spálila! Jej strava nebola ukážková, žalúdok bol zaťažený, je jasné, že potrebovala aspoň minimálny pohyb. 

Jeden večer redaktorku prepadol hlad. Keď otvorila chladničku, je jasné, čo tam našla. Dala si len kúsok pizze a zároveň si pripomenula, aké veľké pokušenie predstavuje toto jedlo a vďaka jeho chuti sa od neho nebudete vedieť odtrhnúť. 

Na druhý deň počas pracovnej doby sa vrátila k pravidelnému zdravému stravovaniu so šalátom v čase obeda. O pár dní neskôr dostala chuť na pizzu. Žiadny problém! V mrazničke mala karfiolovú pizzu, teda organický produkt priamo z Talianska. Trvalo až 2 týždne, kým dostala chuť na pravú pizzu. Zistila tak, že ju až tak nepotrebuje k životu, ako si pôvodne myslela. 

Viac o téme: PotravinyZdraviePizza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9