Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte nepekné ČIARY na čele? MASKUJE sa za nimi iný PROBLÉM než len VRÁSKY, takto im dáte ZBOHOM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zrejme sa zľaknete, ak zbadáte prvé línie na čele, ktoré ste tam donedávna nemali. Skôr, ako si v panike kúpite drahé produkty alebo sa rozhodnete pre botox, mali by ste vedieť, že za tým môže byť niečo iné.

Zatiaľ čo sa bojíte, že sa na vašom tele ukazujú prvé stopy starnutia, pokožka sa vám tým snaží naznačiť niečo iné. Podľa dermatologičky Dr Ivy Leeovej sa za nepeknými líniami na čele môže skrývať dehydratácia, píše sa na insider.com. Ako to však spoznať a odlíšiť od známok starnutia? 

O čo ide? 

Vrásky majú tendenciu byť hlbšie, keďže sú spôsobené opakovaným pohybom svalov. Línie, spôsobené dehydratáciou, sú zase jemnejšie a majú štruktúru podobnú krepovému papieru, keďže postihnutá pokožka nie je dobre hydratovaná. Ak ste spozorovali jemné čiary, stačí, ak zlepšíte svoj pitný režim a budete piť viac tekutín. Linky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako vrásky, zmiznú vďaka kombinácii väčšieho množstva tekutín a správnych produktov starostlivosti o pleť. 

Máte nepekné ČIARY na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zložky, ktoré vyhladia pokožku

Dehydratačných línií sa vo všeobecnosti ľahšie zbavíte ako hlbších vrások, na ktoré podľa Leeovej zaberá injekčná aplikácia, teda botox. Ako už bolo spomenuté, pokožka pripomínajúca krepový papier je jasným signálom, že potrebuje viac vody. Avšak, nielen zvnútra, ale aj zvonku! Môžete dbať na pitný režim a i napriek tomu nebude pleť v stave bez neestetických línií. Vtedy pomôžu produkty, no s určitými hydratačnými zložkami, ktoré sa postarajú o vyhladenie pokožky. 

Dermatologička uvádza 3 hlavné kategórie hydratačných zložiek: 

  • Zvlhčovadlá - udržujú vodu v pokožke (napr. kyselina hyalurónová a glycerín)
  • Zmäkčovadlá - opravujú kožnú bariéru a  zjemňujú pokožku (napr. skvalén a oleje získané z rastlín)
  • Okluzívne látky - zachytávajú vlhkosť do pokožky, pomáhajú predchádzať strate vody a obnovujú kožnú bariéru (napr. minerálny olej)

Máte nepekné ČIARY na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala odborníčka, v ideálnom prípade by ste mali používať produkty, ktoré obsahujú všetky tri uvedené zložky. 

Dodržiavanie rutiny je kľúčové

Či už máte línie, ktoré naznačujú potrebu dehydratácie alebo hlbšie vrásky, najprospešnejšia pre pokožku je pravidelná denná a nočná starostlivosť. Pred spaním dermatologička odporúča použiť exfoliačný čistiaci prípravok, aby ste sa jemne zbavili nečistôt a oleja, jeden z vyššie uvedených zvlhčovačov a retinoid – presne v tomto poradí. 

Pridáva sa estetik Matt Randon, podľa ktorého netreba zabúdať na ceramidy, ktoré pomôžu pleť hydratovať a posilniť kožnú bariéru, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Ide o druh lipidových molekúl, prirodzene sa vyskytujúcich v pokožke. Predstavujú kľúčové látky dôležité pre obnovu a hydratáciu pokožky. Odporúča taktiež používanie retinolového produktu trikrát týždenne, ako aj sérum s kyselinou salicylovou dvakrát týždenne.

Čo sa týka dennej starostlivosti o pleť, v lete určite dajte prednosť hydratačnému prípravku s ochranným faktorom pred škodlivým UV žiarením. 

Viac o téme: ZdravieVráskyPrevenciaDehydratácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9