Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ZLOZVYK, ktorý sa vám môže VYPOMSTIŤ: Žena kvôli tomu skončila v NEMOCNICI, SKONCUJTE s tým!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Praskanie a naťahovanie krku sa môže zdať ako celkom nevinný zvyk, no až dovtedy, kým pocit úľavy nevystrieda obrovská bolesť. Dôkazom je mladá žena, ktorá na to kruto doplatila.

Nepríjemná skúsenosť študentky vás zrejme prinúti zbaviť sa tohto zlozvyku natrvalo! Na sociálnej sieti TikTok upozornila ostatných, čo sa jej stalo jedno ráno po tom, ako sa zobudila do nového dňa. Namiesto školy však skončila v nemocnici!

Každodenná rutina si vyžiadala daň

Ako jedna z mnohých, mala tendenciu popraskať si kĺby na krku, čo považovala za každodennú rutinu, píše sa na thesun.co.uk. Tak, ako si mnohí zvyknú ponaťahovať telo, ona robila niečo podobné s krkom. Tento nevinný zvyk sa jej však vymkol spod kontroly, preto varovala ostatných, aby si nepolámali krk!

V nedávnom videu spomína, ako jej kĺby v tele neustále praskajú. Svojmu krku však trochu dopomohla, pohla s ním zo strany na stranu, až kým nebolo počuť výrazné prasknutie. Jej mama sa na to nemohla pozerať a stále ju upozorňovala, aby s tým prestala, lebo si môže zlomiť krk. Lily však nepočúvala a pokračovala v tom až do prvého týždňa na univerzite ako 18-ročná. Následne opísala strašný reťazec udalostí, ktorý odštartoval ranný zlozvyk.

"Začal sa prvý týždeň v novom ročníku na škole a ja som sa zobudila okolo 8:00. Nasledovala ranná rutina, ktorej súčasťou bolo i naťahovanie krku. Sadla som si na posteľ, vzala hlavu do rúk a pohla s ňou prudšie na jednu a druhú stranu," hovorí Lily o tom, čo sa stalo pred tým, než skončila v nemocnici. 

ZLOZVYK, ktorý sa vám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlomenina kvôli hypermobilite

Na jednej strane krku však pocítila veľkú bolesť! Prvé, na čo si pomyslela, bolo, že jej mama mala pravdu. Nemohla pohnúť hlavou, ktorá jej ostala prilepená na jednej strane. Asistenka na internáte, ktorá mala vtedy službu, zavolala záchranku a dozvedela sa, čo sa vlastne stalo. Zistilo sa, že má kompresívnu zlomeninu dvoch horných stavcov a natiahla si a vyvrtla „všetky šľachy a väzy tv hornej časti“. Inak povedané, kompresné zlomeniny sú malé zlomeniny v kostiach chrbtice - Lily si vlastne zlomila krk!

Tieto druhy zlomenín sa zvyčajne vyskytujú u ľudí nad 50 rokov a sú bežne spôsobené osteoporózou, stavom, ktorý oslabuje kosti. Liečia sa liekmi, ktoré uľavia od bolesti, výstuhami a v niektorých prípadoch minimálne invazívnou chirurgiou. V prípade Lily lekár povedal, že k zlomenine došlo, pretože mala mierny problém s hypermobilitou. Všetky jej kĺby zašli o niečo ďalej, ako by skutočne mali. Vtedajšia 18-ročná žena strávila nasledujúce dva týždne v krčnej ortéze a o mesiac neskôr absolvovala fyzikálnu terapiu.

Existuje veľké riziko?

Ako sa uvádza na healthline.com, praskanie krku môže byť škodlivé, ak to nerobíte správne, alebo príliš často. Silné praskanie krku môže priškripnúť nervy na krku, pričom zovretie nervu môže byť mimoriadne bolestivé a sťažuje alebo znemožňuje pohyb krku. Taktiež hrozí zaťaženie svalov okolo kĺbov a samotných kĺbov.

Ak máte pocit, že potrebujete počuť poriadne prasknutie v krku, môže ísť o výsledok hypermobility. Vtedy má váš kĺb väčší rozsah pohybu ako normálne. Ak tomu podľahnete a robíte to často, väzy v kĺboch sa natrvalo natiahnu, takže krčné kĺby sú viac ohrozené rozvojom osteoartrózy.

Krk je domovom mnohých dôležitých krvných ciev. V niektorých prípadoch môže praskanie krku prepichnúť jednu z týchto krvných ciev. Taktiež môže spôsobiť zrážanie krvi, čo môže byť nebezpečné, pretože blokuje prietok krvi do mozgu.

Viac o téme: ZdraviePraskanieKrkPrevenciaKĺby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9