Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OMLADENIE už za 4 dni? ELIXÍR proti starnutiu na dosah, TOTO vyvolá VEKOVÝ zvrat

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa dnes dožijeme už celkom slušného veku, vedci nezaháľajú a stále skúmajú, čo by mohlo predĺžiť mladosť u ľudí. Tentokrát sa hlási o slovo tím z Harvardskej lekárskej fakulty, ktorý smelo hovorí, že majú v rukách kľúč proti starnutiu.

Tím vedený známym výskumníkom proti starnutiu Davidom Sinclairom zverejnil správu, ktorá ukazuje, že určitá zmes chemikálií je schopná zvrátiť starnutie buniek už za štyri dni, píše sa na sciencealert.com. Hoci to znie ako sci-fi, niečo na tom skutočne bude. Aj keď dôkazy sú preukázané zatiaľ len v ľudských bunkách v laboratóriu, čo znamená, že je to ďaleko od testovania na zvieracích modeloch a ešte ďalej od skúšok na ľuďoch, ide však o sľubný začiatok!

Identifikovali sme šesť chemických koktejlov, ktoré za menej ako týždeň a bez ohrozenia bunkovej identity obnovia mladistvý profil transkriptu v celom genóme a reverzný transkriptomický vek,“ píše Sinclair a tím 17 výskumníkov v časopise Aging. "Dá sa teda dosiahnuť omladenie vekovým zvratom, a to nielen genetickými, ale aj chemickými prostriedkami."

Ide však o veľmi odvážne tvrdenie vzhľadom na to, že výskum je ešte len v procese. Nie je teda žiadnym prekvapením, že okolo tejto správy už existuje určitá kontroverzia. 

Zdravie vďaka zapnutým faktorom

Štúdia skúmala spôsob, akým bunky pri starnutí strácajú informácie – konkrétne epigenetické informácie. Ako starnú, naše bunky prechádzajú z neobmedzeného potenciálu, keď sme embryá, len na jeden špecifický typ buniek, a nakoniec sa stanú starnúcimi a bez funkčnosti.

V roku 2012 Shinya Yamanaka a Sir John B. Gurdon získali Nobelovu cenu za to, že ukázali, že tento proces sa dá skutočne zvrátiť. Zistili, že zapnutie takzvaných faktorov Yamanaka (OCT4, SOX2 a KLF4) u cicavcov môže zmeniť dospelé bunky späť na indukované pluripotentné kmeňové bunky s neobmedzeným potenciálom.

OMLADENIE už za 4
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neskôr tím výskumníkov ukázal, že dokonca aj dočasné zapnutie týchto faktorov Yamanaka u myší urobilo hlodavce zdravšími. Odvtedy sa výskumníci pretekajú v tom, kto z nich dokáže použiť to isté u ľudí, no bez toho, aby sa bunky zmenili na rakovinové – čo je riziko, keď bunkám dáte schopnosť nekonečného delenia.

Tajný recept

Sinclairovo laboratórium už dosiahlo sľubné skoré výsledky a dokázalo použiť faktory Yamanka na obnovenie zraku u myší a opíc s poškodenými optickými nervami. Celá táto práca však zahŕňa génovú terapiu – zavedenie génov pre faktor Yamanka pomocou vírusu – čo je drahé, kontroverzné a nie úplne bez komplikácií. Výzvou je nájsť spôsob, ako dosiahnuť rovnaké výsledky pomocou chemikálií, ktoré by sa dali premeniť na liek alebo terapiu. Podľa Sinclaira sa to už stalo! 

"Donedávna sme vedeli dosiahnuť pomalé starnutie. Nové objavy však naznačujú, že aj to teraz môžeme zvrátiť," hovorí Sinclair. "Tento proces predtým vyžadoval génovú terapiu, čo obmedzovalo jeho široké použitie."

Tím tak vyvinul systém, ktorý rozlišuje mladé bunky od buniek, ktoré starnú. Namiesto toho, aby sa pozerali len na genetické faktory spojené so starnutím, hľadali aj mieru kompartmentalizácie nukleocytoplazmatických proteínov (NCC) v reálnom čase – ako sa ukázalo, staré bunky majú netesné jadrové membrány. Pomocou tejto metódy skríningu tím potom ukázal, že môžu zvrátiť mieru NCC v senescentných ľudských bunkách tak, aby sa opäť podobali mladým bunkám pomocou šiestich rôznych koktejlov chemikálií. Tím si zatiaľ necháva recept na tieto koktejly pre seba.

Odborník tvrdí, že tak našiel určitý druh elixíru proti starnutiu, hoci to nebolo otestované na zvieracích modeloch. 

OMLADENIE už za 4
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Vďaka tomuto objavu existuje potenciál zvrátiť starnutie jedinou tabletkou, ktorá zlepší zrak a môže pôsobiť tiež ako účinná liečba mnohých chorôb súvisiacich s vekom," uviedol Sinclair v tlačovej správe.

Treba to brať s rezervou

Nová technika vyvinutá na skríning buniek je sľubná, no je príliš skoro na unáhlené závery. Biogerontológ Matt Kaeberlein, ktorý vedie laboratórium na University of Washington Medical Center, prezradil riziká zveličovania tohto výskumu.

"Ide len o predbežnú správu o novej skríningovej metóde v jednej bunkovej línii s použitím nepriamych meraní epigenetického stavu. Nie sú žiadne dôkazy o preprogramovaní v tkanive, orgáne alebo zvierati," napísal Kaeberlein na sociálnej sieti.

Treba teda brať výsledky štúdie s veľkou rezervou. Na druhej strane, mohlo by ísť o začiatok niečoho nového, no je to zatiaľ otázka budúcnosti. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaBunkyMladosťStarnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9