Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odhalenie na záchode: Farba moču prezradí, kde v tele máte zdravotný problém

(Zdroj: GettyImages)

Farba moču bola odpradávna jedným z najpoužívanejších spôsobov, ako rozpoznať zdravotný stav človeka. Vďaka nej dokázali určiť ochorenia rôzneho druhu, nielen tie obličkové či močové. Možno ste postrehli, že niekedy naozaj hrá rôznymi odtieňmi.

Močom vylučujeme stovky druhov odpadu, ktoré telo nepotrebuje a ktoré pochádzajú zo všetkého, čo jeme a pijeme. Preto je jedlo a hydratácia priamo spojené s jeho farbou, uvádza sa na steptohealth.com. Všeličo o ňom môže prezradiť jeho hustota aj vôňa. Samozrejme, netreba zabúdať, že laboratórna analýza je vždy komplexnejšia a presnejšia.

Farby a typy moču

Je veľmi dôležité vedieť aspoň vo všeobecnosti, čo farba moču znamená pre vaše zdravie. Môžete tak odhaliť signály tela, že sa s ním niečo deje.

1. Priesvitný alebo veľmi čistý moč

Keď moč nemá žiadnu farbu alebo je veľmi číry, znamená to, že pijete oveľa viac vody, ako potrebujete. Mali by ste s tým prestať, hrozí, že telo stratí potrebnú soľ. Na druhej strane, ak je farba svetlá, neustále pociťujete nutkanie na močenie, no nevypijete veľa tekutín, môže to naznačovať, že trpíte cukrovkou.

2. Dokonalá farba moču, číra

Čistý moč, ktorý nemá žltý odtieň, naznačuje, že vaše telo je dobre hydratované. Táto farba sa zvyčajne považuje za znak dobrého zdravia.

3. Svetložltý moč

Svetložltá farba je tiež znakom dobrej hydratácie. Ak však začne tmavnúť a zmení sa na tmavožltú, jantárovú alebo hnedú, je to znamenie, že ste dehydrovaný a musíte piť viac vody. Táto charakteristická farba je spôsobená pigmentom nazývaným urobilín. Keď je zriedený s vodou a je ho dostatok, moč vytvára takmer priehľadnú žltú farbu.

4. Hnedý moč

Hnedá farba môže byť výsledkom konzumácie potravín, ako sú fazuľa či rebarbora, alebo je spôsobená užívaním určitých liekov. V najextrémnejšom prípade môže táto farba naznačovať problém s pečeňou alebo ťažkú dehydratáciu.

5. Ružový až červený moč

Niektoré červené potraviny môžu zmeniť farbu moču tak, že bude mať ružový alebo červenkastý odtieň. Môže za to napríklad zvýšená konzumácia čučoriedok, rebarbory či repy.

Takéto zafarbenie môže byť spôsobené aj niektorými liekmi alebo môže ísť o krv. Nedávne štúdie odhalili, že moč sa môže v prípade určitých bakteriálnych infekcií sfarbiť aj do fialova. Tento stav sa zvyčajne vyskytuje u ľudí, ktorí používajú katétre.

6. Oranžový moč

Jedenie potravín, ako sú moruše, repa, mrkva alebo akékoľvek oranžové jedlo, môže spôsobiť, že moč na chvíľu zmení farbu na oranžovú. V niektorých prípadoch môže naznačovať problém s pečeňou alebo žlčovodom, najmä, ak je sprevádzaný svetlou stolicou. Niekedy je za tým aj silná dehydratácia.

7. Svetlý zelenomodrý moč

Zelený moč sa niekedy vyskytuje počas infekcií močových ciest, ktoré sú spôsobené baktériami pseudomonas. Okrem toho za toto zafarbenie môže aj konzumácia niektorých potravín, najmä, ak majú modré alebo zelené sfarbenie, ako je napríklad špargľa. Modrý alebo zelenkastý odtieň môže tiež naznačovať, že užívate nové vitamíny alebo beriete určité lieky.

Ďalšie aspekty, na ktoré netreba zabúdať

Pena

Ak je váš moč príliš spenený, môže to znamenať prebytok bielkovín v tele alebo ochorenie obličiek.

Zakalený moč

Zakalený vzhľad zvyčajne naznačuje, že moč obsahuje vysokú hladinu fosfátov, najčastejšie spôsobenú obličkovými kameňmi. Ak má takéto zafarbenie niekoľko dní, je to jasný príznak infekcie močových ciest a mali by ste navštíviť čo najskôr lekára. Takéto zakalenie býva často sprevádzané nepríjemným zápachom a častým močením. U mužov môže byť spôsobené semenom zostávajúcim v močovom trakte.

Vôňa

Keď má moč intenzívny a nepríjemný zápach, môže to byť dôsledkom konzumácie určitých potravín ako je špargľa, káva či užívanie niektorých liekov. Spúšťačom môže byť aj infekcia. Preto, ak je zápach veľmi silný, mali by ste navštíviť lekára.

Viac o téme: MocZakaleny mocSpeneny mocCiry mocZlty mocHnedy moc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9