Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skorý príznak demencie si môžete všimnúť na prechádzke: Pri tomto zbystrite!

(Zdroj: GettyImages)

Demencia je ochorenie, ktoré okrem pacienta trápi i jeho rodinu a najbližších, ktorí sa snažia byť chorému čo najväčšou oporou. Ako rozpoznať prvotné príznaky tohto neľútostného ochorenia?

Demencia pacientom obracia život naruby a ako pri všetkých ochoreniach, i pri demencii je dôležitá včasná diagnostika. Vedci podľa portálu Mirror objavili skorý príznak, ktorý by mohol upozorniť na toto ochorenie.

Zvyčajne sú najľahšie rozpoznateľnými príznakmi strata pamäti a zhoršenie reči, ale skôr, než sa objavia, môžu si niektorí ľudia všimnúť zmeny v pohybe a pohyblivosti. Podľa britskej organizácie Alzheimer's Research UK by mohli mať chorí problémy s chôdzou, zvýšenú nestabilitu alebo niekedy aj stuhnutosť končatín.

Mohli by sa objaviť aj príznaky ťažkostí s koordinačnými schopnosťami, keďže vedci tieto skoré príznaky spojili s demenciou. Toto ochorenie sa rozbieha pomaly a nenápadne, ale spozorovanie takýchto drobných príznakov by mohlo pacientom pomôcť s podporou, ktorú môžu potrebovať skôr, ako choroba postúpi. Okrem zmeny pohyblivosti a mobility sa u ľudí môže vyskytnúť aj nepochopenie toho, čo vidia.

Odborníci vysvetlili, že ľudia môžu mať problémy s odhadovaním vzdialeností (napríklad na schodoch) alebo s vnímaním okrajov predmetov a nesprávnou interpretáciou vzorov alebo odrazov. Môže sa to prejaviť aj tak, že pacienti dookola chodia po dome alebo odchádzajú z domu počas dňa alebo noci.

Medzi ďalšie príznaky patria ťažkosti so sústredením, plánovaním alebo organizovaním. Môže ísť o ťažkosti pri rozhodovaní, ako aj pri riešení problémov alebo otázok podľa série krokov alebo pokynov, napríklad pri varení jedla.

Viac o téme: Demencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9