Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

10 varovných signálov, že vaše črevá kričia o pomoc

(Zdroj: GettyImages)

Zdravie sa začína v črevách. Keď nie je črevný mikrobióm v poriadku, nemá sa dobre ani samotný človek. Preto sa treba o ne poriadne starať. Nie je to vôbec zložité, stačí sa držať týchto rád. Telo sa vám poďakuje.

Črevá sú domovom veľkého množstva mikroorganizmov. Zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení, regulujú hmotnosť, podporujú imunitný systém, majú vplyv aj na náladu a naše emócie. Prospieva im konzumácia fermentovaných potravín, dostatok spánku a zníženie úrovne stresu, uvádza sa na eatthis.com. Niekedy sa však stane, že nie sú v rovnováhe. Tento stav sa odborne nazýva dysbióza. Prejavuje sa to najmä tráviacimi problémami, no telo dáva aj inak najavo, že črevá nie sú v poriadku. Aké sú najčastejšie príznaky?

1. Zápcha

Nie je to žiadne prekvapenie. Keď črevá nefungujú ako majú, spomalí sa ich pohyb a následne dostane človek zápchu. Našťastie, existujú probiotiká, ktoré dajú tento problém do poriadku.

2. Hnačka

Nie každá nerovnováha čriev vedie k zápche. Niekedy sa môžete stretnúť s opačným problémom. Hnačka je klasickou predzvesťou dysbiózy. Keď črevná mikroflóra nefunguje, nedokáže sa brániť proti invázii patogénov, ako sú škodlivé baktérie, huby a vírusy.

3. Záha

Nefunkčný črevný systém môže spôsobiť problémy aj v hornom tráviacom trakte. Jasným príznakom je pálenie záhy. Výskum naznačuje, že ľudia s refluxom kyseliny majú nezvyčajne vysoké hladiny gramnegatívnych baktérií v pažeráku.

4. Kožné problémy

Takzvaná os črevo - koža označuje súhru medzi zdravím čriev a pokožky. Nevyvážený mikrobióm sa spája so zmenenou imunitnou odpoveďou, ktorá môže spôsobiť akné, atopickú dermatitídu, psoriázu, lupiny a rakovinu kože.

5. Potravinová citlivosť alebo intolerancia

Zdá sa vám, že netolerujete niektoré potraviny tak, ako ste boli zvyknutí? Zdravie vašich čriev môže byť koreňom problému. Hoci citlivosť alebo intolerancia môžu pretrvávať po celý život, niektoré, ako napríklad intolerancia laktózy, možno zmierniť liečbou probiotikami.

6. Únava

Výskum už dlhodobo ukazuje potenciálnu súvislosť medzi stavmi chronickej únavy a zníženým zdravím čriev. Keď nefungujú ako majú, v tele sa hromadia toxíny a odpadové látky, výsledkom je letargia, apatia a spomalenosť.

7. Bolesti žalúdka

Hoci bolesť brucha môže mať rôzne príčiny, často je to jasný indikátor toho, že sa zlé baktérie množia v čreve. Ľudia s funkčnými gastrointestinálnymi poruchami, ako sú syndróm dráždivého čreva a funkčná dyspepsia, často pociťujú bolesť žalúdka.

8. Priberanie

Je jasné, že baktérie v črevách ovplyvňujú číslo na váhe. Výskum z roku 2020 odhalil, že mikrobióm ovplyvňuje metabolizmus živín a výdaj energie, teda dve hlavné zložky regulácie hmotnosti. Práve zdravá, rôznorodá kolónia čriev sa spája s chudnutím.

9. Nafukovanie

Hoci je plynatosť normálnym prejavom zdravého gastrointestinálneho traktu, nie je v poriadku cítiť sa stále nepríjemne nafúknutý. Nadmerné nadúvanie môže byť výsledkom nadmerného rastu baktérií v tenkom čreve. Ak je vaše brucho pravidelne napäté ako bubon, pravdepodobne je načase navštíviť lekára, aby sa postaral o zdravie vašich čriev.

10. Zlý spánok

Zlý spánok a zdravie čriev sa niekedy dostanú do začarovaného kruhu. Jeho nedostatok môže negatívne ovplyvniť mikrobióm, čo následne spôsobí spánkovú depriváciu. Ľudia, ktorí dobre spia, majú podľa odborníkov v čreve väčšiu rozmanitosť mikrobiómov.

Viac o téme: NafukovanieZapchaCrevaCrevny mikrobiomHnacka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9