Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Používate doma mikrovlnku? Vyhnite sa týmto chybám, ak z nej chcete vytiahnuť zdravé jedlo

(Zdroj: GettyImages)

Večný boj dvoch táborov. Jeden nedá na zohrievanie v mikrovlnnej rúre dopustiť, druhý ho považuje za najväčšie zlo na Zemi. Niektorí v nej dokonca aj varia. Tak ako to s ňou naozaj je?

Existuje veľa ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že je úplne zdravé variť a ohrievať jedlo v mikrovlnke. Iní ju doma ani nemajú a jedlo si pripravujú zásadne na sporáku, varnej doske či v trúbe, uvádza sa na steptohealth.com. Pravdou je, že tento kuchynský spotrebič nespracúva pokrmy tak, ako tradičné varenie. Funguje tak, že generuje elektromagnetické vlny, ktoré sú zodpovedné za ohrev rôznych prvkov obsiahnutých v potravinách, ako je napríklad voda, tuky či kvapaliny. Takto jedlo absorbuje energiu vyrobenú mikrovlnkou. Je to proces technicky známy ako dielektrické vykurovanie. Toto zahrievanie spôsobuje vibrácie, trenie a kolízie medzi molekulami, ktoré sú vo vnútri potravín, čím sa zvyšuje ich teplota.

Výhody používania mikrovlnnej rúry

V súčasnosti sa mikrovlnná rúra stala bežne používaným kuchynským nástrojom, ktorý vám umožňuje:

- uvariť jedlo za krátky čas

- pripraviť si jednoduché a kompletné jedlá

Je však dôležité naučiť sa ju používať správnym spôsobom. Nesprávne používanie môže spôsobiť požiar alebo iné nehody, či poškodiť zdravie.

Je nebezpečné variť v mikrovlnnej rúre?

Je radikálny rozdiel medzi varením pokrmov v mikrovlnnej rúre a tradičnými metódami prípravy. Mikrovlnka totiž používa agresívnejší a rýchlejší spôsob prípravy jedla. Aké sú teda jej riziká?

1. Mení zloženie jedla

Niektorí odborníci si myslia, že tento typ varenia je schopný zmeniť zloženie pokrmu. To môže ovplyvniť nielen jeho fyzikálne a nutričné vlastnosti, ale môže byť pre ľudský organizmus aj nezdravé. Varenie v mikrovlnnej rúre môže výrazne zmeniť molekulárny vzorec potravín, vrátane ich:

- aminokyselín

- cukrov

- proteínov

- minerálov

- vitamínov

- antioxidantov

2. Nerovnomerný ohrev

Hoci väčšina ľudí verí, že mikrovlnná rúra je zodpovedná za ohrievanie jedla zvnútra von, v skutočnosti je to naopak. Najlepšie ohrieva jedlá, ktoré obsahujú tekutiny. Teplo poskytované mikrovlnkou však nie je rovnomerne rozložené. Je možné, že stred jedla nedosiahne správnu teplotu, čo môže spôsobiť, že baktérie alebo zdraviu škodlivé prvky nebudú zničené.

3. Dehydrujú potraviny

Elektromagnetické vlny sú zodpovedné za vibrácie, trenie a kolízie medzi molekulami nachádzajúcimi sa v potravinách. To môže spôsobiť stratu štiav a viesť k dehydratácii pokrmov. V konečnom dôsledku to ovplyvní chuť, vôňu a konzistenciu jedla.

Čo na to odborné inštitúcie?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie varenie v mikrovlnnej rúre nepredstavuje zdravotné riziko, pokiaľ sa používa správne. Ako však uvádzajú vo svojom stanovisku, najlepší spôsob, ako si zachovať zdravie, je rovnováha v používaní spotrebičov, ktoré sa na prípravu jedla používajú. Okrem toho je dobré zaradiť do jedálnička zdravé recepty, ktoré dodajú vitamíny, minerály, kyseliny, vlákninu a akúkoľvek inú zložku, ktorú telo potrebuje, aby bolo zdravé.

 

Viac o téme: MikrovlnkaVarenie StravovanieMikrovlnna rura
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9