Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

TÁTO rastlinka zlepší vašu pamäť a pomôže v boji proti Alzheimerovej chorobe!

Wasabi, známe ako japonský chren, je korením s výrazne pikantnou chuťou.
Wasabi, známe ako japonský chren, je korením s výrazne pikantnou chuťou. (Zdroj: GettyImages)

Táto japonská rastlina je populárna najmä ako tradičná prísada k sushi. Avšak wasabi ponúka oveľa viac! Nedávna štúdia odhaľuje, že môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie mozgu a nielen to.

Wasabi, známe ako japonský chren, je korením s výrazne pikantnou chuťou. Táto rastlina sa vyskytuje predovšetkým v horských oblastiach Japonska, kde na svoj rast potrebuje predovšetkým čistú a chladnú vodu. Na rozdiel od bežného chrenu je wasabi skutočnou vzácnosťou. Jeho pestovanie je mimoriadne náročné, čo vysvetľuje jeho vysokú cenu. Wasabi však v sebe skrýva oveľa viac. Jeho silné antioxidačné vlastnosti podľa prevention.com podporujú celkové zdravie, čím wasabi prekračuje hranice obyčajného dochucovadla v kuchyni a stáva sa cenným spojencom pri boji  s chorobami a zdravotnými problémami. 

Ostrá chuť, jasnejší mozog

Vo wasabi sa nachádzajú izotiokyanáty, ktoré majú úžasné antioxidačné a protizápalové účinky. Tieto zložky sú skvelé na zlepšenie funkčnosti mozgu – podporujú aktívne myslenie a pomáhajú mozgu zostať flexibilný a otvorený novým veciam.Tento efekt môže byť obzvlášť prospešný pre starších ľudí, pretože pomáha udržiavať ich myseľ bystrú a spomaľuje príznaky starnutia mozgu. Výskumy tiež naznačujú, že wasabi môže byť pomocníkom proti ochoreniam ako je Alzheimerova choroba, pretože pomáha chrániť nervové bunky a znižovať oxidatívny stres v tele.

Štipľavý všeliek 

Okrem svojich preukázateľných výhod pre mozog a pamäť, wasabi ponúka širokú paletu ďalších zdravotných benefitov. Jeho antioxidačné vlastnosti pomáhajú bojovať proti chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby a niektoré formy rakoviny. Wasabi môže tiež podporovať zdravý tráviaci a imunitný systém vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam. Tieto komplexné výhody robia wasabi zaujímavou potravinou nielen pre milovníkov sushi, ale aj pre každého, kto hľadá prírodné metódy na podporu celkového zdravia.

V akých formách je ho možné nájsť? 

Pre tých, ktorí hľadajú priame zdravotné výhody wasabi, je dostupné aj v podobe doplnkov stravy. Tieto doplnky môžu obsahovať extrakt wasabi alebo špecifické bioaktívne zložky, ako je  napríklad 6-MSITC, ktorý je zodpovedný za mnohé z jeho potenciálnych zdravotných prínosov. Doplnky stravy s wasabi môžu byť k dispozícii v tabletách alebo kapsulách a sú praktickou voľbou pre tých, ktorí chcú získať zdravotné benefity bez nutnosti konzumácie pikantnej pasty.

Je dôležité si však overiť kvalitu a autenticitu týchto produktov, pretože nie všetky doplnky môžu obsahovať pravé wasabi alebo môžu mať odlišné koncentrácie účinných látok. Pre tých, ktorí preferujú prirodzenejšie formy, je možné kúpiť čerstvé wasabi alebo jeho sušenú formu, ktorú je možné nastrúhať a použiť vo vlastnej kuchyni.

Viac o téme: WasabiAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9