Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hviezda medzi koreninami: pomáha pri CHUDNUTÍ, zastaví HLIENY a odstráni bolesť KĹBOV

Badián nie je len skvelé dochucovadlo jedál.
Badián nie je len skvelé dochucovadlo jedál. (Zdroj: GettyImages)

Používa sa v indickej, vietnamskej a čínskej kuchyni, má však využitie aj v tradičnej medicíne. Dodá jedlu dokonalú chuť, ale má aj mnohé iné zdravotné výhody. Reč bude o korení hviezdicovitého tvaru menom badián.

Badián alebo hviezdny aníz sa zbiera zo vždyzeleného stromu patriaceho do rodiny Magnolia. Darí sa mu najmä v juhozápadnej Číne a Vietname. Strom vytvára poklady v tvare hviezdy, ktorá má osem cípov, uvádza sa na food.ndtv.com. Používa sa na liečebné a kulinárske účely. Má schopnosť zvýrazniť chuť akéhokoľvek jedla. To, čo ste o ňom možno nevedeli, je niekoľko zdravotných výhod. Obsahuje vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú tráveniu, dýchaniu, imunite. Akú silu v sebe ešte ukrýva?

1. Obsahuje antioxidanty

Badián získava svoju jedinečnú chuť z esenciálneho oleja, ktorým je naplnený. Má antivírusové vlastnosti. Podľa výskumnej štúdie zverejnenej v roku 2020 je nabitý anetolom, ktorý je známy svojou významnou antimikrobiálnou aktivitou. Bojuje proti patogénom ako E. coli či zlatým stafilokokom.

2. Podporuje trávenie

Anetol v badiáne sa používa aj na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov, zmierňuje nadúvanie, plynatosť a iné tráviace problémy.

3. Ponúka antimikrobiálne vlastnosti

Má schopnosť bojovať proti rôznym patogénom, ako sú baktérie, huby a iné vírusy. Tieto vlastnosti posilňujú imunitný systém a potenciálne znižujú riziko infekcií.

4. Pomáha pri chudnutí a obezite

Aj keď je výskum badiánu obmedzený, predpokladá sa, že toto korenie pomáha v boji proti obezite a vysokým krvným lipidom vďaka obsahu polyfenolov a terpenoidov. V štúdii vykonanej na potkanoch im pomohol badiánový čaj schudnúť. Znižoval tiež hladiny triglyceridov a celkového cholesterolu.

5. Zatočí s chrípkou

Badián má protivírusové vlastnosti. Čaj pripravený z anízu zmierni príznaky chrípky, ako sú horúčka, bolesť svalov, prechladnutie, kašeľ.

Čo ešte dokáže?

- poradí si s bolesťou brucha

- zatočí s plynatosťou

-zastaví zahlienenie

- obnovuje črevnú mikroflóru

- odstraňuje bolesť kĺbov

 

Liečivé zlúčeniny, ktoré ponúka:

- anetol

- kyselina shikimová

- kyselina gallová

- kvercetín

- linallol

- limonén

 

Je súčasťou tradičného korenia piatich vôní. V domácej kuchyni sa pridáva do čajov, grogu, vareného vína aj punču. Mnohé kuchárky ho pridávajú aj do perníka a podobných koláčov. V mletej forme skvele dochutí polievky, mäso, pečené zemiaky. Pridáva sa aj do zálievok a omáčok. Má výraznú chuť. Chutí po sladkom drievku a pripomína aníz a fenikel. Kombináciu s koriandrom, škoricou, klinčekmi a kardamónom obľubujú špičkoví kuchári po celom svete.

 

Viac o téme: KorenieImunitaBadianAniz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9