Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Superpotravina silnejšia ako spirulina: ukrýva v sebe nevídanú silu

Morský mach plný železa, jódu a horčíka.
Morský mach plný železa, jódu a horčíka. (Zdroj: GettyImages)

Či už sušený, alebo surový, je plný železa, jódu a horčíka. Je nabitý mikroživinami, ktoré prospievajú zdraviu. Prečo by ste aj vy mali zaradiť do svojho jedálnička morský mach?

Najprv to bola spirulina, momentálne je mimoriadne populárny morský mach. Jeho kvalitu ospevuje aj Kim Kardashian, ktorá si ho primiešava do smoothie, uvádza sa na thehealthy.com. Má nízky obsah kalórií a obsahuje živiny, ktoré telo potrebuje. „Môžete ho piť, pridať do polievok či pudingu z chia semienok,“ konštatovala registrovaná dietologička Amy Gorinová.

Čo je morský mach?

Morský mach, tiež známy aj ako írsky, je druh červenej riasy. V obchodoch ho nájdete vo forme doplnkov, v surovej, sušenej alebo gélovej forme. Je prirodzeným zdrojom mikroživín, ako je jód, ktorý je nevyhnutný pre funkciu štítnej žľazy, a železa, čo je základný minerál pre fyzickú a duševnú energiu. Štandardná porcia dvoch polievkových lyžíc surového írskeho morského machu obsahuje:

- 5 kalórií

- 0 g tuku

- 0,2 g bielkovín

- 6,7 mg sodíka

- 1,2 g sacharidov

-  0,1 g vlákniny

- 14,4 mg horčíka

- 7,2 mg vápnika

- 6,3 mg draslíka

- 0,89 mg železa

- 15,7 mg fosforu

Druhy morského machu

Hoci väčšina produktov z morského machu je vyrobená z červenej riasy Chondrus crispus, na trhu sú aj produkty od zelenej a žltej po fialovú a čiernu. Nutričný profil rastliny sa môže líšiť v závislosti od toho, kde sa pestuje. Niektorí výrobcovia tvrdia, že zozbieraný v oceáne je lepší ako pestovaný v kontrolovanom prostredí.

Výhody morského machu

„Morský mach pozitívne vplýva na zdravie čriev, srdce, kontroluje tiež hladinu cukru v krvi," vymenovala dietologička Shanta Retelnyová. Má silný nutričný profil. Nájdeme v nej:

železo

Podľa odborníčky na výživu Gorinovej, 100 gramov morského machu, čo je asi 20 polievkových lyžíc, poskytuje 50 % odporúčanej dennej hodnoty železa. Tomuto stopovému prvku musia vegetariáni a vegáni venovať osobitnú pozornosť, pretože ich potreby sú v skutočnosti vyššie ako u ľudí, ktorí jedia mäso, ktoré je jeho skvelým zdrojom. Príliš málo železa môže viesť k anémii, ale rastlinné zdroje  ako je morský mach, vám môžu pomôcť udržať si jeho hladinu.

magnézium

Gorinová tiež tvrdí, že 100-gramová porcia morského machu obsahuje asi 34 % odporúčanej dennej hodnoty horčíka. Tento minerál je často podceňovaný, ale je nevyhnutný pre desiatky procesov v tele. Je dôležitý pre zdravie kostí, riadi krvný tlak a správny spánok. Nedostatok sa môže prejaviť zápchou, chvením, chronickou únavou, nočným budením a dokonca aj častou bolesťou hlavy. Pravidelná konzumácia morského machu môže pomôcť udržať hladinu horčíka v bezpečnej zóne.

jód

Štítna žľaza potrebuje jód na tvorbu hormónov, a keďže telo ho nevytvára, musíte ho prijímať zo stravy. „Rovnako ako iné morské plody ho morský mach obsahuje vo vyššej miere,“ uviedla dietologička Retelnyová. Ak ho telo nemá dostatok, nedokáže produkovať hormóny a štítna žľaza ochorie. Pozor, netreba to s ním preháňať, príliš veľa jódu môže byť škodlivé pre vaše zdravie.

Možná ochrana nervov

Štúdia z roku 2015 publikovaná v časopise Marine Drugs naznačila, že červené riasy by mohli mať neuroprotektívne účinky. Predbežný výskum ukázal, že červy, ktorým bol podávaný extrakt z morského machu, mali nižšiu stratu neurónov a pohybovali sa rýchlejšie. To by mohlo potenciálne pomôcť ľuďom s Parkinsonovou chorobou, na to je však potrebný ďalší výskum.

Pomáha pri chudnutí

Niektorí fanúšikovia morského machu tvrdia, že urýchľuje chudnutie. „Poskytuje totiž telu bielkoviny a má tiež nízky obsah kalórií,“ tvrdí Gorinová. Podľa Retelnyovej zas obsahuje karagénan, ktorý funguje ako rozpustná vláknina, ktorá zvyšuje pocity plnosti. Štúdia z roku 2019 publikovaná v Marine Drugs tiež naznačuje, že pôsobí ako prebiotikum a vyživuje dobré baktérie v čreve. Správna rovnováha prebiotík a probiotík je nevyhnutná pre zdravie tráviaceho traktu a podporuje zhadzovanie nadbytočných kíl.

Riziká a vedľajšie účinky

Konzumácia viac ako 286 gramov morského machu za jeden deň môže spôsobiť zdravotné problémy. „Okrem potenciálneho predávkovania jódom, hrozí, že človeka postihne pálenie v ústach, bolesť žalúdka, slabý pulz, môže tiež obsahovať veľké množstvo ťažkých kovov,“ poznamenala Retelnyová.

Ako jesť morský mach

Pridanie morského machu do stravy je jednoduché. Ak ho kúpite surový, pred konzumáciou je dobré ho umyť, namočiť a rozmixovať. Toto sú možné spôsoby použitia:

- Primiešajte pár polievkových lyžíc morského machu do svojho obľúbeného ranného smoothie.

- Použite ho na zahustenie vývarov a polievok.

- Do domácej zmrzliny pridajte gél z morského machu.

- Pridajte ho do obľúbeného pudingu.

Mnoho receptov vyžaduje gél z morského machu. Jeho príprava je jednoduchý. Stačí jeho vysušenú formu namočiť cez noc do filtrovanej vode.

 

Zdroj: www.thehealthy.com

Viac o téme: SuperpotravinaZelezoMorsky machJodMagnezium
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9