Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečistíte kanvicu pravidelne? Robíte veľkú chybu: Hrozia vám črevné problémy aj to, že sa pokazí

(Zdroj: GettyImages)

Milujete čaj? Jeho príprava je jednoduchá. Stačí zovrieť vodu a zaliať. No ako je na tom vaša kanvica? Treba ju umývať, keď sa v nej len varí čistá a prejde varom? Odborníci v tom majú jasno. Áno!

V kanvici zvyčajne len varíte vodu, takže veľa ľudí sa pýta, či je potrebné ju vyčistiť, ak je jedinou látkou, ktorá s ňou prichádza do styku. Pravda je taká, že prinajmenšom by ste ju mali opláchnuť tečúcou vodou a po každom použití vyliať tú, ktorá tam ostala, uvádza sa na livestrong.com. Inak hrozí, že sa v nej nahromadia minerály a vy budete musieť pravidelne odstraňovať vodný kameň. A čo je horšie, hrozí, že vás postihnú črevné problémy.

Prečo by ste mali umývať kanvicu na čaj

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by ste to mali robiť pravidelne. Ochránite sa tak pred škodlivými baktériami a zabezpečíte, že každá šálka, ktorú uvaríte, bude chutiť sviežo. Čo sa stane, ak to nebudete robiť?

1. Môže negatívne ovplyvniť chuť čaju

Niektoré modely kanvíc vám umožňujú variť čajové lístky vo vnútri, ale väčšina len jednoducho prevarí vodu a vy si čaj zalejete. Nečistenie vedie k nahromadeniu minerálov, ktoré majú rovnaký účinok ako tvrdá voda. „Váš čaj tak bude mať nepríjemnú kovovú príchuť," konštatovala odborníčka na čaje a zakladateľka oceneného čajového blogu Tea for Me Please Nicole Wilsonová. Preto, ak chcete maximalizovať chuť čaju, kanvicu pravidelne umývajte. „Ak váš čajník varí aj čajové lístky, je to ešte dôležitejšie,“ dodala.

2. Môžu sa hromadiť ložiská nerastov

Kávovary, varné kanvice, čajníky a akékoľvek iné kuchynské spotrebiče, ktoré prichádzajú do kontaktu s veľkým množstvom vody, sú vystavené riziku usadzovania minerálov, najmä ak v nich zostane voda. Možno ste už počuli o tom, že z kávovaru musíte odstrániť vodný kameň a to isté platí aj pre varnú kanvicu. Časom sa v nej môžu nahromadiť uhličitan vápenatý alebo vodný kameň. V oblastiach s tvrdou vodou sa môžu usadiť aj minerál ako horčík. Tvrdá voda môže dokonca na kanvici zanechať slizký film. To ovplyvňuje nielen chuť čaju, ale skracuje jej životnosť.

3. Ponechanie vody v kanvici môže spôsobiť rast baktérií

Niektoré rýchlovarné kanvice majú indikátory merania, takže do nich môžete naliať primerané množstvo vody. Iné ho však nemajú. Ak náhodou pridáte príliš veľa vody do čajovej kanvice, možno budete v pokušení ju tam nechať, ale tento pohodlný zvyk môže spôsobiť rast baktérií. Niektoré choroboplodné zárodky prenášané vodou vám môžu spôsobiť črevné ochorenie.

Ako čistiť kanvicu na čaj

Čistenie čajovej kanvice môže zlepšiť chuť čaju, minimalizovať hromadenie minerálov a zabrániť množeniu baktérií prenášaných vodou. Väčšina čajových kanvíc však nie je vhodná do umývačky riadu, takže to budete musieť urobiť ručne.

 

Čo budete potrebovať

- horúca voda

- saponát na riad

- mäkká špongia

„Horúca mydlová voda a mäkká špongia sú najlepšími nástrojmi na každodenné čistenie," tvrdí Wilsonová. Ako dodala, pri rýchlovarných kanviciach však musíte byť opatrný, nesmú byť úplne ponorené.

 

Postup:

- Pridajte trochu saponátu na špongiu a namočte ju do teplej vody.

- Odstráňte veko z čajovej kanvice a jemne pomocou špongie umyte vnútro kanvice.

- Pretrite aj vonkajšok nádoby.

- Umyte veko čajníka z oboch strán.

- Kanvicu opláchnite teplou vodou a dbajte na to, aby ste zmyli všetko mydlo.

- Pred použitím nechajte veko odkryté a nechajte ju úplne vyschnúť na vzduchu.

Nezabudnite aj na hĺbkové čistenie, teda odstraňovanie vodného kameňa. Takto sa ho zbavíte:

- Naplňte čajník rovnakým dielom bieleho octu a vody.

- Nechajte zmes pôsobiť cez noc a potom jemne vydrhnite všetok vodný kameň, ktorý uvidíte.

- Dôkladne opláchnite a potom naplňte plnú kanvicu vodou a pustite ju.

- Vylejte vodu a pred použitím čajník znova opláchnite.

- Vonkajšiu časť môžete tiež utrieť handričkou z mikrovlákna.

Ako často umývať kanvicu na čaj

Ak je to možné, kanvicu by ste mali vyčistiť po každom použití. „Umyte vonkajšok, vyprázdnite všetku vodu, ktorá zostala vo vnútri, a pred odložením ju nechajte úplne vyschnúť," radí Wilsonová. Pokiaľ ide o odstraňovanie vodného kameňa z čajníka, odborníčka odporúča to robiť aspoň raz za mesiac. Tí, ktorí žijú v oblasti s veľmi tvrdou vodou, možno budú musieť odstraňovať vodný kameň z kanvice ešte častejšie.

Viac o téme: VodaCajCajnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9