Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Holiť či neholiť intímne partie? Aký je zdravotný pohľad?

Je holenie v intímnych oblastiach v poriadku?
Je holenie v intímnych oblastiach v poriadku? (Zdroj: GettyImages)

V posledných rokoch sa diskusia o holení alebo neholení prirodzených častí tela stala čoraz populárnejšou. Táto téma sa dotýka nielen estetiky, ale aj zdravia a osobného pohodlia.

Ako pri každej debate, aj tu existujú argumenty za aj proti. 

Začnime tými za. Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia volia holenie, je estetika. V mnohých kultúrach je hladká pokožka vnímaná ako čistejšia alebo esteticky príťažlivejšia. Hladká pokožka môže tiež zvýšiť citlivosť pri dotyku, čo môže byť v niektorých prípadoch považované za príjemné. Navyše, niektorí športovci, ako napríklad plavci alebo cyklisti, sa holia z praktických dôvodov, keďže veria, že to môže zlepšiť ich výkonnosť tým, že sa znižuje trenie.

Na druhej strane, existujú aj argumenty proti holeniu. Prírodné ochlpenie má svoje biologické funkcie, ako je napríklad ochrana citlivých oblastí tela pred infekciami a zraneniami. Okrem toho proces holenia môže byť pre pokožku agresívny. Holiace strojčeky a krémy môžu spôsobiť podráždenie, vyrážky alebo dokonca zápaly, ak sú používané nesprávne alebo príliš často. Nezabúdajme ani na vrodené riziko drobných porezaní, ktoré môžu byť vstupnou bránou pre baktérie.

Zdravotný aspekt je tiež dôležitý. Niektoré štúdie naznačujú, že úplné odstránenie ochlpenia môže zvýšiť riziko určitých typov infekcií, ako sú napríklad bakteriálne infekcie alebo pohlavne prenosné choroby, kvôli mikroskopickým poraneniam kože, ktoré môže holenie spôsobiť. Taktiež ochlpenie pomáha regulovať telesnú teplotu a odvádzať pot, čo môže znižovať riziko kožných problémov ako sú napríklad zápal alebo vyrážky spôsobené potením.

Čo teda robiť? Ako pri mnohých veciach, aj tu je kľúčové slovo "miera". Je dôležité, aby každý jednotlivec našiel to, čo mu najviac vyhovuje s ohľadom na jeho osobný životný štýl, pohodlie a zdravotný stav. Ak sa rozhodnete pre holenie, odporúča sa používať ostré čepele, aby ste predišli zbytočnému podráždeniu, a hydratačné krémy, ktoré pomáhajú udržať pokožku hydratovanú a zdravú. Ak uprednostňujete prirodzený vzhľad, je dôležité udržiavať dobrú hygienu, pravidelne čistiť a osušiť postihnuté oblasti, aby ste predišli infekciám.

Napokon, nezabúdajme, že voľba holiť sa alebo neholiť by mala byť osobnou záležitosťou a nikto by nemal byť súdený na základe svojho rozhodnutia. V dnešnej dobe, keď sa otázky týkajúce sa tela a jeho prezentácie stávajú čoraz otvorenejšími, je dôležité pripomenúť, že rešpektovanie rozhodnutí druhých je základom zdravej spoločnosti. Bez ohľadu na to, akú cestu si vyberiete, najdôležitejšie je, aby ste sa vo svojej koži cítili dobre a zdravo.

 

Viac o téme: EpilaciaDepilaciaIntimne partieHolenie prirodzenia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9