Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chcete sa vyhnúť nepríjemným otlakom? Vyskúšajte TIETO triky a vaše chodidlá budú ako v BAVLNKE

(Zdroj: GettyImages)

Pľuzgiere vedia byť veľmi nepríjemné. Ide o lézie, ktoré sa tvoria najmä v hornej časti päty, alebo na mieste, kde topánka príliš trie na nohu. Čo okrem náplastí na ne zaberá?

Ak sa vám vytvoria otlaky či pľuzgiere, nepôjde o vážny zdravotný problém, pomerne rýchlo sa zahoja. No môžu byť tak bolestivé, že si budete musieť okamžite vyzuť topánky, uvádza sa na steptohealth.com. Vznikajú ako reakcia na teplo, trenie, popáleniny, chemické podnety či infekcie. Ide vlastne o povrchové rany na koži, ktoré keď nie sú správne ošetrené, môžu narobiť veľké problémy. Našťastie, existuje niekoľko riešení a preventívnych opatrení, ktoré môžete použiť na ochranu pokožky pred vznikom pľuzgierov. Čo robiť, ak sa vám vytvorí pľuzgier na chodidle?

1. Použite hydratačný krém

Nanesením vrstvy hydratačného krému na päty a topánky zabránite odieraniu a tvorbe pľuzgierov. Tento produkt udrží vašu pokožku lubrikovanú a koža sa nebude otierať o pevný materiál obuvi. Ako na to? Predtým, ako si obujete topánky, naneste trochu hydratačného krému na oblasť, ktorá prichádza do kontaktu s vašou pätou. Jemnými masážnymi pohybmi ho vmasírujte do ohrozenej pokožky.

2. Aplikujte aloe vera

Hydratačné vlastnosti aloe vera chránia pokožku pred vznikom odrenín, ktoré spôsobujú určité druhy obuvi. Má tiež antimikrobiálny účinok, ktorý zabraňuje vzniku infekcií. Stačí naniesť na päty veľké množstvo gélu z aloe vera. Vtierajte ho jemnou masážou, kým sa dobre nevstrebe. Ak sa pľuzgier už objavil, používajte ho dvakrát denne.

3. Kokosový olej

V prírodnej kozmetike je kokosový olej považovaný za jeden z najlepších hydratačných krémov. Pomáha aj popraskaným pätám. Znižuje tiež trenie o topánky, ktoré spôsobuje pľuzgiere. V skutočnosti je to skvelý prostriedok proti akejkoľvek povrchovej rane, pretože chráni pred infekciami a pomáha pri hojení. Votrite prípravok na miesta postihnuté trením.

4. Púder

Hoci ho poznáme lepšie pre jeho schopnosť neutralizovať a predchádzať nepríjemnému zápachu nôh, púder sa odporúča aj na liečbu a prevenciu mykózy u ľudí trpiacich diabetickou nohou. Jeho použitím predídete vzniku pľuzgierov na pätách. Absorbuje vlhkosť spôsobenú potením, čo je faktor, ktorý tiež prispieva k treniu pokožky spôsobenému nosením uzavretej obuvi. Stačí naniesť väčšie množstvo púdra na chodidlá a päty.

5. Vazelína

Vazelína udrží pokožku jemnú a bez odumretých buniek a poranení, ako sú pľuzgiere. Mastná textúra tohto produktu umožňuje, že noha ľahšie vkĺzne do topánky a tiež zabraňuje tomu, aby  koža bola v neustálom kontakte s pevným materiálom obuvi. Malé množstvo vazelíny naneste na päty a iné postihnuté miesta.

6. Alkohol

Alkohol pôsobí tak, že zmäkčí topánky vyrobené z kože alebo podobných materiálov, ktoré poškodzujú pokožku. Navlhčite dve guľôčky novín do alkoholu a vložte do topánok.

Nechajte niekoľko hodín pôsobiť, kým si ich obujete.

7. Ľad

Kúpili ste si obuv, ktorá je príliš tesná? Keďže vám pravdepodobne spôsobí pľuzgiere, je dobré skúsiť topánky zväčšiť o niečo skôr, ako ich začnete nosiť. A bude vám na to stačiť zamrznutá voda.

Obyčajné vrecúško s ľadom materiál trochu natiahne a topánky budú pohodlnejšie. Do polovice naplňte dve vrecká vodou, dobre ich uzavrite. Vložte jedno vrecko do každej topánky na miesto, kde vás najviac omínajú a vložte ich do mrazničky. Keď zamrznú, vyberte ich, osušte zvyšnú vodu a obujte si topánky.

Viac o téme: Aloe veraPluzgierOtlakChodidla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9