Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zbohom zapáleným žilám: Vďaka týmto PRÍRODNÝM prostriedkom sa ľahko zbavíte problému

(Zdroj: GettyImages)

Počuli ste už o flebitíde? Ide o zápal žily sprevádzaný krvnými zrazeninami na jej stene. Našťastie je liečiteľná. Existujú však aj prírodné prostriedky, ktoré na ňu zaberajú. Čo pomáha?

Flebitída je veľmi časté ochorenie, dá sa však s ňou viesť kvalitný život. Samozrejme, počas liečby musí človek dodržiavať správnu životosprávu, píše sa na steptohealth.com. Zahŕňa to zdravú stravu, viac pohybu, vyhýbanie sa stresu a alkoholu. Často postihuje starších ľudí, no neznamená to, že sa nemôže vyskytnúť mladších. Najbežnejšia je povrchová flebitída, ktorá zahŕňa opuch žily, ktorá je blízko povrchu kože. Vyskytuje sa najmä na nohách. Hlboká flebitída je opuch žíl vo vnútri nohy, je menej častá, ale závažná.

Príčiny flebitídy

Flebitída je spôsobená krvnými zrazeninami, ktoré sa zapália v žilách. Spôsobuje to bolesť, necitlivosť, pocit pálenia, začervenanie kože a horúčku. Keď sú tieto príznaky prítomné, musíte okamžite navštíviť lekára a začať s liečbou. Príčiny jej vzniku sú rôzne. V mnohých prípadoch zohráva významnú úlohu genetika. Sedavý spôsob života je ďalším dôvodom, pretože ľudia, ktorí veľa hodín pracujú v sede, majú tendenciu k rozvoju tohto ochorenia. Je to kvôli nedostatku obehu v žilách. Príčinou flebitídy je aj silné nahromadenie toxínov v krvi. K upchatým žilám prispievajú aj rany, infekcie alebo nadváha.

Čo predchádza a lieči flebitídu

- udržiavanie zdravej hmotnosti

- pitie veľkého množstva vody denne

- vyvážená strava

 

Odborníci tiež odporúčajú, zahrnúť do stravy viac potravín, ktoré zlepšujú krvný obeh, ako je vláknina a antioxidanty. Pomáha tiež minimalizácia spotreby nezdravých, priemyselných a ultraspracovaných potravín a nápojov. Pokrmy s vysokým obsahom trans-tukov, alkoholické nápoje a cigarety môžu tiež spôsobiť poškodenie tela. Vyhnite sa ich konzumácii, aby ste predišli tejto chorobe. Ak do svojej rutiny zahrniete chôdzu 30 až 40 minút denne, znížite riziko jej vzniku a zlepšíte si svoj krvný obeh.

Päť prírodných riešení

Aj prírodné produkty vedia zatočiť s flebitídou. Čo pomáha?

1. Teplé obklady

Povrchová venózna trombóza zvyčajne odznie sama. „Prikladaním teplých obkladov však nič nepokazíte, zmierňujú totiž bolesť,“ tvrdí doktor James D . Douketis. Ponorte gázu alebo bavlnenú handričku do horúcej vody a priložte ju na postihnuté miesto, aby ste zmiernili zápal. Nechajte pôsobiť aspoň 10 minút.

2. Arnika

Arnika je kvitnúca rastlina, ktorá má protibolestivé a protizápalové vlastnosti. Zmierňuje tiež nepohodlie. Na flebitídu zaberá arnikový olej. Neaplikujte ho však na pokožku, ak máte otvorené rany.

3. Ginko biloba čaj

Vysoké množstvo flavonoidov a antioxidantov, ktoré ginko obsahuje, je dokonalým riešením na zlepšenie krvného obehu. Zabraňuje tiež tvorbe krvných zrazenín. Listy alebo čajové vrecúška zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 5 minút. Vyhnite sa pitiu viac ako dvoch šálok denne.

4. Čaj z prasličky

Prasličkový čaj je dobre známy svojim diuretickým účinkom, preto je ideálnym pomocníkom na odstránenie zadržiavaných tekutín a na získanie úľavy pri opuchoch a celkovom nepohodlí v nohách. Mnohí ho považujú za vhodný nápoj na liečbu zápalu žíl a iných porúch krvného obehu. Doprajte si dve šálky denne.

5. Ananás

Ananás obsahuje enzým nazývaný bromelaín, ktorý dokáže rozložiť bielkoviny. Navyše sa ukázalo, že je to veľmi úspešný prírodný protizápalový prostriedok. Používa sa aj pri pooperačnej liečbe, pretože okrem prevencie zápalu, znižuje bolesť. Takto si ho pripravíte:

- Odstráňte kôru z ananásu a nakrájajte ho na kocky.

- Vložte ich do hrnca s vriacou vodou a nechajte pol hodiny lúhovať.

- Nálev pite s mierou počas celého dňa.

- Ovocie môžete zjesť.

 

Zdroj: www.steptohealth.com

Viac o téme: FlebitidaZapal zilZilyOpuch zily
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9