Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podporte svoju krvotvorbu prírodne podľa receptov našich starých mám

(Zdroj: GettyImages)

V ľudovom liečiteľstve je ukrytej veľa múdrosti. Dnešný človek, po rokoch “oddanosti” moderným liekom, cíti akúsi potrebu návratu k prírode a čoraz viac ľudí sa snaží riešiť svoje zdravotné problémy prírodnou cestou. Prírodnými liečivkami viete podporiť napríklad aj svoju krvotvorbu.

Čo je vlastne krvotvorba? Jednoducho povedané je to proces, ktorým si naše telo vyrába krvinky. Odborne sa tento proces nazýva hematopoéza a štartuje už v prvých týždňoch vývoja embrya. Zastavenie hematopoézy je nezlučiteľné so životom, na druhej strane proces krvotvorby sa prirodzene spomaľuje vekom. Preto sa najmä vo vyššom veku často stretávame s príznakmi úbytku našej krvi: napríkald bledá pleť, únava, slabosť, bolesti hlavy, závrate, hučanie v ušiach, omdlievanie, búšenie srdca…

Problém je v tom, že krvinky sa nevedia deliť, ale zanikajú. Ak sa dostatočne rýchlo a v dostatočnom množstve nevytvárajú prirodzene nové, vzniká problém.

Ako krvotvorbu podporiť?

Základom je, samozrejme, pestrá strava, ktorá by mala byť najmä bohatá na železo, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B. Faktom ale je, že prijať v strave - najmä pri otáznej kvalite dnešných potravín - dostatočné množstvo všetkých potrebných látok, nie je úplne jednoduché. Môžete teda siahnuť po výživových doplnkoch a podpore z lekárne alebo - obrátiť sa na múdrosť našich starých mám a namiešať si vhodné bylinné zmesy.

Krvotvorba prírodne

Pri podpore svojej krvotvorby je dôležité najprv zistiť, či je chudokrvnosť primárna, alebo sekundárna. Ak je sekundárna, znamená to, že je dôsledkom inej choroby. V tom prípade je potrebné zamerať sa na liečenie tej danej choroby. Ak je však primárna, vieme veľmi pekne pracovať prírodnými liečivkami.

 

Jedna zo zmesí našich starých mám pozostáva z týchto liečiviek: angelikový a bedrovníkový koreň (Radix angelicae, Radix pimpinellae), vňate zemežlče (Herba centaurii), benediktu (Herba cardui benedicti), pŕhľavy (Herba urticae), listov medovky (Folium melisae) a ríbezle čiernej (Folium ribis nigri), koreňov alebo vnate čakanky a púpavy (Radix seu Herba Cichorii et Taraxaci).

Jedna z najväčších chýb, ktoré začínajúci bylinkári robia, že si vyberú jednu-dve bylinky a nedodržia zmes ako celok. Naše staré mamy a aj dnešní bylinkári, fytoterapeuti či napríklad terapeuti čínskej medicíny pracujú s celistvými zmesami. Niektoré bylinky totiž majú napríklad “iba” podpornú funkciu pre ďalšie bylinky zmesi, aby mohli naplno prejaviť svoje účinky.

Mimochodom, každá čajová zmes z bylín by sa mala piť max. 2 týždne, potom je vhodná aspoň týždeň prestávka a môžete ju piť opäť.

 

Pozrime sa na liečivky tejtvo krvotvornej zmesi jednotlivo:

Angelika lekárska - podporuje a regukuje trávenie, povzbudzje nervovú činnosť, pôsobí močopudne a potopudne a podporuje látkovú premenu. Pozor, čerstvý koreň spôsobuje alergikom na slnku vyrážky.

Bedrovník aníz - v domácnosti sa používa ako korenie. Pomáha pri tráviacich problémoch, pri kašli a čerstvým mamičkám podporuje laktáciu.

Zemežlč horký - pomáha pri tráviacich problémoch., chorobách látkovej premeny, málokrvnosti či proti črevným parazitom.

Benedikt lekársky - podporuje trávenie, povzbudzuje nervovú činnosť, napomáha látkovej premene, pomáha pri zrážaní horúčky, podporuje vylučovanie kyseliny močovej (teda ho možno použiť aj pri dne, reume ap., ale len ak nie sú napadnuté obličky). Vo väčších dávkach vyvoláva vracanie. Zvonka (šťava z čerstvých listov) napomáha hojeniu rán, vyrážok ap.

Pŕhľava dvojdomá - podporuje tvorbu červených krviniek, osoží pri močových a dýchacík problémoch, chorobách látkovej premeny.

Medovka lekárska - podporuje nervovú činnosť, pomáha pri tráviacich problémoch a v kombinácii s mätou sa používa napríklad aj pri bolestivej menštruácii. Šťava z čerstvých listov slúži na ošetrovanie pleti.

Ríbezľa čierna - je nápomocná pri zápaloch močových ciest, čiernom kašli, chorobách z prechladnutia a látkovej premene. Šťava z plodov zvyšuje pružnosť ciev.

Čakanka obyčajná - pomáha pri tráviacich problémoch, pri nervovej únave, napomáha látkovej premene a je podporná pri liečbe cukrovky.

Púpava lekárska - podporuje trávenie, je užitočná pri chorobách pečene a žlčníka, cukrovke, chudokrvnosti, hemoroidoch či aj vápenatení tepien.

 

Viac o téme: KrvChudokrvnosťKrvotvorba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9