Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mýty o mužskej sexualite: Dá sa aj s malým penisom hrať veľké divadlo?

Okolo mužskej sexuality vzniká množstvo mýtov.
Okolo mužskej sexuality vzniká množstvo mýtov. (Zdroj: GettyImages)

Veľkosť penisu, doba ejakulácie či erektilná dysfunkcia. Tabulizované témy, o ktorých sa len šušká. Keďže málokto o nich hovorí verejne, okolo mužskej sexuality vzniká množstvo mýtov.

Je potrebné vedieť, že biologické pohlavie je spojené s telom, reprodukčnými orgánmi a chromozómami priradenými pri narodení. Na druhej strane, binárny rod teda identita muža a ženy, je sociálnym konštruktom, ktorý kladie na ľudí očakávania, ako by sa mali správať, uvádza sa na steptohealth.com. A tu vstupuje do hry mnoho neprávd o sexualite, ktoré vytvárajú stereotypy. V prípade mužov sa spájajú so silou a odvahou. Napríklad sa hovorí, že muž, ktorý nemá vždy chuť na sex, je slaboch alebo, že podpriemerný penis nestačí na uspokojenie ženy. Čo ešte nie je pravda?

Mýty o mužskej sexualite

Mýty môžu vyvíjať tlak a brzdiť pôžitok zo sexuality. Preto je dobré ich poznať a neveriť im.

1. Erektilná dysfunkcia sa vyskytuje len u starších ľudí

Tento problém často trápi osoby staršie ako 50 rokov. Stres však býva často spúšťačom tohto ochorenia aj u mladých mužov okolo tridsiatky. Úzkosť a tlak pri sexe, nedostatok citového spojenia a konzumácia alkoholu sú bežnými dôvodmi erektilnej dysfunkcie.

 

2. Erekcia vždy reaguje na vzrušenie

Ďalšou rozšírenou mylnou predstavou je, že erekcia je spojená iba so sexuálnym vzrušením. Existujú však neurovaskulárne procesy, ktoré prebúdzajú stimuly a reflexy, ktoré spôsobujú erekciu. Jeden z najbežnejších nastáva pri vzrušení. Napriek tomu to nie je jediná príčina.

 

3. Na veľkosti záleží

Snáď najznámejším mýtom o mužskej sexualite je veľkosť penisu. Požiadavka určitej veľkosti produkuje komplexy, ktoré majú negatívny vplyv na sebaúctu a sexuálnu výkonnosť. Z biologického aj psychologického hľadiska však sexuálne potešenie nezávisí od veľkosti mužského prirodzenia. Odborníci tvrdia, že priemerná veľkosť sa pohybuje medzi 14 a 16 centimetrami, keď je stoporený. Veľkosť väčšia ako 20 centimetrov pravdepodobne spôsobí skôr nepohodlie ako väčšie potešenie.

4. Muži by mali byť vždy ochotní mať sex

Ak má žena sexuálnu túžbu a muž nie, bežný mýtus naznačuje, že ide o problém. Absolútna ochota je súčasťou mužskej identity, spojená s mužnosťou a silou. Existuje však mnoho dôvodov, prečo muž nemusí cítiť žiadnu túžbu mať sex. Niektoré sú spôsobené jednoducho nezáujmom, zatiaľ čo za inými sú psychologické faktory. Dokonca aj niektoré lieky môžu ovplyvniť libido.

 

5. Masturbácia spôsobuje neplodnosť

Vedecké dôkazy ukazujú, že masturbácia nemá žiadne negatívne fyzické ani psychické účinky. Naopak, je to zdravá prax sebapoznania a spokojnosti. Áno, je možné, že masturbácia pred sexom môže ovplyvniť výkon. Súvisí to s refraktérnou periódou, teda dobou, ktorú majú muži medzi ejakuláciami. U mladých ľudí je to však krátke obdobie, ktoré sa mení podľa celkového zdravotného a fyzického stavu.

 

6. Ejakulácia je jediným príkladom rozkoše

Je jasné, že ejakulácia je jedným z najpríjemnejších účinkov sexu. Neurčuje to však kvalitu celkového aktu pohlavného styku. Je možné mať príjemný sexuálny vzťah aj bez dosiahnutia orgazmu alebo ejakulácie. Mužnosť sa často spája s množstvom semena, no ide len o mýtus.

7. Muži nemajú bod G

Bod G je zvyčajne spojený s vagínou. U mužov však existuje podobná oblasť hyperstimulácie a nachádza sa v blízkosti prostaty. Je prístupná iba cez konečník, čo vyvracia mýtus, ktorý spája análny sex iba s homosexualitou. V skutočnosti je to niečo, čo možno preskúmať bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

 

Týchto 7 mýtov nemá žiadnu vedeckú podporu. Preto je dôležité o nich hovoriť a zabrániť tomu, aby sa prenášali na ďalšie generácie. Informácie nám totiž umožňujú lepšie spoznať samých seba, užívať si vzťah naplno a formovať svoju identitu bez vplyvu stereotypov a neprávd.

 

Zdroj: www.steptohealth.com

Viac o téme: SexErekciaSexualitaBod GMuzska sexualitaErektilna disfunkciaMasturbaciaMytus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9