Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

LEKÁRKA bije na poplach: Orálny sex je HORŠÍ ako fajčenie, takýto má následok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Muži si to zrejme neuvedomujú, no pri orálnom sexe podstupujú veľké riziko. Hoci ide o príjemnú činnosť pre obe strany, drsnejšie pohlavie by pri uspokojovaní svojej partnerky mali myslieť na jednu vec.

Jedna lekára prišla s odvážnym tvrdením, ktorým zrejme pobúri polovicu milostných párov. Vyhlásila, že orálny sex je, čo sa týka vzniku rakoviny hrdla, väčším rizikovým faktorom ako fajčenie, píše sa na nypost.com. Dr. Daria Sadovskaya zverejnila toto vyjadrenie vo videu na TikToku i napriek tomu, že podľa American Cancer Society je užívanie tabaku jednoznačný rizikový faktor číslo 1 pre chorobu, známu ako orofaryngeálna rakovina.

"Hovoríte, že orálny sex je dokázateľne hlavnou príčinou rakoviny hrdla?" opýtal sa jeden používateľ na sociálnej sieti mladej doktorky, ktorá odpovedala videom bez akýchkoľvek okolkov: „Povedala som, čo som povedala.“

Nenápadný vírus v tele

American Cancer Society uvádza orálny sex ako jednu z potenciálnych príčin rakoviny hrdla, keďže ľudský papilomavírus, bežne známy ako HPV, sa môže preniesť počas aktu. HPV je najčastejšou pohlavne prenosnou infekciou, pričom v USA pribudne každoročne približne 13 miliónov nových prípadov. Je taký rozšírený, že podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb „takmer všetci sexuálne aktívni muži a ženy dostanú vírus v určitom bode svojho života“.

Zatiaľ čo HPV zvyčajne zmizne do dvoch rokov, väčšina ľudí si neuvedomuje, že ho má, čo znamená, že môžu nevedomky šíriť chorobu.

LEKÁRKA bije na poplach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Muži majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrdla pri orálnom pohlavnom styku. Ženy majú totiž väčšiu šancu, že sú nositeľkami HPV vírusu v oblasti genitálií," uviedla Sadovskaya.

Prípadov je čoraz viac

Muži sú naozaj výraznejšie ovplyvnení orofaryngeálnym karcinómom spojeným s HPV. Podľa ACS sa miera diagnózy u mužov od roku 2015 do roku 2019 každoročne zvyšovala o 2,8 %. Vzrástla však aj medzi ženami, konkrétne o 1,3 %.

Hoci video lekárky malo 52 000 zhliadnutí, nevyzerá to zatiaľ tak, že by boli ostatní pripravení vzdať sa orálneho sexu. „Toto ma nezastaví,“ vyhlásil jeden z používateľov na sociálnej sieti. 

K tejto téme sa vyjadril dokonca aj herec Michael Douglas už v roku 2013, kedy povedal, že príčinou rakoviny hrdla je orálny sex.

"Bez toho, aby som bol príliš konkrétny, túto konkrétnu rakovinu skutočne spôsobuje HPV," uviedol pred rokmi.

Týka sa to hlavne mladších

V roku 2021 vedci zistili, že ľudia s 10 alebo viacerými orálnymi partnermi mali viac ako štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla súvisiacej s HPV. Podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sa 41 % tínedžerov vo veku 15 až 19 rokov zúčastňuje orálneho sexu, pričom mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov boli zodpovední za takmer polovicu z 26 miliónov nových infekcií STD v roku 2018.

Viac o téme: ZdravieSexChorobaOrálny sexRakovina hrdla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9