Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

BYLINKY, ktoré pohnú s vysokým CHOLESTEROLOM: Tieto rastliny ZNÍŽIA hladiny tukov v krvi!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Slovo "cholesterol" u mnohých evokuje niečo zlé. Telo ho však potrebuje pre správne fungovanie. Iné je to v prípade, ak je ho až príliš. Vtedy treba vytiahnuť účinné zbrane, ktoré ho zrazia nadol.

Cholesterol je nevyhnutnou stavebnou zložkou buniek. Túto látku vytvára pečeň a krvou ju šíri do celého tela. Genetika a životný štýl môžu ovplyvniť, koľko cholesterolu orgán produkuje. Keď je ho  príliš veľa, môže to viesť k zablokovaniu, čo zase môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Samozrejme, že vysoký cholesterol sa má v prvom rade riešiť so svojím lekárom, ktorý stanoví liečbu. Dopomôcť však tomu môžete aj vy. Napríklad aj tým, ak sa sústredíte na niektoré bylinky, ktoré dokážu znížiť vysoký cholesterol, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Semená a listy senovky gréckej

Štúdie ukázali, že doplnky senovky gréckej môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Dokonca zaberajú aj u ľudí s cukrovkou, ako potvrdila metaanalýza v roku 2020. Autori však poznamenali potrebu ďalších štúdií.

BYLINKY, ktoré pohnú s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Extrakt z listov artičokov

Artičoky majú tiež zelenú! Ak by ste ich zaradili do stravy, ako je napr. stredomorská, vyhrali ste na celej čiare. Metaanalýza z roku 2018 ukázala súvislosť medzi použitím extraktu z listov artičokov so znížením hladín LDL cholesterolu a triglyceridov. Výskumníci uviedli, že používanie doplnkov s extraktom z listov artičokov môže fungovať v kombinácii s terapiou znižujúcou lipidy, najmä u pacientov s hyperlipidémiou. Ide o stav, keď má človek nadbytok tukov, ako je cholesterol a triglyceridy.

Rebríček obyčajný

Rebríček je nadzemná, kvitnúca bylina, ktorú ľudia používajú v tradičnej medicíne už roky. Niektoré dôkazy naznačujú, že môže mať účinky na zníženie cholesterolu. V staršej štúdii z roku 2012 vedci zistili, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu u brojlerových kurčiat. Iná štúdia z roku 2019 zase prišla na to, že extrakt z rebríčka vykazoval známky zmeny lipidov in vitro, teda mimo živých organizmov. Autori však neuviedli jeho použitie na zníženie celkového cholesterolu. Skôr naznačujú, že môže mať využitie na liečbu rakoviny pankreasu.

BYLINKY, ktoré pohnú s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bazalka posvätná

Túto mierne korenistú, horkú bylinku možno jesť surovú, alebo ako súčasť jedla. Štúdia z roku 2018 sa zamerala na to, ako bazalka posvätná ovplyvňuje dospelých vo veku 40 rokov a starších s metabolickými poruchami. Zistilo sa, že vyššia dávka spôsobuje pokles hladiny celkového a LDL cholesterolu. Aby to človek dosiahol, potrebuje skonzumovať aspoň 1 gram (g) denne.

Zázvor

Obľúbená bylinka, ktorú ľudia používajú do rôznych jedál inšpirovaných Áziou. Potravinám dodáva sladkú, mierne kyslú chuť. Niektorí používajú zázvor aj ako doplnok na pomoc pri rôznych zdravotných problémoch.

V systematickom prehľade a metaanalýze z roku 2018 sa výskumníci zamerali na 12 štúdií. Štúdie naznačili, že nízke dávky zázvoru, menej ako 2 g denne, mali dobrý účinok na zníženie hladín triglyceridov aj LDL cholesterolu. Poznamenali však aj to, že na úplné preukázanie účinnosti pri znižovaní vysokého cholesterolu sú potrebné ďalšie štúdie.

BYLINKY, ktoré pohnú s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kurkuma

Kurkuma je bežné korenie v blízkovýchodnej a indickej kuchyni. Ľudia ho poznajú pre jeho výraznú žltú farbu a zemitý chuťový profil. Niektorí ho používajú aj v tradičnej medicíne pre rôzne potenciálne zdravotné výhody.

Štúdia z roku 2017 skúmala účinky aktívnej zložky kurkumy, teda kurkumínu, na riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vedci zistili, že kurkuma a jej zlúčenina kurkumín môžu chrániť pacientov s rizikom kardiovaskulárnych ochorení tým, že zlepšujú hladiny lipidov v sére.

Rozmarín

Podľa staršej štúdie z roku 2014 ľudia, ktorí užívali 2, 5 alebo 10 g rozmarínového prášku denne, zaznamenali pokles celkovej hladiny cholesterolu. Naznačili, že táto bylina môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a iných chronických stavov. 

Viac o téme: BylinkyRastlinyZdravieCholesterolLiečba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9