Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Naozaj môže byť pitie vlastného moču užitočné? TOTO tvrdia vedci

(Zdroj: GettyImages)

V alternatívnej medicíne existujú metódy, ktoré môžu byť považované za skutočný extrém. Jednou z nich je urinoterapia, kedysi považovaná za univerzálny liek, dnes predmet kontroverzných diskusií. Moderné poznatky však poukazujú na to, že jej praktikovanie môže priniesť viac problémov než benefitov.

Urinoterapia, niekedy nazývaná aj uroterapia, má svoje korene v starovekom Ríme a Grécku, kde bola používaná ako liek na mnohé zdravotné problémy, od akné až po rakovinu. V minulosti sa dokonca lekári spoliehali na ochutnávanie práve moču pri diagnostike ochorení, ako je napríklad cukrovka. Súčasná veda však k tejto praxi pristupuje skepticky a upozorňuje na možné zdravotné riziká, ako je príjem baktérií, toxínov a iných škodlivých látok, píše sa na healthline.com.

Čo je to moč? 

Moč je komplexná biologická tekutina, ktorá obsahuje množstvo rôznych zložiek. Okrem vody, ktorá tvorí hlavnú časť, obsahuje aj močovinu, elektrolyty ako sodík a draslík, kreatinín a iné metabolické produkty. Tieto látky sú vylučované obličkami ako odpadové produkty metabolizmu a konzumácie potravín. Zloženie moču môže byť ovplyvnené mnohými faktormi vrátane diéty, hydratácie, fyzickej aktivity a celkového zdravotného stavu.

Najznámejšie mýty

Jeden z mýtov o moči, ktoré moderná veda už dávno vyvrátila, je jeho sterilita. V skutočnosti moč môže obsahovať mikroorganizmy, obzvlášť, keď putuje urinálnym traktom. Vďaka tomu moč prináša so sebou isté riziká infekcie pri jeho vnútornom alebo vonkajšom použití. 

Ďalším všeobecne rozšíreným mýtom je, že pitie vlastného moču môže poskytnúť hydratáciu v extrémnych podmienkach, napríklad pri prežití v púšti. Avšak aj toto sa ukázala ako neprevda. Moč obsahuje vysoké množstvo soli a iných zlúčenín, ktoré môžu skôr zvýšiť dehydratáciu, ako ju zmierňovať. 

Bezpečnosť a riziká

Aká je teda odpoveď na otázku, či piť moč, alebo nie? V tomto prípade je odpoveď vedcov jasná - konzumácia moču sa v žiadnom prípade neodporúča! Naopak, odborníci varujú pred škodlivým účinkom tejto nebezpečnej terapie, ktorá si v posledných rokoch opäť získava priaznivcov. Ďalším, rovnako podstatným faktom je, že moč obsahuje metabolické odpadové látky, ktoré naše telo považuje za zbytočné a snaží sa ich vylúčiť. Opätovným vstrebávaním týchto látok do tela môžeme nechtiac preťažiť naše obličky a ďalšie orgány. Okrem toho existuje riziko, že moč môže obsahovať rôzne patogény, čo zvyšuje možnosť vzniku infekcií alebo iných zdravotných komplikácií. 

Hoci bola v minulosti uctievaná ako univerzálny liek, dnes vieme, že prináša viac rizík ako benefitov. A tak, hoci mnohé alternatívne metódy a terapie sú stále účinné, musíme mať na pamäti, že v niektorých prípadoch je lepšie zostať pri overených moderných metódach a nechať nebezpečné staré zvyky tam, kde patria - v minulosti.

Viac o téme: MocUrinoterapiaPitie mocu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9