Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koniec s akné, vysušenou pleťou aj vráskami: Pomôže vám toto ovocie!

(Zdroj: GettyImages)

Dá sa povedať, že avokádo sa v posledných rokoch stalo módnou potravinou. Napríklad avokádo na toaste sa stalo základom raňajok pre mnohýh z nás. Vedeli ste, že v roku 2020 dosiahla produkcia avokáda 8,1 milióna ton? Avokádo sa však neobjavuje len na našich tanieroch, môžete ho použiť aj ako pleťovú masku!

Množstvo milovníkov starostlivosti o pleť nedá dopustiť na avokádové masky na tvár, ale ako presne fungujú a aké sú ich výhody?

Hydratácia

Avokádové pleťové masky dokážu hydratovať pleť prirodzeným spôsobom, bez akýchkoľvek "fantastických" produktov. Avokádové masky na tvár obsahujú vitamíny A a E, ktoré sú zodpovedné za hydratáciu. Ak máte obzvlášť suchý typ pleti, avokádová pleťová maska vám pomôže hydratovať aj hlbšie vrstvy pokožky, nielen jej povrch.

Zmiernenie zápalu

PUFA (polynenasýtené mastné kyseliny) v olivovom oleji pomáhajú znižovať zápaly, takže zmiešaním olivového oleja s avokádom pri tvorbe masky môžete získať žiarivú pleť. Zdravé tuky v avokáde, ako aj jeho antioxidanty a vitamíny môžu znížiť začervenanie a opuchy.

Hĺbkové čistenie

Avokádová pleťová maska preniká hlboko do pórov, čím ich uvoľňuje a zbavuje pleť odumretých buniek, olejov, produktov a nečistôt, takže vaša tvár sa po nej cíti vyčistená a svieža, a to bez použitia drsných chemických látok. To všetko vďaka sile retinolu (žltej zlúčeniny, ktorá sa nachádza v zelenej a žltej zelenine), aminokyselinám a glutamínu, ktoré odvádzajú odumreté kožné bunky spôsobom, ktorý by bežný chemický peeling nemusel zvládnuť.

Liečenie akné

Akné vzniká v dôsledku abnormálneho vylučovania oleja alebo kožného mazu (voskovitá látka produkovaná mazovými žľazami). Výsledkom sú upchaté póry a zvýšená aktivita baktérií, pretože pokožka priťahuje viac nečistôt. Vďaka antimikrobiálnym vlastnostiam avokádového oleja sa čistí hlboko v póroch, odstraňuje nečistoty a pomáha odstraňovať akné. Avokádová maska na tvár môže byť obzvlášť upokojujúca, ak je vaše akné červené, opuchnuté alebo bolestivé na dotyk.

Boj proti známkam starnutia

Vitamín A pomáha nielen s hydratáciou - pomáha tiež oživiť unavenú pleť. Vitamín A pomáha pleti produkovať nové bunky, obnovuje prirodzený kolagén a ponúka oživený a vypnutý vzhľad bez jemných vrások. Hoci maskou z avokáda úplne nezlikvidujete hlboké vrásky (navyše starnutie je prirodzený proces, za ktorý sa netreba hanbiť), antioxidanty v avokádovej maske môžu minimalizovať výskyt tmavých škvŕn, ktoré prispievajú k tomu, že vyzeráte unavene.

Ako si vyrobiť domácu avokádovú masku na tvár

Ak máte chuť pripraviť si vlastnú avokádovú masku, nemalo by to byť príliš zložité ani drahé. O širokej škále receptov na avokádové masky na tvár by sme mohli hovoriť celý deň, ale najdôležitejšie je, že si ich môžete ľahko vyrobiť sami.

Kombinácie produktov na recepty na domáce avokádové masky na tvár

Patria medzi ne:

  • Avokádo a med.
  • Avokádo, med a pomaranč.
  • Avokádo a jogurt.
  • Avokádo a marhuľa.
  • Avokádo a ovsené vločky.
  • Avokádo, banán a vajce.
  • Avokádo a kokosový olej.

Pri výrobe avokádovej masky na tvár bývajú kroky rovnaké bez ohľadu na ingrediencie. To znamená, že všetko skombinujte v mixéri (alebo ručne) do úplne hladkej hmoty. Potom to v miske roztlačte vidličkou, kým sa to nebude dať rozotrieť.

Pred použitím masky by ste si mali tvár umyť a osušiť. Rovnomerne ju naneste na tvár a krk a potom ju nechajte pôsobiť približne 20 minút. Následne masku umyte vodou.

Najlepší tip: pred použitím masky ju na niekoľko minút vložte do chladničky. Nielenže chladná teplota pomáha zmenšovať póry, ale je to aj veľmi uvoľňujúce.

Má avokádová maska na tvár nejaké vedľajšie účinky?

Keďže avokádové masky sú prírodné a jemné, je menej pravdepodobné, že spôsobia problémy spojené s drsnejšími maskami, ako je začervenanie, mierne podráždenie a olupovanie.

Neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali závažné vedľajšie účinky spojené s avokádovými pleťovými maskami, ale ak máte alergiu na ovocie alebo zeleninu, je rozumné sa o tom najprv poradiť s dermatológom alebo odborníkom na starostlivosť o pleť.

Môžu avokádové masky na tvár spáliť vašu tvár?

Ak sa obávate možnej alergickej reakcie na avokádovú masku na tvár, mali by ste pred použitím masky na celú tvár vykonať náplasťový test.

Pred použitím si to ale môžete otestovať - naneste malé množstvo avokáda alebo avokádového oleja na vnútornú stranu lakťa alebo zápästia. Akákoľvek reakcia (napríklad svrbenie, začervenanie, opuch alebo pálenie) alebo sa u vás prejaví citlivosť na avokádo alebo olej, by sa mala objaviť do niekoľkých hodín. Ak sa u vás reakcia neobjaví, dá sa predpokladať, že ho môžete použiť na tvár.

Viac o téme: AvokadoAkneHydrataciaPletAvokadova maskaMaska na plet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9