Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za krásou sa skrýva TOXICITA: 4 izbové rastliny, ktoré SPȎSOBUJÚ bolesť, problémy s dýchaním a VRACANIE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú nenahraditeľným doplnkom interiérov a v mestskej betónovej džungli zase predstavujú neodmysliteľný zdroj energie. Nenechajte sa však príliš opantať ich pekným vzhľadom, niektoré z nich sú totiž jedovaté.

Hoci ich považujeme za ozdobu interiéru, môže byť za tým nebezpečná toxicita. Interiérový dizajnér James Newman na portáli express.co.uk varuje pred štyrmi izbovými rastlinami, ktoré by mohli byť pre človeka škodlivé. 

Brečtan

Táto na prvý pohľad viditeľná rastlina, ktorú môžete mať i vysoko nad zemou a jej časti dorastú do niekoľkých metrov, by mohla byť nebezpečná hlavne pre malé deti. Je pre nich veľkým lákadlom, čo znamená, že by sa mohli chcieť dotknúť listov rastliny. 

"Všetky časti rastliny môžu spôsobiť problémy," upozorňuje Newman. "Požitie brečtanu môže spôsobiť podráždenie kože, horúčku, silné vracanie, problémy s dýchaním a hnačku."

Za krásou sa skrýva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľalia

Ďalšou domácou rastlinou, na ktorú si treba dávať pozor, je ľalia, ktorá môže byť extrémne jedovatá. Peľ z ľalie sa považuje za toxický pre malé deti, preto držte ich nezbedné ruky ďalej od tejto rastliny. 

Lopatkovec

Aj túto rastlinu sa oplatí dať radšej na vyššiu poličku v obývačke. Pri jej požití totiž hrozí "bolesť, opuch a pálenie pier a hrdla", ako povedal Newman. 

Narcis

Dokonca i tieto obľúbené jarné kvety ako sú narcisy predstavujú nebezpečenstvo, ak dieťa zahryzne do cibuľky. Tá totiž na prvý pohľad vyzerá skutočne ako cibuľa. 

Za krásou sa skrýva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak ju požije dieťa alebo aj dospelý, môže spôsobiť vážne zdravotné stavy, ako je zrýchlená srdcová frekvencia, vysoký krvný tlak a smrť," varuje odborník.

Tieto rastliny majú zelenú!

Všetky tieto izbové rastliny sú toxické aj pre domáce zvieratá vrátane mačiek. Ak sa dostanú do kontaktu s peľom, mohli by mať závažnú reakciu. Ako si však vybrať izbové rastliny, ktoré by vám skrášlili miestnosť v byte a zároveň by neboli škodlivé? Newman má jednoduchú radu. V prvom rade si treba spraviť prieskum, ktoré rastliny sú úplne bezpečné. 

Aby ste to mali jednoduchšie, medzi netoxické rastliny patria:

  • Africké fialky (napr: senpólia)
  • Vzdušné rastliny (napr: tilandsia)
  • Pavúčie rastliny (napr: zelenec)
  • Chamédorea úhľadná
Viac o téme: RastlinyIzbové rastlinyZdravieToxicita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9