Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Takto DOPADNETE, keď oželiete pohár ČERVENÉHO vína: Rozlúčka s alkoholom s radikálnym VÝSLEDKOM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sem-tam jeden pohár červeného dramaticky nezmení vaše telo, resp. neovplyvní zdravie. Ak mu však dáte rázne "nie", výsledok bude jednoznačný a hneď sa prejaví.

O víne, najmä o červenom, sa hovorí, že je dobré pre srdce. Je tiež hlavnou zložkou stredomorskej stravy, ktorá sa považuje za jeden z najlepších stravovacích návykov na dlhovekosť. Mnoho ľudí si dopraje k večeri pohárik alebo dva, pretože veria, že je zdravšou voľbou, pokiaľ ide o alkohol. Nedávny výskum však ukázal, že žiadne množstvo alkoholu nie je bezpečné pre zdravie, uvádza sa na eatthis.com. Ani kvapka.

Podľa odborníkov sa totiž popíjanie spája s viac ako 200 chorobami, zraneniami a inými zdravotnými problémami. Výskumníci tiež odhalili, že aj mierna konzumácia vína alebo akéhokoľvek iného druhu alkoholu je karcinogénna a zvyšuje riziko niekoľkých druhov rakoviny.

Známe osobnosti ako inšpirácia

Skoncovanie s alkoholom je čoraz populárnejšie medzi influencermi, vrátane mnohých celebrít. Prestala s tým aj supermodelka Gisele Bündchen, ktorá v rozhovore pre People uviedla, že sa alkoholu nedotkla viac ako dva roky. Vďaka tomu sa jej zmenil život, cíti sa plná energie a zlepšila sa jej kvalita spánku. Ďalšími známymi abstinentmi sú Jennifer Lopez, Bradley Cooper, Blake Lively a Tom Hardy. Týchto 5 zdravotných výhod získate, ak sa aj vy vzdáte večerného pohára vína. Čo sa zmení?

Takto DOPADNETE, keď oželiete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Schudnete

Faktom je, že z vína sa priberá. Má priveľa kalórií, zvyšuje chuť do jedla a spôsobuje prejedanie. Podľa štúdie McGill University sa tiež ukázalo, že alkohol narúša v tele hormóny hladu, grelín a leptín, takže budete viac hladní a menej spokojní. 

2. Znížite riziko vzniku rakoviny

Alkohol je silný karcinogén, ktorý môže spôsobiť rakovinu. Rozkladá sa v tele a vytvára zlúčeninu, ktorá poškodzuje DNA a zvyšuje riziko siedmich typov rakoviny vrátane rakoviny ústnej dutiny, pečene, hrtana, kolorekta a prsníka. Riziko sa dokonca zvyšuje aj pri malom množstve alkoholu.

3. Pečeň sa vám poďakuje

Je dobre známe, že dlhodobé pitie poškodzuje pečeň. No vedeli ste, že pri každom jednom dúšku odumrie niekoľko pečeňových buniek? Tento dôležitý orgán tela totiž spracováva vedľajšie produkty trávenia a vstrebávania alkoholu a zápal sa zvyšuje. Rozsah vplyvu alkoholu na pečeň sa líši od človeka k človeku, ale ženy sú vystavené zvýšenému riziku. Cirhóza je najznámejším ochorením tohto orgánu, no existuje niekoľko ďalších vrátane alkoholickej hepatitídy, steatózy, stukovatenia pečene a fibrózy, ktoré sú spojené s konzumáciou alkoholu.

Takto DOPADNETE, keď oželiete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Zlepšíte si zdravie srdca

Červené víno sa často odporúča ako zdravý nápoj pre srdce, ktorý môže znížiť riziko srdcových ochorení. Niektoré výskumy však naznačujú, že abstinenti majú tiež nižšie riziko srdcových chorôb, pričom mnohé štúdie preceňujú potenciálne prínosy vínového moku. Odborníci preto neodporúčajú nikomu, aby začal s pitím alkoholu kvôli vplyvu na srdce.

5. Budete lepšie spať

Väčšina jedincov, ktorí sa vzdali vína alebo akéhokoľvek alkoholu uvádzajú, že po tomto kroku začali lepšie spať. Existuje veľa výskumov, ktoré túto teóriu podporujú. Víno a iný alkohol pôsobí ako sedatívum, ktoré vás rýchlo uspí, ale spánok bude narušený a nekvalitný. Jedna štúdia publikovaná v časopise Alcohol odhalila, že alkoholické nápoje môžu spôsobiť nespavosť a dennú ospalosť.

6. Ušetríte peniaze

Vzdať sa vína je skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze. Niektorí, ktorí s tým prestali, tvrdia, že keď pili, minuli na alkohol za deň minimálne 15 eur a za mesiac okolo 450 eur. Vzdanie sa alkoholu vám tak ušetrí približne 5-tisíc eur či viac ročne.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaČervené víno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9