Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bojujete s vysokým krvným TLAKOM? Choďte do POSTELE, tam sa nachádza efektívna zbraň

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prináša nielen pocity uspokojenia a šťastia, ale tiež znižuje hladinu stresu a poradí si s ďalším zdravotným problémom, ktorý je pre mnohých ľudí stále veľkou výzvou.

Nový výskum, zverejnený v časopise The Journal of Sexual Medicine, zistil, že aktívny sexuálny život je spojený s dlhším životom u ľudí s hypertenziou. Pravidelný sex by mohol prispieť k zlepšeniu zdravia u ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak, ako sa píše na iflscience.com. V štúdii s viac ako 4 500 ľuďmi vedci zistili významnú súvislosť medzi menej častým sexom a vyššou úmrtnosťou u pacientov v mladšom a strednom veku v USA.

Zabíja potichu

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je doslova tichým zabijakom, keďže často nespôsobuje žiadne príznaky. Len preto, že na sebe nepociťujete žiadne vonkajšie viditeľné prejavy ešte neznamená, že sa vo vnútri tela nič nedeje. Okrem veľmi dobre zdokumentovaného rizika kardiovaskulárnych ochorení sa hypertenzia spája aj s poškodením mozgu a obličiek.

Sex ako ochrana zdravia

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť riziko vysokého krvného tlaku, od dychových cvičení až po zmenu stravy, avšak nová štúdia našla spojenie s iným faktorom životného štýlu, ktorý mnohých prekvapí. 

Bojujete s vysokým krvným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tím vedcov v Číne sa rozhodol vyplniť medzeru v predchádzajúcom výskume, konkrétne nedostatok vedomostí o úlohe, ktorú môže sexuálna aktivita zohrávať v klinických výsledkoch u pacientov s hypertenziou.

„Hypertenzia je celosvetovo závažným problémom verejného zdravia. Vzťah medzi sexuálnou frekvenciou a úmrtnosťou zo všetkých príčin u pacientov s hypertenziou však ešte nie je jasný,“ vysvetlil zodpovedajúci autor Jiahua Liang.

Údaje o sexuálnej aktivite a frekvencii u viac ako 4 500 pacientov s diagnostikovanou hypertenziou boli získané z prieskumu National Health and Nutrition Examination Survey, ktorý sa uskutočnil v USA v rokoch 2005 až 2014. O niečo viac ako polovica účastníkov boli muži s priemerným vekom 40,6 rokov na začiatku registrácie. 

Výsledky ukázali, že pacienti, ktorí mali sexuálnu aktivitu 12- až 51-krát za rok – teda zhruba raz za mesiac až raz za týždeň – mali výrazne nižšie riziko úmrtnosti zo všetkých príčin ako tí, ktorí mali sex menej často. Bolo to tak aj vtedy, keď sa brali do úvahy ďalšie faktory, ako napríklad vek a iné zdravotné ťažkosti.

Bojujete s vysokým krvným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Zvýšená frekvencia sexuálnej aktivity môže mať ochranné účinky na celkové zdravie a kvalitu života u pacientov s hypertenziou. Toto zistenie má významný klinický význam pre pacientov v mladom a strednom veku s týmto zdravotným problémom," povedal Liang.

Treba ešte štúdie

Je však možné, že pravidelná sexuálna aktivita zlepšuje zdravie srdca a chráni pred niektorými negatívnymi vplyvmi vysokého krvného tlaku. Na druhej strane sa berie do úvahy aj pravdepodobnosť, že tí, ktorí sa oddávajú milostným radovánkam častejšie, sú na začiatku zdravší a plní sily. Navyše, išlo o mladších pacientov. Je teda jasné, že je potrebný ďalší výskum. 

„Na presnejší odhad zvyšujúcej sa sexuálnej frekvencie pri zlepšovaní prognózy u pacientov s hypertenziou v mladom a strednom veku sú potrebné dobre koordinované a dlhodobé štúdie,“ potvrdzujú autori.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) má takmer polovica všetkých dospelých v USA hypertenziu, ale len asi štvrtina má svoj stav pod kontrolou. Vzhľadom na závažnosť problému a riziká, že hypertenzia zostane dlhodobo nekontrolovaná, je dôležité, aby vedci čo najviac porozumeli všetkým rôznym rizikovým faktorom.

Viac o téme: ZdravieSexPrevenciaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9