Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pravda o zdravotnom stave vašich ČRIEV do 2 MINÚT: Odhaľte vďaka SÓDE bikarbóne, ako ste na tom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravie čriev možno zistiť oveľa skôr ako si myslíte. Najlepší je na tom fakt, že nemusíte hneď bežať za lekárom. Stačí vám k tomu jedna ingrediencia, ktorú má každý v kuchyni.

Jedna odborníčka na výživu sa podelila o to, ako môže jednoduchý test pomôcť zmerať hladiny žalúdočnej kyseliny. Video Meg McDonaldovej na sociálnej sieti TikTok dosiahlo až 1,2-milióna vzhliadnutí. K vykonaniu testu vám stačí jediná vec: obyčajná sóda bikarbóna. Ak pomocou nej zistíte, že hladiny kyseliny máte nízke, hrozí nadúvanie, plynatosť, zápcha a pálenie záhy, ako sa píše na dailymail.co.uk.  Sama odborníčka, ako sa sama priznala, neprešla týmto testom, preto musela niečo spraviť pre to, aby si zlepšila zdravie čriev. 

Ako na to? 

Vo videu si nutričná špecialistka naleje pol šálky vody a pridá jednu štvrtinu čajovej lyžičky sódy bikarbóny. 

"Mali by ste to spraviť ako úplne prvú vec ráno po zobudení na prázdny žalúdok, v opačnom prípade nebudú výsledky presné," upozorňuje McDonaldová. 

Po vypití zmesi naraz odporúča nastaviť časovač, aby ste presne vedeli, ako dlho trvá, kým začnete grgať.

"Malé odgrgnutie nie je to, na čo sa treba zamerať," varuje odborníčka. "Treba si všímať silné grganie."

To totiž ukáže, že sóda bikarbóna v kombinácii s kyselinou vo vašom žalúdku vytvára plyn, ktorý spôsobuje grganie. Ak nenastane skôr ako po 2 minútach, pravdepodobne máte nízku hladinu žalúdočnej kyseliny. 

Pravda o zdravotnom stave
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Žalúdočná kyselina je dôležitou súčasťou trávenia, o ktorú prichádzate vtedy, keď užívate veľa liekov, ktoré ju blokujú, alebo keď ste vo vysokom strese," objasňuje špecialistka.

Úloha kyseliny

Žalúdočná kyselina, ktorá sa skladá hlavne z kyseliny chlorovodíkovej, pomáha telu rozkladať potravu. Žalúdočná výstelka to prirodzene vylučuje, ale ak sú hladiny príliš nízke, môže byť ťažké stráviť jedlo, čo má za následok bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť, hnačku, zápchu, kyslý reflux a pálenie záhy.

Čo je na vine? 

Dlhodobé užívanie antacidových liekov môže viesť k nízkej hladine žalúdočnej kyseliny, no sú tu aj iné faktory. Vek nad 65 rokov a nakazenie sa určitými infekciami môže toto riziko taktiež zvýšiť. Jednou z hlavných príčin je infekcia Helicobacter pylori, ktorá zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky. Ak sa však nejaké prejavy objavia, zahŕňajú bolesť brucha, nevoľnosť, stratu chuti do jedla a nadúvanie.

Nie je isté, či to naozaj funguje

Jedlá sóda preukázateľne upokojuje tráviace ťažkosti, no neexistuje žiadny výskum, ktorý by potvrdil presnosť testu žalúdočnej kyseliny. Lekári ju zvyčajne merajú pomocou Heidelbergovho testu, ktorý zahŕňa prehltnutie špeciálnej kapsule. Potom pacienti vypijú roztok sódy bikarbóny a meria sa, ako dlho trvá, kým sa hladina žalúdočnej kyseliny posunie tam, kam má. To ukáže, koľko kyseliny produkuje žalúdok.

Nízku hladinu žalúdočnej kyseliny možno liečiť vitamínmi, ako je železo a vápnik, ak ich má pacient nedostatok, alebo doplnkami kyseliny chlorovodíkovej. Informujte sa u svojho lekára, keďže na tento test sa nemožno spoliehať na 100 percent.

Viac o téme: ZdravieČreváPlynatosťSóda bikarbóna
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9