Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uznávaný expert prezradil tajomstvo dlhého života: Stačí vám 15 minút!

(Zdroj: GettyImages)

Mnohí po cvičení, behu či pohybe ako takom siahajú len vtedy, ak chcú schudnúť alebo je “už neskoro” - a teda majú zdravotné ťažkosti, ktoré môže vyriešiť šport. No práve pohyb a aktívny životný štýl je často veľkým pomocníkom pri prevencii proti ochoreniam a bolestiam rôzneho druhu.

Fitness centrá nie sú lacné a nie každého láka uzavretá hala plná prepotených ľudí. Cvičiť sa však dá i doma alebo na záhrade a k množstvu cvikov nepotrebujete žiadne alebo len základné vybavenie, ako je napríklad karimatka. Pri tejto predstave sa len ťažko hľadajú výhovorky, prečo nezačať. Uznávaný odborník Michael Mosley vo svojej relácii Just One Thing prezradil jednu formu cvičenia, ktorej benefity možno presvedčia zliezť z gauča aj tých najväčších lenivcov. Nadšený športovec a vyznávač zdravého, aktívneho životného štýlu tvrdí, že vďaka cvičeniu HIIT (vysokointenzívny intervalový tréning) môžete schudnúť, žiť dlhšie a predísť riziku vzniku cukrovky.

Michael prezradil, že má rád rýchly tréning, ktorý zahŕňa drepy, planky či skoky, a zdôraznil, že ľudia nepotrebujú drahé vybavenie do posilňovne a môžu jednoducho používať váhu vlastného tela. "Vieme, že pohyb je pre nás prospešný, ale mnohí ľudia majú problém ho zaradiť do života," tvrdí Mosley s tým, že práve HIIT tréning by mohol byť vhodný pre tých, ktorí majú málo času. Alebo sa na nedostatok času vyhovárajú. "Nielenže môžete spáliť viac kalórií za kratší čas, ale môžete si vybudovať svaly a zvýšiť výkon mozgu. Navyše, intervaly s vyššou intenzitou môžete zaradiť do takmer každého cvičenia, pri ktorom sa jazdí na bicykli či behá. Dokonca aj rannú prechádzku," vyzýva.

"Je to naozaj o prispôsobení sa vašej aktuálnej úrovni kondície a z dlhodobého hľadiska to môže mať veľký prínos, zvýšiť svalovú silu, kondíciu, zlepšiť vaše srdce a znížiť riziko cukrovky druhého typu." Navrhol, že chôdza s vysokou intenzitou by mohla byť dobrým spôsobom, ako zvýšiť tempo - napríklad zaradiť 20-minútovú chôdzu v čase obeda s intervalmi rýchlej chôdze po dobu troch minút, po ktorých nasleduje normálne tempo, uvádza Gloucestershire Live.

Prechádzku tiež podľa odborníka môžete nahradiť krátkym cvičením: "Urobíte päť sérií minútových intervalov. Tie sú buď beh na mieste, alebo chôdza po schodoch, takže sa trochu jemne zahrejete. Jednu minútu pôjdete pomerne tvrdo. Potom máte jednu minútu oddych, až kým neabsolvujete celkovo päť minút pomerne intenzívneho tréningu. To by ste mali stihnúť do 15 minút."

Dr. Mosley vysvetlil, že cvičenie s vysokou intenzitou má významný vplyv na mitochondrie, ktoré podľa neho s pribúdajúcim vekom strácajú svoju účinnosť. "V nedávnej štúdii boli dobrovoľníci požiadaní, aby jazdili na bicykli s maximálnou intenzitou počas štyroch sérií po štyroch minútach. Robili to trikrát týždenne. Po troch mesiacoch sa im nielen zlepšila svalová hmota a sila, ale zvýšila sa aj aktivita mitochondrií až o 70 %," uviedol Mosley.

Viac o téme: FitnesCvicenieCvicenie domaDlhy zivotDlhovekost
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9