Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TIETO štyri čaje znížia množstvo cukru vo vašej krvi

(Zdroj: GettyImages)

Únava, slabosť, časté močenie či nadmerný smäd. Toto sú najčastejšie prejavy toho, že človeka trápi vysoká hladina cukru v krvi. Na príčine je zle zvolená strava, nedostatok pohybu a aj stres. Našťastie, existujú nápoje, ktoré si s týmto problémom poradia.

Nadbytok glukózy v krvi, čiže glykémia, je zdraviu škodlivá. Ak nie je pod kontrolou môže viesť k cukrovke, uvádza sa na steptohealth.com. Okrem liekov zaberá zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa úpravu stravy a dostatok pohybu. Správna hladina sa dá docieliť aj dostatočnou hydratáciou. Najlepším nápojom je voda. Skvele hydratuje a nemá žiadne kalórie. Pre mnohých ľudí však nie je jednoduché zvýšiť príjem tekutín, pretože im nechutí, alebo vôbec nepociťujú smäd. Jedným z najjednoduchších a najzdravších spôsobov, ako to napraviť a znížiť hladinu cukru v krvi, je príprava prírodných čajov. Dodajú telu, čo potrebuje a aj skvele chutia. Ich príprava je nenáročná a ľahká. Stačí zaliať nálevové vrecko alebo samotný koreň, listy či kvety vybranej rastliny vriacou vodou. Dôležitým krokom je, prikryť šálku tanierikom na päť až osem minút, aby sa zmes mohla správne lúhovať. Pri niektorých druhoch čaju je to až 12 minút. Ktoré najlepšie zaberajú na hladinu cukru v krvi?

1. Senovka grécka

Senovka grécka je jednoročná trávnatá rastlina, ktorá pochádza z Európy a južnej Ázie. Bežne sa používa v orientálnej kuchyni ako korenie a má rozsiahle lekárske využitie. Je to vďaka obsahu kumarínov, kyseliny nikotínovej a trigonelínu. Podľa štúdií nielen, že znižuje absorpciu glycidov, ale tiež zlepšuje periférne pôsobenie inzulínu.

2. Ženšen

Ženšen je divoko rastúca rastlina pochádzajúca z horských oblastí od Nepálu po Mandžusko. Kvôli vysokému dopytu ju dnes pestujú aj v iných krajinách. Jeho hypoglykemický účinok je spôsobený obsahom panaxosidu. Výskum odhalil, že u ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí konzumovali 1 gram ženšenu 40 minút pred hlavným jedlom po dobu 2 mesiacov, došlo k zníženiu hladiny glukózy v krvi až o desať percent. Ženšen má totiž schopnosť zvýšiť sekréciu inzulínu v tele a zlepšiť odpoveď buniek.

3. Harmanček

Ide o trávnatú jednoročnú rastlinu, ktorá je známa svojimi protikŕčovými a tráviacimi vlastnosťami. Má schopnosť vyrovnať hladinu cukru v krvi, podporuje ukladanie glykogénu v pečeni. Okrem toho chráni pankreas pred oxidačným stresom spôsobeným nadbytkom glukózy.

4. Zelený čaj

Zelený čaj pochádza z rastliny Camellia Sinensis, ktorá je pôvodom z Číny. Pre rastúcu spotrebu a dopyt sa však jeho pestovanie rozšírilo po celej planéte. Nájdeme v ňom katechíny, betakarotén, vitamín C a E, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Dokáže účinne znížiť hladinu cukru v krvi vďaka obsahu polysacharidov, ktoré sa nachádzajú v listoch.

Rada na záver

Vysoká hladina glukózy v krvi môže viesť k rôznym druhom poškodenia tela. Preto pred začatím akejkoľvek prírodnej liečby by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Treba tiež vziať do úvahy, že vyššie uvedené nápoje sú doplnkovou pomôckou, nie samotnou liečbou. Ak ich pridáte do svojej dennej rutiny, mali by ste sa tiež zdravo stravovať a hýbať sa.

Ktoré potraviny by ste mali jesť?

- celozrné obilniny

- strukoviny

- ovocie

- zeleninu

- hydinu

- ryby

- vajcia

- avokádo

- semená

- orechy

- olivový olej

Viac o téme: CukrovkaZeleny cajGlykemicky indexHypoglykemiaZensenSenovka greckaHarmancek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9