Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepodceňujte ZHNEDNUTÉ ovocie: ZNIČÍ jeho kvalitu, ako to ZACHRÁNIŤ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Konzumácia oxidovaného, teda čiastočne zhnednutého ovocia v zásade nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie. Znižuje však jeho zdravotné vlastnosti. Je preto dobré držať sa rád, ktoré tento proces oddialia.

Ovocie pri kontakte so vzduchom oxiduje. To však neznamená, že už nie je vhodné na jedenie. Prebiehajú v ňom však zmeny nutričného zloženia, ktoré môžu ovplyvniť jeho kvalitu, píše sa na steptohealth.com.

Prvým dôsledkom oxidácie je výskyt voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť zdravie. Aj keď neexistujú jasné dôkazy o tom, že konzumácia zoxidovaného ovocia je rizikovým faktorom pre rozvoj niektorých chorôb, vždy je lepšie tomuto stavu predísť. Oxidácia je totiž reťazová reakcia a po spustení sa už nedá zastaviť. Jablká a avokádo sú jedny z najnáchylnejších druhov.

Menej fenolov i vitamínov

Kontakt s kyslíkom vedie k poklesu fenolových zlúčenín. Ide o antioxidanty, ktoré dokážu redukovať voľné radikály. Prvým dôsledkom oxidovaného ovocia je zníženie ich prirodzených zdravotných prínosov. Pri krájaní ovocia sa fenolové zlúčeniny dostanú do kontaktu s enzýmom polyfenoloxidáza a začína sa oxidačný proces, ktorý spôsobuje, že zhnedne. Voľné radikály môžu byť spúšťačom degeneratívnych ochorení.

Nepodceňujte ZHNEDNUTÉ ovocie: ZNIČÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dochádza aj k strate vitamínov v ovocí. Napríklad oxidácia vitamínu C stále umožňuje prechod tejto molekuly, ale v neaktívnej forme. Tento proces totiž ruší jeho účinnosť a výrazne sa znižujú zdravotné výhody ovocia.

Ako sa vyhnúť oxidácii ovocia?

  • Ovocie s obsahom kyseliny citrónovej neoxiduje. Aplikujte preto citrónovú šťavu na jednotlivé kúsky, ktoré sú najviac náchylné na oxidáciu, pretože to zníži a oddiali proces hnednutia.
  • Ochrániť ovocie pred tým, aby prišlo do styku s kyslíkom, môžete aj tak, že ho budete skladovať v plastových vreckách alebo vákuovom balení.
  • Veľkoobchody držia ovocie v miestnostiam s nižším obsahom kyslíka, aby oddialili hnednutie a zvýšili ich trvanlivosť.

  • Ochladzovanie tiež spomaľuje tento proces. Skladovanie ovocia v chladničke je teda skvelý spôsob, ako zabrániť oxidácii.
  • Varenie je ďalšou možnosťou. Oxidácia je proces, ktorému môžete zabrániť teplom, ničí totiž enzýmy, ktoré ju spôsobujú.
Viac o téme: Ovocie ZdravieVitamínyOxidácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9