Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žena pila KURKUMOVÝ čaj denne počas 2 týždňov: Toto sa STALO s jej telom, reakcia bola nečakaná

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí odborníci ospevujú kurkumu do nebies pre jej zdravotné prínosy, no reportérka zdravia nebola o tom presvedčená. Tak to vyskúšala na vlastnej koži, aby mohla s istotou povedať, že toto indické korenie má naozaj čosi do seba.

Kurkuma sa za posledné roky stala celkom známou. Toto oranžovo-sfarbené korenie pochádza z kvitnúcej rastliny obľúbenej v mnohých ázijských jedlách. Začalo sa však často vyskytovať i v európskych kuchyniach, gazdiné nedajú na korenie dopustiť vďaka špecifickej farbe i mierne štipľavej chuti. Mnohí ho začali kupovať aj kvôli častým informáciám o pozitívnom vplyve na ľudské zdravie. 

V priebehu rokov štúdie ukázali, že kurkuma môže okrem iného pomôcť pri problémoch, ako je zápal, nadúvanie, artritída, vysoký cholesterol, bolesť svalov a taktiež podporí zdravie obličiek. Môže za to prírodná zlúčenina, nachádzajúca sa v kurkume, nazývaná kurkumín, o ktorej sa zistilo, že má antioxidačné aj protizápalové vlastnosti, ako sa píše na express.co.uk.

Kurkuma na urýchlenie hojenia

Keď je korenie také úžasné, poďme sa pozrieť, či má naozaj také účinky! S týmto vedomím sa rozhodla žena pridávať kurkumu do svojej stravy každý jedeň deň vo forme čaju. Bolo to aj kvôli tomu, že september nebol pre ňu zo zdravotného hľadiska práve najlepší mesiac. Najprv ju skolil COVID-19 a po ňom nasledovala operácia, súvisiaca s endometriózou, teda bolestivým stavom, pri ktorom tkanivo, podobné výstelke maternice, rastie na iných miestach v tele. O viac ako mesiac neskôr ju táto operácia a následná infekcia rozbolela, čo spôsobilo zvýšenú únavu a extrémne nafúknutie. Sprevádzali ju taktiež obdobia takmer nezvládnuteľných bolestivých kŕčov.

Žena pila KURKUMOVÝ čaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Preto chcela vyskúšať akékoľvek prírodné prostriedky, ktoré by pomohli urýchliť proces hojenia - čo ju priviedlo k tomu, že začala uvažovať nad kurkumou. Po jednom výskume si pomyslela, že by nebolo na škodu pripraviť si svoj vlastný druh kurkumového čaju, ktorý by pila dvakrát denne. Jej recept taktiež obsahoval med a čerstvý citrón. Jednoducho zmiešala práškovú kukrumu, lyžičku medu, šťavu z jedného kolieska citróna a horúcu vodu. Tú chuť si užívala! Dokonca viac ako tradičný typ čaju vrátane ovocného. 

Sľubný začiatok

Pred experimentom sa rozprávala s Dr Sarah Sadekovou z Chelsea Family Orthodontics, ktorá povedala, že kurkuma je známa svojimi „pozoruhodnými zdravotnými výhodami“, vrátane jej protizápalových, antioxidačných a tráviacich vlastností.

„Ak by niekto začlenil kurkumu do svojej každodennej rutiny, či už jej pridávaním do jedál alebo vo forme nápoja, môže očakávať, že časom naozaj uvidí niekoľko pozitívnych zmien,“ sľubovala odborníčka, pričom dodala:  „Kurkuma môže podporovať ľahšie trávenie a zdravie čriev, čím znižuje problémy, ako sú poruchy tráviaceho systému alebo nadúvanie. Protizápalové vlastnosti korenia majú pozitívny vplyv na celkové zdravie a potenciálne znižujú riziko chronických ochorení spojených so zápalom, ako sú srdcové choroby a cukrovka."

To všetko znelo sľubne, a tak sa z nového zvyku stala rutina. Dvakrát denne si pochutnala na kurkumovom čaji.

Žena pila KURKUMOVÝ čaj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Lepšie sú doplnky, no má to háčik

Po dvoch týždňoch sa priznala, že stále pociťuje nadúvanie a bolesti, aj keď má pocit, že nadúvanie trochu ustúpilo. Ťažko však posúdiť, ako veľmi na tom mali podiel dôsledky operácie a jej telo, ktoré sa zotavovalo. Iní odborníci však varovali, že užívanie kurkumy v práškovej forme nemusí byť dostatočne silné na to, aby sa to zmenilo. 

Doktorka Deborah Leeová má na to triezvejší pohľad: „Je nepravdepodobné, že pridanie kurkumy do stravy prinesie veľa zdravotných benefitov, pretože kurkumín tvorí iba tri percentá korenia v sušine. Navyše, kurkuma nie je dobre absorbovaná v gastrointestinálnom trakte. Ak chcete mať z nej nejaký úžitok, mali by ste užívať veľké množstvo.“

Namiesto toho odporúča doplnky kurkumy, aj keď, na druhej strane varuje, že môžu mať niektoré nežiaduce vedľajšie účinky, ako je hnačka a bolesť žalúdka.

"Vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom skôr, ako začnete užívať kurkumu alebo akékoľvek iné doplnky, pretože môžu existovať liekové interakcie," povedala Dr Leeová. "Dobrým príkladom je kurkuma, ktorá interaguje s antikoagulanciami, ako je warfarín."

Hoci jej dvojtýždňový experiment skončil, plánuje aj naďalej piť kurkumový čaj každý deň. Dáva tomu šancu a chce zistiť, či bude mať ešte nejaké viditeľné zdravotné výhody. 

Viac o téme: ČajZdraviePrevenciaKurkuma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9