Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

K zástave SRDCA dochádza hlavne doma: CHYBA, kvôli ktorej prežije MENEJ ako jeden z desiatich ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) je účinným a jednoduchým nástrojom, ktorý dokáže zachrániť ľudský život. Preto by mal jeho postup ovládať každý - laik i odborník.

Pri príležitosti včerajšieho Dňa záchrany života to pripomenula Slovenská resuscitačná rada (SRR).

"K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie v domácom prostredí (približne 70 percent prípadov), kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj- až trojnásobne. V súčasnosti je však KPR poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako jeden z desiatich takýchto pacientov," priblížila rada.

K zástave SRDCA dochádza
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Strach ide bokom

Cieľom kampane Dňa záchrany života je posilniť myšlienku, že KPR poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a môže byť vykonávaná kýmkoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek.

"Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť resuscitáciu a prvú pomoc, pretože jediné, čo môžu spraviť zle, je, že neurobia nič," podotkol predseda rady Jozef Köppl.

Zdôraznil, že resuscitácia nie je o zložitých vedomostiach, naopak, niekoľko jednoduchých úkonov dokáže druhému zachrániť život. Každému, kto v resuscitácii nie je trénovaný, odporúča vykonávať ju len pomocou kompresií hrudníka s použitím oboch rúk.

"Tá má tri jednoduché kroky. Skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje a dýcha. Zavolať 112/155. Stláčať rýchlo a intenzívne stred hrudníka do doby, kým dorazí profesionálna pomoc," priblížila SRR.

Viac o téme: ZdravieZáchranaPrevenciaResuscitácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9