Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čo robiť, aby ste NEOCHORELI? Absolútna ochrana pred infekciami neexistuje, záleží len od JEDINEJ veci!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jesenné obdobie sa spája s nárastom počtu respiračných ochorení. Zdraví ľudia ich väčšinou prekonajú bez výraznejších problémov, nebezpečnejšie sú u pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, dialyzovaných, diabetikov, imobilných alebo zle mobilných ľudí a u cirhotikov.

Upozornil na to pneumológ nemocnice v Handlovej Jozef Kubík.

"Najčastejšie sa na jeseň objavujú respiračné virózy horných a dolných dýchacích ciest, najlepším príkladom je chrípka. Na vzostupe sú aj bakteriálne zápaly priedušiek a pľúc a samozrejme zhoršovanie chronických obštrukčných chorôb pľúc," načrtol Kubík.

Čo to má na svedomí?

Na stúpajúcom počte respiračných ochorení má podľa neho podiel viacero faktorov.

"Znižuje sa intenzita slnečného žiarenia a aj jeho UV zložky, ktorá prirodzene zabíja vírusy a baktérie, zvyšuje sa vlhkosť vzduchu a znižuje teplota vzduchu, pričom teploty medzi nula až 15 stupňov Celzia sú ideálne pre množenie sa vírusov," priblížil s tým, že v prechodnom období jesene sa ľudia často nedostatočne obliekajú, nakoľko dni sú ešte pomerne teplé, ale noci a rána sú už chladné.

"Imunitu by mali ľudia posilňovať nielen pred jeseňou, ale priebežne, a to v podobe dostatočne pestrej a na vitamíny bohatej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity či otužovania. Pred jeseňou, počas jesene a zimy môžem odporučiť zvýšiť príjem vitamínov C a D," ozrejmil Kubík.

Čo robiť, aby ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako podporiť imunitu u detí?

Špecifickou skupinou sú deti, ktoré zo škôl a škôlok často prichádzajú s rôznymi infekciami.

"Deti prekonávajú v kolektívoch veľa menších respiračných infektov, je to do určitej miery prirodzený stimul pre ich imunitu," vysvetlil Kubík.

Podpora imunity u detí je podľa neho podobná ako u dospelých, v prevencii sú dôležité predovšetkým pravidelná fyzická aktivita a dostatok pestrej stravy bohatej na vitamíny.

"Netreba však zabudnúť ani na očkovanie, ktoré pomáha budovať imunitu detí," podotkol.

Záleží od správania ľudí

Absolútna ochrana pred respiračnými ochoreniami podľa odborníka neexistuje, dôležité je v tomto prípade správanie ľudí.

"Napríklad aj neobľúbené nosenie rúšok a respirátorov na miestach s veľkou koncentráciou ľudí je jeden z dôležitých ochranných prostriedkov na zníženie šírenia respiračných infekcií," poznamenal Kubík.

Podstatné však podľa neho je, aby ľudia s príznakmi respiračného ochorenia zostali doma, nechodili na miesta, kde sa nachádza väčšia koncentrácia ľudí v uzavretom priestore, ako sú supermarkety, obchodné centrá, kiná, MHD či čakárne u lekárov.

"Okrem toho má v prevencii samozrejme vplyv aj nešpecifická podpora imunity," dodal.

Viac o téme: ZdravieImunitaChorobyInfekcie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9