Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Účinok CESNAKU, o ktorom sa stále nehovorí: ODBORNÍK vyzýva na OPATRNOSŤ, ruky preč od neho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spojenec či nepriateľ? Pokojne aj druhá možnosť, ak ho budete nesprávne jesť. Aj pri tak zdravej zelenine, akou je cesnak, si treba dávať pozor. Inak vám ukáže svoju silu, ktorá by sa vám nemusela páčiť.

Odborníci sa priznali pre portál dailymail.co.uk, čo by nerobili vo svojom každodennom živote. Zároveň by tým chceli inšpirovať ostatných, aby zvážili svoje každodenné návyky, na ktoré sú tak zvyknutí. Nemusia byť totiž práve najzdravšie. 

Zdravie na tanieri s vedľajšími účinkami

Medzi týmito návykmi je konzumácia cesnaku, teda zeleniny, ktorá sa väčšinou skloňuje v súvislosti so zdraviu prospešnými účinkami na ľudský organizmus. Cesnak je totiž známy tým, že posilňuje imunitu a obsahuje živiny vrátane vitamínu B6, vitamínu C, mangánu a vlákniny. Jeden strúčik obsahuje menej ako päť kalórií. Navyše, štúdia publikovaná v časopise Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí počas obdobia prechladnutia a chrípky tri mesiace užívali doplnky s výťažkom z cesnaku, mali menej závažné symptómy a menej dní chodili do školy.

Jeden z odborníkov sa však vyjadril, že by sa to nemalo preháňať s jeho konzumáciou.

"Cesnak, aj napriek niektorým zdravotným výhodám, ktoré sú spojené s jeho konzumáciou, môže mať vo všeobecnosti nežiaduce vedľajšie účinky, čo platí najmä pre váš gastrointestinálny systém," povedal Dr Tommy Ibrahim, prezident a generálny riaditeľ Bassett Healthcare Network v New Yorku. 

Účinok CESNAKU, o ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nepríjemnosti s trávením

Ako ďalej pokračuje, prispieva k páleniu záhy, žalúdočným problémom, nadúvaniu, plynatosti a niektorým ďalším podobným účinkom. 

"Preto sa zvyčajne vyhýbam jedlám s vysokým obsahom cesnaku," dodáva. 

Táto zelenina má vysoký obsah fruktánov, čo sú sacharidy, ktoré môžu viesť k tráviacim symptómom, ako je spomínané nadúvanie, plynatosť a bolesť žalúdka. Môže tiež spustiť kyslý reflux znížením pohybu svalov v pažeráku. To spôsobí, že sa žalúdočná kyselina nahromadí, čo môže viesť k páleniu záhy a nevoľnosti.

"Ak niečo vzbudí môj záujem na jedálnom menu a zahŕňa to cesnak, vždy požiadam obsluhu alebo šéfkuchára, aby ho pre istotu nepridali príliš veľa," povedal doktor Ibrahim. "Mám tendenciu sa tomu úplne vyhýbať."

Viac o téme: CesnakZdraviePotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9