Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

285 MILIÓNOV ľudí na svete trpí TÝMTO problémom: Smutné je, že sa dá chorobe PREDÍSŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Svetový deň zraku sa pravidelne koná na celom svete druhý októbrový štvrtok. Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB) poukazuje pritom na to, že neustále podceňujeme kontrolu zraku a prevenciu.

Počet ochorení očí a ľudí trpiacich slepotou pritom neustále narastá.

Starostlivosť nielen Slovákov ale aj celosvetovo o svoje oči za posledné obdobie zaostáva. Približne 285 miliónov ľudí na svete trpí problémom so slabým zrakom alebo dokonca slepotou. Čo je však zaujímavé je to, že asi 80 % týchto prípadov sa dá predísť prevenciou.

„Apelujeme na verejnosť, aby nezanedbávala zrakové zdravie a včas sa objednali na preventívnu prehliadku u svojho očného lekára. Dôležité je sledovať aj seniorov v rodine. Ak napríklad hovoria, že im už očný lekár nemá dať aké okuliare, ešte vždy je spôsob, ako sa môžu vrátiť k čítaniu kníh, časopisov či lúšteniu krížoviek. Spoločne dokážeme vybrať vhodnú optickú pomôcku, ktorých je v súčasnosti naozaj dostatok,“ konštatuje Tatiana Winterová, riaditeľka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

285 MILIÓNOV ľudí na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Medzinárodný deň zraku

Medzinárodný deň zraku vznikol v roku 1990 s cieľom poukazovať na riziká, ochorenia očí a ich možnú prevenciu. Tento deň si význam zraku pripomínajú vo viac ako 150 krajinách na celom svete. Celosvetovo sa organizuje viac ako 800 najrôznejších lokálnych podujatí s cieľom zvýšiť starostlivosť ľudí o svoj zrak.

„Mnohí z nás si neuvedomujú, že zrak nie je len o krátko či ďalekozrakosti. Existuje celý rad ochorení, ktoré výrazne môžu narušiť vašu schopnosť vidieť. Je potrebné si uvedomiť, že na Slovensku žije približne 80 000  nevidiacich a slabozrakých. Nejde pritom o nízke číslo. Nepodceňujte svoj zrak a dajte si ho vyšetriť odborníkom,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

Prevencia je totiž najlacnejšia a najjednoduchšia cesta ako sa vyvarovať akýmkoľvek problémom s očami. K pravidelným kontrolám motivujú neraz aj samotní predajcovia. 

Viac o téme: ZdravieOčiPrevenciaZrak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9