Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jeden a pol šálky tohto bežného OVOCIA zachráni vašu SIETNICU: Účinná ZBRAŇ proti poškodeniu OČÍ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Využitie toto obdobie na konzumáciu ovocia, ktoré má momentálne svoju sezónu. Reč je o hrozne, ktoré má podľa odborníkov ďalšiu úžasnú schopnosť.

Pravidelná konzumácia hrozna môže mať úžasné účinky na zdravie vašich očí, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Vedci totiž tvrdia, že jeden a pol šálky hrozna denne môže pomôcť zlepšiť makulárnu degeneráciu u starších ľudí. Ide o stav, ktorý má za následok rozmazané videnie, pričom ide o hlavnú príčinu straty zraku u starších dospelých. Vyskytuje sa vtedy, keď sa vplyvom starnutím poškodí časť sietnice, nazývaná makula. Tá má pod kontrolou ostré, priame videnie.

Oxidačný stres je kľúčovým rizikovým faktorom pre zrakové postihnutie a konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť pri zvládaní porúch zraku,“ napísali vedci vo svojich zisteniach, publikovaných v časopise Food & Nutrition.

Oxidačný stres predstavuje nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov a antioxidačnou obranou. Je známe, že spôsobuje poškodenie orgánov a niekoľko stavov vrátane problémov so zrakom súvisiacich s vekom.

Vplyv na oxidačný stres

Aby vedci pochopili vplyv potravín bohatých na antioxidanty vrátane hrozna, na zdravie očí u starnúcej populácie, uskutočnili štúdiu na ľuďoch. Vyhodnotením 34 účastníkov počas 16 týždňov vedecký tím naznačil, ako pravidelná konzumácia hrozna ovplyvnila oxidačný stres a vysoké hladiny konečných produktov pokročilej glykácie (AGE) – dva hlavné faktory, o ktorých je známe, že ovplyvňujú zrak u starších ľudí.

Jeden a pol šálky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účastníkom bol počas štúdie podávaný buď lyofilizovaný prášok zo stolového hrozna alebo placebo. Tí, ktorí užívali hroznový prášok, skonzumovali každý deň ekvivalent 1,5 šálky hrozna. Výskumníci merali optickú hustotu makulárneho pigmentu (MPOD) účastníkov každé štyri týždne. Nižšia MPOD naznačuje väčšie riziko makulárnej degenerácie. Skúmali tiež, ako akumulácia AGE (advanced glycation end products), o ktorej je známe, že spôsobuje oxidačný stres v sietnici, bola ovplyvnená konzumáciou hrozna.

"Jedáci hrozna preukázali významný nárast MPOD, plazmatickej antioxidačnej kapacity a celkového obsahu fenolov v porovnaní s tými, ktorí dostávali placebo. Tí, ktorí nekonzumovali hrozno, zaznamenali významný nárast škodlivých AGE, meraných v koži," uviedli vedci. v tlačovej správe.

Spoluautor štúdie Dr. Jung Eun Kim z Národnej univerzity v Singapure dodáva, že ide o prvý výskum, ktorý ukazuje, že konzumácia hrozna priaznivo ovplyvňuje zdravie očí u ľudí. Najlepší na tom je fakt, že ide o ľahko dostupné ovocie, ktoré možno dostať v bežnom obdchode. Stačí len 1 ½ šálky hrozna denne a prejaví sa jeho silná stránka!

Viac o téme: HroznoOčiPrevenciaMakulárna degenerácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9