Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Realita o BUJÓNOVÝCH kockách: POUŽÍVAŤ ich alebo dať radšej ruky preč od nich?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Či už ste amatérsky kuchár alebo kulinársky znalec, kurací bujón môže byť praktickou ingredienciou. Okrem toho, že pridá chuť do polievok a dusených pokrmov, dá sa použiť ako jednoduchá náhrada vývaru. 

Populárny je hlavne kurací bujón, vyrobený z dehydrovaného kuracieho vývaru, dehydrovanej zeleniny, tuku a soli. Zahŕňa tiež rôzne koreniny, ako je kurkuma, petržlen a koriander. V niektorých prípadoch môže obsahovať aj glutaman sodný (MSG), zložku používanú na zvýraznenie chuti určitých jedál, ako sa píše na healthline.com.

Hoci kurací bujón sa najčastejšie vyskytuje vo forme suchých kociek, je dostupný aj ako pasta, prášok alebo tekutina. Môže sa zamiešať do polievok a omáčok alebo s tekutinami na vývar, ktorý možno použiť na dochutenie cestovín a iných jedál.

Nutričný profil kuracieho bujónu

Kurací bujón má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah sodíka. Poskytuje tiež malé množstvo niekoľkých ďalších mikroživín, vrátane medi a selénu. Jedna šálka (241 ml) kuracieho bujónu pripraveného vo vode obsahuje:

  • Kalórie: 10
  • Bielkoviny: 1 gram
  • Tuk: 0,5 gramu
  • Sacharidy: 1 gram
  • sodík: 42 % dennej hodnoty (DV)
  • Meď: 3 % DV
  • Selén: 2 % DV
  • Riboflavín: 1 % z DV
  • Horčík: 1 % DV
  • Vápnik: 1 % DV

Realita o BUJÓNOVÝCH kockách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Treba myslieť na to, že nutričná hodnota sa môže líšiť v závislosti od značky a použitých ingrediencií. Okrem toho je k dispozícii veľa druhov, vrátane niekoľkých verzií s nízkym obsahom sodíka a bez neho.

Čím sa dá nahradiť?

Ak náhodou nemáte po ruke žiadny kurací bujón, môžete namiesto neho použiť mnoho iných ingrediencií. Napríklad, ak recept vyžaduje 1 kocku kuracieho bujónu s 1 šálkou (237 ml) vody, môžete namiesto toho použiť 1 šálku kuracieho vývaru. Suché biele víno je ďalšou bežnou náhradou, ktorá môže v niektorých jedlách nahradiť kurací vývar. Jednoducho nahraďte jednu kocku kuracieho bujónu asi 1/2 šálky (119 ml) suchého bieleho vína. Nezabudnite znížiť množstvo iných tekutín vo vašom recepte o rovnaké množstvo.

Prípadne môžete vo väčšiny receptov vynechať kurací bujón. Hoci to zmení chuť pokrmu, môžete to kompenzovať pridaním ďalších korenín a byliniek, ako je šalvia, tymián, čierne korenie a rozmarín.

Realita o BUJÓNOVÝCH kockách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhody a nevýhody

Kurací bujón je bezpochyby pohodlnou a všestrannou ingredienciou. Vyžaduje menej úložného priestoru, čo ocenia hlavne tí, ktorí majú menšie kuchyne. Má tiež dlhšiu trvanlivosť. Na druhej strane, má zvyčajne veľmi vysoký obsah sodíka, pričom niektoré druhy obsahujú 42 % odporúčanej dennej hodnoty (DV) v jednej porcii 1 šálky (237 ml).

Konzumácia veľkého množstva sodíka môže zvýšiť zadržiavanie vody a hladinu krvného tlaku, najmä u tých, ktorí sú citlivejší na účinky soli. Podľa niektorých výskumov môže byť nadmerná konzumácia sodíka dokonca spojená s vyšším rizikom vzniku rakoviny žalúdka. Ak musíte obmedziť soľ, dajte prednosť verzii kuracieho bujónu s nízkym obsahom sodíka alebo rovno bez tejto zložky. 

Kuraciemu bujónu navyše chýbajú živiny a poskytuje len malé množstvo vitamínov a minerálov. Niektoré odrody môžu navyše obsahovať MSG, bežnú prísadu používanú na zvýraznenie chuti mnohých potravín. Hoci si mnohí myslia, že má nepriaznivé účinky na zdravie, Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) ho považuje za bezpečný na konzumáciu. Niektorí však hlásia citlivosť na účinky MSG a môžu pociťovať príznaky ako slabosť, závraty, bolesti hlavy, návaly horúčavy a ťažkosti s dýchaním po konzumácii MSG vo veľmi veľkých množstvách.

Je na vás, že bude bežnou surovinou vo vašej kuchyni. Ak naň nedáte dopustiť, radšej si vyberte ten s nižším obsahom sodíka. 

Viac o téme: ZdraviePolievkaPotravinaBujón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9